BUGAJSKI ZOVE BAJDENA DA OTME SRBIJI TERITORIJU Američki analitičar najavljuje novi rat na Balkanu!
EPA

Pregovore koji su nastavljeni prošle nedelje u Briselu, Bugajski smatra ključnim za stabilnost u regionu.

On ukazuje i da je Vašington Ekaminer, stručnjak za politička pitanja, u analizi objavljenoj u američkim medijima pozvao na aktivniju ulogu SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine, kako bi se postigao konačni sporazum, bez koga bi, kako je naveo, balkanski region mogao da uđe u novi sukob.

"Bez sporazuma o uzajamnom priznavanju spor će pomerati granice, ograničiti ekonomski razvoj i sprečiti integraciju u EU”, navodi Bugajski.

Prema njegovom mišljenju, da bi razgovori uspeli, Bajdenova administracija mora da igra aktivniju ulogu u procesu.

“Iako se EU u regionu smatra nepouzdanom, Sjedinjene Američke Države zadržavaju kredibilitet zbog svoje vodeće uloge u rešavanju prethodnih balkanskih sukoba”, naveo je on i podvukao ulogu Rusije u politici Srbije prema Kosovu i Metohije, istovremeno naglašavajući potrebu za izbegavanjem novog sukoba.

"Administracija Bajdena potvrdila je da je uzajamno priznavanje Srbije i (tzv.) Kosova jedino održivo rešenje. Prihvatanje konačnih granica omogućiće ekonomski razvoj u obe države i sprečiće korumpirane regionalne intervencije Kremlja. Bez bilateralnog sporazuma, region bi mogao ponovo da uđe u sukob podstaknut srpskim i albanskim nacionalističkim ambicijama”, naveo je on.

Otkako je tzv. Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, kada su ga priznale SAD i sve članice EU, osim pet zemalja, kako primećuje Bugajski, "srpska vlada je svoju spoljnu politiku posvetila blokiranju ulaska nove (lažne) države u međunarodne institucije”.

"Ona je blisko sarađivala sa Rusijom Vladimira Putina u nastojanju da delegitimizuje (nepostojeću) državnost (tzv.) Kosova", naveo je Bugajski.

Takođe je spomenuo ideju ujedinjenja tzv. Kosova sa Albanijom, za koju smatra da bi mogla da se pokrene kao opcija, ali ocenjuje i da bi takvi potezi neizbežno doveli do sukoba sa susedima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

22.06.2021 20:20

Dosta je Amerika ucinila zla Srbiji. Zbog mrtvih, obolelih od uranijuma, zbog materijalne stete treba da prodaju pola Amerike da bi nam nadoknadili stetu iz '99. Zato Ameriko dalje ruke od Srbije. Bog cete spaliti za tolike grehe koje si ucinila Srbiji i ostalom narodu po svetu.