PETKOVIĆ PRECIZIRA Zajednica srpskih opština nije formirana više od tri hiljade dana
Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine da Zajednica srpskih opština nije formirana više od 3.000 dana, iako je ona "duša Briselskog sporazuma i temelj oko kojeg je razvijen dijalog".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Briselu na današnjem nastavku dijaloga pre svega insistirati na formiranju ZSO, kaže Petković i dodaje da u glavne teme spadaju i nestala lica u južnoj srpskoj pokrajini,  kao i napadi kojima su Srbi izloženi skoro svakodnevno na Kosovu i Metohiji.

Bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM, ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa. Odgovornost za to što nije osnovana snosi i Evropska unija kao posrednik u dijalogu - rekao je on.

Kako je dodao, Srbija će insistirati i na pitanjima nestalih. Beograd je odgovorio na zahteve Prištine i pretražena je 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih, ali nije istražena nijedna od devet pozicija, za koje je Beograd tražio da se pretraže. Predstavnik Prištine je tokom prethodne runde dijaloga rekao: "Pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine".

Prema njegovim rečima, Priština ima nameru da prikrije zločine prema srpskom narodu, ali "to ne čini samo prištinska strana, nego i oni koji ne dozvoljavaju da se ukalja ideja o navodnoj uspešnoj priči tzv. Kosova".

Prištinsku stranu će na rundi dijaloga predvoditi premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti. Prema agendi, razgovori će početi u 14 časova bilateralnim sastancima dveju strana sa posrednicima EU Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Posle prvog sastanka Vučića i Kurtija, održanog 15. juna u Briselu, predsednik Srbije je rekao da se sa Kurtijem nije složio "apsolutno ni oko čega", a na prvom mestu oko zahteva za priznanjem nezavisnosti Kosova. Uoči današnje runde je rekao da će nastaviti da insistira na očuvanju državnih interesa Srbije.

 

 

Komentari (0)

Loading