selfi most
Foto: Alo/Alo!/Masanori Jošida

U okviru Savskog šetališta završena je izgradnja proširene pešačke platforme iznad vode, tzv. "selfi mostića", nove atrakcije za sve posetioce u podnožju Kule Beograd.

Sama platforma je modularna mostovska konstrukcija, čija izgradnja predstavlja svojevrstan inženjerski poduhvat, sa rasponom od čak 116 metara bez oslonaca u reci. Izgradnja je trajala pune tri godine a sad je otvorena za pešake nakon svih neophodnih statičkih testiranja.

Oduševljene posetioce podseća na sličan takav Flyover u Čikagu.


Sa ovog mesta turisti ali i Beograđani već prave najlepše fotografije na najvišu zgradu u regionu, ali i pogled koji se pruža na reku. 

Za kompletan ugođaj

Staza na "mostiću" pokrivena je prirodnim kamenom, a za još bliži kontakt šetača sa rekom na podu su postavljeni i transparentni stakleni paneli.

Pešačka platforma zamišljena je kao proširenje glavnog šetališta koje se izdvaja u posebnu lučnu stazu na konstrukciji iznad vode. Izgrađena je od prefabrikovanih delova koji su zbog specifičnosti lokacije dovoženi baržama i sa reke podizani na privremene nosače.

selfi most

Alo!/Masanori Jošida

 


Konstrukcija se sastoji od sedam visećih čeličnih elemenata koji formiraju pešačku stazu promenljive širine, od 4 metra na sredini do 12 metara u kontaktu sa šetalištem.
Sa nosivošću čelične konstrukcije od 500 kilograma po metru kvadratnom, zadovoljava i sve funkcionalne i bezbednosne zahteve.

selfi most

Alo!/Masanori Jošida

 

 

Jedinsteven po svojoj infrastrukturi, most dodiruje tlo u samo dve tačke  stvarajući utisak lebdenja, pa šetači i biciklisti dodatno uživaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading