KFOR POČEO DA RADI SVOJ POSAO Aljbin Kurti aktivirao alarme širom sveta, moramo zvati Rusiju i Kinu
Alo/ Ilustracija

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da očekuje da će, kada je reč o registarskim tablicama, dogovoreno u Briselu biti i sprovođeno i da će u narednih šest meseci promet vozila funkcionisati nesmetano.

"U Briselu i u dogovoru koji je postignut definitivno je stavljeno do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano", rekao je Odalović i dodao da je time što je rečeno da se Rosu povuku Prištini stavljeno do znanja da tako nešto neće biti tretirano "ad akta".

Izrazio je nadu da se takve stvari više neće dešavati i istakao da je veliki značaj toga što je na Kosovu i Metohiji reagovao i Kfor.

Odalović je ocenio da je Kfor najzad počeo da radi svoj posao i da su, u situaciji koja je bila teška i opasna, jedino snage Kfora mogle da preuzmu punu odgovornost, a da ne dođe do incidenta.

"Verujem da će se oni sada ponašati mnogo odgovornije i biti mnogo prisutniji kada su u pitanju bezbednosni izazovi", rekao je Odalović.

KFOR POČEO DA RADI SVOJ POSAO Aljbin Kurti aktivirao alarme širom sveta, moramo zvati Rusiju i Kinu

Youtube/ Printscreen

 

Prema njegovim rečima, privremenim prištinskim institucijama su prepuštene mnoge nadležnosti koje one, kako je naveo, zloupotrebljavaju.


Odalović je rekao da je situacija koju je Priština izazvala kada je reč o registarskim tablicama bila najbrutalnija zloupotreba, jer je želela da tom akcijom pokaže da može da okupira sever Kosova i Metohije.

"Ovo ih je valjda otreznilo", dodao je Odalović i ocenio da je Aljbin Kurti doživeo fijasko, ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata.

Naglasio je i da je sada najvažnije dobro pripremiti strategiju za radnu grupu koja će raditi na konačnom rešenju, što takođe neće biti lako jer će biti mnogo opstrukcija.

"Ovo je dobro, mi smo se zalagali za ovo, mi smo se zalagali za mir i dobro je da se međunarodna zajednica vratila u ovako delikatnom trenutku i preuzela odgovornost da posreduje i privoli Prištinu da se ponaša odgovornije i da ne provocira", rekao je Odalović.

Briseski sporazum

Odalović kaže da se mora vratiti dijalogu, te da je u Briselu bilo mnogo tema o kojima Priština nije htela ni da razgovara.

Odalović je ukazao da sporazum u Briselu nije pitanje priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti, već pitanje normalizacije odnosa.

Naveo je da je Briselski sporazum tako koncipiran da rešava probleme nastale u periodu od 1999. godine i posle samoproglašenja kvazi kosovske države.

"Kada se pažljivo pročita Briselski sporazum, i pogleda sve ono što plan implementacije nosi sa sobom, on govori o životnim problemima Srba i Albanaca", rekao je Odalović.

Zajednica srpskih opština

Odalović je poručio je da je formiranje ZSO ponovo tema i da se međunarodna zajednica sve više okreće vraćanju ispunjavanja obaveza koje su dogovorene.

"Moramo ono što smo preuzeli da radimo. Nije to lako, boli, ali suština je da je ovo što je učinjeno - učinjeno zarad mira", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, "avantura" Prištine sa tablicama upalila je svetlo mnogima, jer je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti više puta pokazao da nije spreman na ozbiljnije kompromise.

Govoreći o uključivanju SAD u postizanje dogovora Beograda i Prištine, Odalović je rekao da Amerikanci neće izaći iz tog procesa, ali i da je važno raditi na tome da se u njega uključe i Rusija i Kina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading