AMERIKA SE OGLASILA Otkriveno o čemu Vašington pregovara sa lažnom državom Kosovo
EPA

U pisanom odgovoru za Gazetu ekspres, američko predstavništvo u Prištini kaže da razgovara sa "vladom" kako bi videla kako tzv. Kosovo može da pomogne po ovom pitanju.

"Možemo potvrditi da američka vlada razgovara sa (odmetničkom) vladom (tzv.) Kosova o tome kako (lažna država) Kosovo može da pomogne američkim partnerima u Avganistanu. Za sada nemamo više detalja. Obavestićemo vas na vreme za dodatne detalje”, kaže se u odgovoru predstavništva SAD.

Predstavnici lažne države su, u međuvremenu, izrazili spremnost da prime ugrožene građane Avganistana.

"Od sredine jula smo u stalnoj komunikaciji i saradnji sa državnim i vojnim vlastima SAD po ovom bolnom i osetljivom pitanju. Mnogo je logističko-tehničkog, sigurnosnog i socijalnog rada kojim se pažljivo bavimo. SAD su naš glavni saveznik i naš strateški partner", potvrdio je Ljuan Dalipi, šef kabineta samozvanog premijera Aljbina Kurtija.

Samozvana predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ju je u julu kontaktirao "ambasador" Kosnet po ovom pitanju i kako kaže odmah mu je dala saglasnost. To je bio zahtev Sjedinjenih Američkih Država, i to pitanje treba da ostane poverljivo iz razloga bezbednosti i procesa evakuacije avganistanskih državljana.

Osmani je navela i to da je odmetnička vlada lažne države Kosovo, odmah nakon zahteva i rasprave o institucionalnom sporazumu, "formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa američkim partnerima".

Albanski premijer Edi Rama rekao je u nedelju da bi tzv. Kosovo trebalo pozitivno da odgovori i istakao je da je i Albanija pozitivno odgovorila na zahtev Amerikanaca.

Talibani su poslednjih nedelja brzo napredovali, preuzimajući kontrolu nad velikim delovima teritorije, dok se strane snage predvođene SAD povlače iz Avganistana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Radomir

16.08.2021 14:12

Tražili su i od Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH i sve države su se saglasile. Zašto ih Amerika ne primi? Zato što će većina Avganistanaca ostati da živi na Balkanu. To je pažljivo isplanirano da počne intenzivnija islamizacija prvo Balkana (počelo je sa BiH i Kosovom), pa onda i Evrope. Samo što zapadna Evropa pogrešno misli da će se izvući. Kako je moguće da to narodi Evropskih zemalja ne kapiraju? Kako je moguće da ne shvataju da je Balkan predsoblje njihove kuće i da ko uđe u to predsoblje, ušao je u kuću?