IZVEŠTAJ SAVETA EVROPE Srbija rešila problem smeštaja u zatvorima zahvaljujući ogromnim naporima i radu na brojnim projektima
Foto: Printscreen

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je Srbija zahvaljujući velikim investicionim radovima od 2012, kad je bila na samom dnu liste Saveta Evrope, do 2020. godine rešila ovo vrlo važno pitanje zahvaljujući ogromnim naporima i radu na brojnim projektima.

"Izveštaj pokazuje da je Srbija postigla 'zlatni standard' i rešila pitanje koje opterećuje zatvorske uprave mnogo bogatijih država u Evropi koje godinama imaju veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje, poput Francuske, Belgije, Italije, Mađarske, Rumunije, Kipra, Grčke", ukazao je Carević.

On je rekao da je posebna pažnja poklonjena smeštaju osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica zbog čega su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

"U svim ustanovama smo od 2012. godine imali velike projekte tako da je danas Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika", naveo je Carević.

IZVEŠTAJ SAVETA EVROPE Srbija rešila problem smeštaja u zatvorima zahvaljujući ogromnim naporima i radu na brojnim projektima

Foto: Tanjug/FILIP KRAINČANIĆ

 

On je dodao da će Okružni zatvor u Beogradu od juna imati 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postaje prošlost.

U 2020. godini u KPZ Sremska Mitrovica je izgrađen moderan paviljon za 320 lica, dok je KPZ Požarevac (Zabela) dobio u protekle tri godine paviljone za smeštaj 660 lica, a u planu je da se ove godine počne sa izgradnjom još dva objekta za 432 osuđenika.

U izveštaju Saveta Evrope za 2020. je navedeno i da se nije desilo nijedno bekstvo iz zatvora tako da se kazneno-popravne ustanove u Srbiji godinama unazad svrstavaju u evropske bezbedne zatvore, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading