VRNJAČKA BANJA PRKOSI PARIZU Otkrivamo tragičnu priču koja se krije iza Mosta ljubavi
Balkan Trip

Nekad je vrlo tanka linija između običaja i sujeverja, ali je i vrlo simpatična kada su neki običaji u pitanju.

Nekolicina običaja svakako se vezuje i za ono u čemu svi uživamo, a nekad trpimo i (ne)slatke muke, ljubavne odnose. Tragom porekla ovih običaja u našim krajevima krenula je i Ana Kaplarević sa ekipom svoje emisije „5x5“ koju možete pratiti na televiziji Balkan Trip.

 

Prva destinacija bila joj je Vrnjačka Banja gde se nalazi Most ljubavi, poznat po tome što brojni parovi kače katance po njegovoj ogradi. Ovo mesto je jedan njujorški časopis svrstao na prvo mesto liste od dvadeset romantičnih lokacija. Ana se susrela sa Minom Stanojević, PR-om Turističke organizacije Vrnjačka Banja koja ju je podrobnije upoznala sa istorijom ovog simbola ljubavi.

"Legenda o ovom mostu vraća nas u doba Prvog svetskog rata i vezuje se za učiteljicu Nadu i oficira Relju. Njihova ljubav je bila poznata u celoj Vrnjačkoj Banji. Relja je otišao na ratište u Grčku i nikada se nije vratio Nadi. Od tada sve Vrnjčanke svoju ljubav zaključavaju ovde kako im se ne bi desila Nadina sudbina", ispričala je Mina.

VRNJAČKA BANJA PRKOSI PARIZU Otkrivamo tragičnu priču koja se krije iza Mosta ljubavi

Balkan Trip

 

O ovoj, sada već istorijskoj, ljubavi velika Desanka Maksimović napisala je jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama – "Molitvu za ljubav".

Ana Kaplarević je inspirisana ovom gotovo filmskom pričom rešila da istražuje dalje poreklo i razvoj običaja u Srbiji te je saznala još svašta nešto poput toga šta je priča liciderskog srca i zašto se gostima za dobrodošlicu služi pogača i so, a mi vam preporučujemo da kliknete OVDE jer ćete i vi sigurno biti zaintrigirani.

Ukoliko vas interesuje tradicija i kultura Srbije i Balkana, preporučujemo vam telekomovu mrežu kablovskih kanala na kojoj ćete se najbolje upoznati sa njima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading