„AKO JE ŽIVOT IGRA, MI NA BALKANU VEĆ TRIDESET GODINA IGRAMO GLUVO GLAMOČKO KOLO“ Aforističarka Aleksandra Glišić: Nema bolje pisane forme kojom možete da odreagujete na sve što vam se dešava
Foto: Privatna arhiva

Aforizme sam slučajno počela da pišem, poslije mnogo godina rada u dnevnim novinama. Poezija će zauvek ostati moja prva ljubav i žanr koji najviše volim da pišem. Međutim, aforizam se spontano nametnuo kao odgovor na svakodnevicu.

Nema bolje pisane forme od aforizma kojom možete da odreagujete na sve što vam se dešava, na privatnom i poslovnom planu. I naravno, potrebna je određena zrelost pisca, ali i čitaoca za aforizme“, rekla je u intervjuu za ALOonline književnica Aleksandra Glišić.

Život kao inspiracija

Kako nam je otkrila, na primer, i brak je inspiriše za aforizme.

„Duško Radović je tu bio sjajan i često ga citiram. Jednostavno, sve oko nas može biti okidač za duhovite dosetke, ali aforizmi su ipak nešto više od toga.  Život je inspiracija  za pisanje, ljudi koji sa kojima delimo svakodnevicu, lokalna i globalna dešavanja. Neko te stvari prepričava sa prijateljima uz kafu, a neko ih komentariše kroz pisanje. Još od osnovne škole pisanje dnevnika bio je moj način da zaokružim sve što mi se događa“, kaže Aleksandra.

Za ovu aforističarku svakodnevni život je najveća inspiracija za pisanje aforizama. Javne ličnosti, dodaje, takođe se ponekad nađu u njenim aforizmima, ali nisu njihovi glavni junaci, definitivno.

Ceo intervju pročitajte na Aloonline.ba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading