MATORCI ZASLUŽUJU ŠANSU Zabluda da je odrastao pas oštećena roba široko je rasprostranjena, ali zaista nema valjanih razloga za to
Foto: Shutterstock

Lista stvari koje štene treba da nauči je duga i zahteva veliko strpljenje kako za vlasnike, tako i za njihove dlakave prijatelje.

Bez neprijatnih iznenađenja

Pre svega, psi stariji od dve godine su se potpuno razvili - i fizički i psihički. Ne morate da brinete da li će još malo da porastu. Još jedna bitna stavka je da je bešika kao kod odraslog čoveka! Mogu da izdrže od kasne večeri do ranog jutra bez izlazaka napolje. Ako provedete sat duže na poslu, većina odraslih pasa sačekaće da se vratite kući i neće praviti nered kakav se može očekivati od štenaca, jer već znaju sva pravila života u kući.

Lakše se prilagođavaju novom vlasniku

Za razliku od energičnih štenaca, koji traže dosta igre, šetnji i druženja, odrasli psi će se lakše uklopiti u život novih vlasnika. Takođe, mnogi psi iz azila nekada su imali dom, pa može brzo da se ustanovi i kakvi su s drugim psima, da li vole mačke ili pak vožnju kolima. Odrasli psi su sjajni jer dobijate ono što vidite. Njihove vrline i mane su već poznate, a saznaćete i koju hranu vole, kakvog su karaktera, kako se možete brinuti o njima, dobiti njegov zdravstveni karton.

Odrasli psi su jednako zanimljivi

Odrasle pse je vrlo lako trenirati jer su mirniji nego štenci, a za sobom već imaju godine iskustva. Oni su takođe prilično samostalni i ne zahtevaju posebnu pažnju i brigu. Često stariji psi imaju puno strpljenja sa decom jer je većina njih u nekom trenutku i živela s njima. Predrasuda je da su oni koji su dugo kod udruženja neudomljeni jer imaju problem u ponašanju. Postoji i zabluda da su stariji psi stalno bolesni i dosadni. Naprotiv, mogu da budu jednako interesantni i zabavni kao i mlađi psi. I oni vole da donose lopticu, da se igraju sa drugim psima u posebnim prostorima za istrčavanje pasa i vole da šetaju. Ali u manjoj meri.

MATORCI ZASLUŽUJU ŠANSU Zabluda da je odrastao pas oštećena roba široko je rasprostranjena, ali zaista nema valjanih razloga za to

Foto: Shutterstock

 

Životni vek je uvek neizvestan

Najčešće nedoumice koje imaju ljudi oko nabavljanja odraslog psa jeste koliko će još živeti, a neretko i koliko će njegova starost u medicinskom smislu koštati. Ipak, treba znati da ni za šta nema garancija u životu. Slatko štene može da se razboli ili da ima ozbiljnih zdravstvenih problema sa godinu ili dve, a odrastao pas ne mora da ima nikakvih smetnji do duboke starosti. Pravilo je da nema pravila!

Najveća prednost emotivne prirode

Možda je najveća prednost usvajanja starijeg psa emotivne prirode. Ako uzmete krznenog četvoronošca koji nije imao baš lep život, sigurno će vaš cilj i misija biti da ostatak života provede uživajući. Pas će tu ljubav vratiti, najmanje trostruko! I uvek će biti zahvalan. Stoga, ako želite ljubimca, budite heroj - kontaktirajte s nekim od udruženja „Pet Monda“, pronađite nekog odraslog psa koji godinama čeka na svoj dom i svoje ljude i spasite mu život. Nećete zažaliti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading