NEOBIČNA ALBINO MACA
Foto: Shutterstock

Albinizam je genetski izazvano stanje s potpunim nedostatak pigmenta, piše za magazin „Mačka“ dr vet. med. Vladimir Terzin.

Ova genetska bolest ima niz zdravstvenih aspekata na koje moramo obratiti pažnju ako imamo albino jedinku. Oni su veoma osetljivi na svetlost i direktno izlaganje suncu je za njih veoma opasno jer im može oštetiti oči, ali i izazvati promene na koži koje se veoma često mogu pretvoriti u razne oblike kožnih kancera. Albinizam kao nedostatak pigmentacije znači da su ove mace nesposobne da proizvode melanin (pigment). Nedostatak melanina i pigmenta kože i očiju čini takvu jedinkom oseljivijom i slabog imuniteta. Posledica nedostatka pigmenta u očima jeste otežana dubinska percepcija, pa takve mačke teže procenjuju udaljenost predmeta ili objekta koji se kreće, što može biti veoma opasno ako, na primer, izlaze samostalno napolje.

Veoma često se albinizam povezuje i sa gluvoćom. Međutim nauka to nije potvrdila.

Iako se radi o urođenom genetskom oboljenju, albinizam u suštini nije opasan. Ova bolest ni na koji način ne menja karakter životinje i one mogu da budu normalni kućni ljubimci kao i svi ostali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading