PREGAZILO GA VREME: Nekada pun raskoši, a sada je napušteni avionski restoran! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

 

Najbliži aerodrom je daleko od Villamarzane. Pa ipak, na zemljištu u selu sa skoro 1.000 stanovnika u severnoj Italiji nalaze se dve znatno velike letelice i kontrolni toranj. Ko ga je tamo stavio i o čemu se radi.

Napuštena mesta, koja se takođe nazivaju izgubljenim mestima , često imaju vrlo posebnu privlačnost. Naročito kada vas je zub vremena izgrizao neko vreme. Takvo mesto može se naći i u severnoj Italiji u regiji Veneto, tačnije: u malom selu Villamarzana. Tamo, na parčetu zemlje tik uz glavni put, nalaze se dva ogromna aviona. Nosevi im se gotovo dodiruju, a između njih je zgrada u obliku kontrolnog tornja. I to nije sve: iza ovog naizgled apsurdnog pejzaža stoji crveni helikopter, očigledno spreman za poletanje u bilo kom trenutku.

Priča o napuštenom avionskom restoranu u Italiji

Bilo je to 2000. godine kada je Gigi Stecca ostvario svoj san da ima svoj restoran. To ne bi trebalo da bude bilo koji restoran, već nešto sasvim posebno, bez presedana. Stecca je zamišljala neku vrstu mini aerodroma sa vrlo posebnim štihom. Tako je sebi nabavio dva aviona, Douglas DC-6 i Tupolev TU-145, i rasporedio ih kao što su i danas u Villamarzani. „Bio mi je san da na dve letelice postavim restoran koji je rezervisan prvenstveno za decu i starije osobe koje nikada ranije nisu letele“, citira italijanski internet portal „Beniculturali.it“ Gigi Stecca. I dalje: „Deset godina sam radio kao menadžer u dva domova za penzionere. 

Napušteni avionski restoran Italija

Napušteni avionski restoran u Italiji posmatran iz vazduha. Tamo je bio i bazen. Danas je voda zelena. 

Stecca je restoran i imanje oko njega opremila replikama poznatih dela Leonarda da Vinčija i Michelangela. I tako je restoran i dobio ime: krsti ga „Mikelanđelo da Vinči“. U stvari, avionski restoran je u početku prošao prilično dobro, i to ne samo zbog posebne lokacije. Bilo je pice i specijaliteta sa roštilja, a Stecca, koji je naučio da sam kuva, poslužila je i pristojno pivo. Nedeljom se svirala živa muzika. „Veoma posebno mesto, veoma lepa i izvrsna kuhinja. Doček je bio vrlo topao. Apsolutna preporuka! “I danas se može pročitati u staroj recenziji na Restaurantguru.it .

Ali uprkos zadovoljnim gostima, restoran od samog početka nije bio dobra zvezda. Jer su se vlasti žalile da je Stecca prekršila građevinske propise. Posle godina parnice, Gigi Stecca je konačno bio prinuđen da se odrekne svog sna i zatvori restoran. Od tada je prazno. Danas jedva da je išta ostalo od nekadašnjeg sjaja. Avioni su prekriveni prljavštinom, boja se ljušti. Inventar je delimično uništen, a površina obrasla biljkama, kao što ovaj Jutjub video sa serijom fotografija napuštenog avionskog restorana pokazuje:

Šta će biti sa napuštenim avionskim restoranom u Italiji?

Prema izveštajima medija, već je bilo nekoliko zainteresovanih, ali imovina nikada nije prodata. Prema izveštaju italijanskog dnevnika „Il Gazzettino“, dve letelice trebale su biti na aukciji 2015. godine. Šta je od toga postalo nije poznato .

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading