KURTI SE OGLASIO NAKON PORAZA Ima novi plan za Srbiju!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

 

Prema Kurtiju, u okviru punog reciprociteta, trebalo bi da postoji međusobno priznanje između Kosova i Srbije.

"Recirpocitet nije osveta, ali smatramo da je to princip dobrosusedskih odnosa, koncepta jednakosti. Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao vlada, zalagati za potpuni reciprocitet koji bi doneo pravdu u zemlji u smislu naših odnosa, a u okviru ovog reciprociteta uzajamno priznavanje treba da bude centar, odnosno da Srbija prizna Kosovo", rekao je Kurti.

Otkazivanje projekata

On je odbacio optužbe opozicionih stranaka da šteti odnosima sa SAD zbog otkazivanja projekta gasovoda, a potvrdio je da su u stalnom kontaktu sa američkim MCC.

"Navodi nisu tačni, u kontaktu smo sa MCC, takođe razgovaramo o tome kako je u ovoj fazi najbolje koristiti sredstva koja će nam pomoći u našim energetskim politikama. Dakle, ako smo rekli da nam je potrebno više informacija i studija, to ne znači da smo odbili, ali znači da smo odgovorni. Američka sredstva su dobrodošla i željena, koristiće ih i naša vlada", rekao je Kurti. 

Povodom samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Kurti je rekao da je zainteresovan za sporazume u kojima se Kosovo tretira jednako i od kojih građani imaju koristi.

"Otvoreni smo i spremni za najbolje moguće susedske odnose, gde nas među ovih šest zemalja samo Srbija ne priznaje, a zbog njenog uticaja ni BiH. Zanimljivo je da zemlje Zapadnog Balkana koje su u NATO priznaju Kosovo, pa smo za sporazume u kojima smo jednako tretirani, čak i u pogledu diploma i kvalifikacija, definitivno smo zainteresovani", rekao je Kurti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Penzioner

04.10.2021 10:05

Ostali su vas priznali jer niste njima oteli zemlju i uništili državu!