ALBANSKI TAJKUN BEDŽET PACOLI NE ŽALI PARA ZA ODBRANU SVOG PAJTOSA: Gotovinin advokat dobija milione da izvuče Zmiju iz Haga!
Foto: privatna arhiva

Njegov pajtos, šiptarski tajkun Bedžet Pacoli, spreman je da plati koliko god treba Kihou kako bi odbranio Tačija koji se u Haškom sudu za OVK zajedno se sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem tereti za ubistvo više od 100 Srba i otmicu i mučenje više od 400. Honorar od 30 miliona evra ovaj beskrupulozni advokat dobio je kako bi odbranio Gotovinu koji danas uživa na slobodi, pa se pretpostavlja da ništa manje neće naplatiti ni za odbranu albanskih zločinaca.

Advokat Greg Kiho je na Tačijevu inicijativu zamenio dosadašnjeg branioca bivšeg predsednika lažne države Kosovo Dejvida Hupera, koji je Tačija zastupao u pretkrivičnom postupku. U Tačijevom timu advokata, osim Kihoa, nalazi se i Pjer-Rišar Prosper, bivši američki ambasador za pitanja ratnih zločina.

Da je čvrsto rešen da finansira Tačijevu odbranu posredno je potvrdio i Bedžet Pacoli, koji kaže da bi voleo da se Hašim Tači što pre vrati kući.

- Ne zaboravimo da se poslednji kosovski predsednik Hašim Tači i dalje suočava sa nepravdom. Želim mu brz povratak u porodicu. Kosovu dugujemo mnogo, jer je to naša otadžbina i zaslužuje sve najbolje. Ali takođe ne smemo nikada zaboraviti one koji su sve žrtvovali za Kosovo - istakao je  Pacoli.

Goran Petronijević, advokat koji zastupa bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića u Hagu, istakao je da presuda ne zavisi od advokata koliki god da je njegov honorar, već od suda u koji on odavno nema poverenja.

- Sud za OVK postoji već šest godina, a tek sad oni počinju da vode prve postupke. Koliko je svedoka ubijeno, koliko je prirodno umrlo, koliko je nestalo dokaza pismenih, to mi daje za pravo da sumnjam da će taj sud raditi onako kako treba da radi - istakao je Petronijević za Alo!.

Karadžiću nije mesto u Engleskoj

Radovana Karadžića uskoro očekuje premeštanje u ozloglašeni zatvor u  Engleskoj, a kako kaže advokat Goran Petronijević, velika je šansa da će mu se tamo nešto loše dogoditi.

- Već se zna kako su tamo prošli naši ljudi. Ja sam svakodnevno na vezi sa Karadžićem, on je veoma zabrinut, kao i mi koji radimo na njegovoj odbrani, i svim pravnim sredstvima pokušavamo da to sprečimo - rekao je Petronijević.

Kada je reč o honoraru od 30 miliona evra, Petronijević se našalio da to jedan, kako kaže, solidan honorar.

Govoreći o Tačijevoj hapšenju, poznati advokat ističe da se on sada nalazi u zatvoru jer nije slušao svoje mentore.

- To odeljenje suda, s obzirom na to da ga kontroliše Amerika, osnovano je kao odeljenje za neposlušne Albance. To mene ljuti, jer da je to sud koji radi kako treba, onda bi njihov prioritet bilo pronalaženje okrivljenih, a ne neposlušnih - ističe Petronijević.

Kako kaže, Albanci i Hrvati su u periodu koji je obeležen radom međunarodnih tribunala i tribunalčića bili mobilisani za pomoć svojim ljudima.

- Odbranom svojih ljudi brane nacionalni interes. To, nažalost, Srbi nisu radili. U poslednje vreme je malo bolje, zahvaljujući sadašnjem stanju stvari, ali ranije nismo stajali uz svoje ljude. Kada su uhapšeni hrvatski generali, 56 miliona je bilo sakupljeno za nekoliko dana. Kada je uhapšen Haradinaj, za samo tri dana je sakupljeno osam miliona - zaključuje Petronijević.

Žurba sa presudom Mladiću nije dobra indicija

Komentarišući to što će presuda Ratku Mladiću biti donesena već 8. juna, uprkos tome što je jedan od sudija u postupku imenovan tek pre dva meseca, advokat Petronijević komentariše da brzina donošenja odluke nije dobra indicija.

- Oni žure da se što pre toga ratosiljaju. Sve to mi govori da su oni faktički odluku protiv Mladića već doneli. Ja želim da verujem da to nije tako. Ali, moj pesimizam je optimizam sa iskustvom sa tim i takvim Haškim tribunalom - zaključio je Petronijević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading