DOKTOR NESTOROVIĆ SE PONOVO OGLASIO Jedan tekst ga je uznemirio, tvrdi da svetu preti novo zaključavanje, ali ne zbog korone
Foto: Printscreen/tvhepy

- Kada i ako oni koji se pitaju odustanu od pandemije, zaključavanje će ostati, ovaj put zbog klimatskih promena - napisao je Branimir Nestorović na društvenoj mreži Vkontakte. 

Nestorović je uz ove reči podelio tekst sa sajta "OffGuardian" u kom autor kritički komentariše tekst Mariane Mazukato, profesorke iz Londona, pod naslovom "Izbegavanje klimatskog zaključavanja" šefica nečega što se naziva Savet za ekonomiju zdravlja za sve, a koji je osnovala SZO.

Prvi put njen članak je objavio u oktobru 2020. godine Project Sindicate, neprofitna medijska organizacija kojoj su novac donirali Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša, fondacije Bil i Meinda Gejts i mnogi drugi. 

Sam tekst izveštaja zapravo je prilično zanatski konstruisan, tvrdi se u tekstu koji je objavio Nestorović.

- U bliskoj budućnosti svet će možda morati ponovo da pribegne zaključanjima - ovog puta za rešavanje klimatskih vanrednih situacija - navodi se u tekstu Mariane Mazukato.

U njenom tekstu se navodi i da pomeranje arktičkog leda, besni požari u zapadnim američkim državama i drugde, i curenje metana u Severnom moru, svi su znaci upozorenja da se približavamo prelomnoj tački klimatskih promena, kada će zaštita civilizacijske budućnosti zahtevati dramatične intervencije.

Prema „klimatskoj blokadi“, vlade bi ograničile upotrebu privatnih vozila, zabranile potrošnju crvenog mesa i uvele ekstremne mere uštede energije, dok bi kompanije za fosilna goriva morale da zaustave bušenje. Da bismo izbegli takav scenario, moramo preispitati svoje ekonomske strukture i učiniti kapitalizam drugačijim. Mnogi klimatsku krizu smatraju različitom od zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom. Ali tri krize - i njihova rešenja - su međusobno povezane - tvrdi ona.

Naravno, radi se isključivo o tekstu i mišljenju Mariane Mazukato, koja ukazuje na određene probleme u vezi sa zaštitom životne sredine, te nema dokaza da svetu zaista preti zaključavanje zbog klimatskih promena. U skladu sa slobodom govora, dr Branimir Nestorović misli drugačije i iznosi drugačiju prognozu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading