GULG UVODI VELIKE PROMENE Svi koji u ovom roku ne pristupe servisu, izgubiće svoje podatke!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Gugl je odlučio promeniti pravila poslovanja pa su po novom uveli da će korisnici besplatno moći koristi do 15GB prostora između servisa Gmail, Gugl  Drive i Gugl Fotos. Do sada je iz ove opcije bila isključen servis Gugl Photos gde su korisnici mogli skladištiti veće količine fotografija, no Google je odlučio prekinuti takvu praksu – pa sada ograničenja od 15GB vredi za sve servise. Konkretno, to znači da će korisnici na raspolaganju ukupno imati 15GB prostora kojeg mogu deliti između tri servisa: Gmail, Gugl Drive i Gugl Fotos.

Nova pravila za skladištenje počinju vrediti od sredine 2021. godine, a Gugl će korisnicima omogućiti prelazni period u kojem mogu “spasiti” podatke koji premašuju pre spomenutih 15GB prostora. Svi koji na Gugl Drive usluzi imaju više od 15GB podataka (fotografija) moraće što pre preuzeti svoje fotografije na lokalnu memoriju ili neki drugi uređaj. Prelazni period će trajati 2 godine (do 1. juna 2023. godine) tako da razloga za zabrinutost nema, no verujemo kako će se mnogi oglušiti na Guglova upozorenja pa samim time ostati bez vrednih fotografija i podataka.

Uz to što će Gugl ograničiti ukupan besplatni prostor koji daje na 15GB, krenuće i sa brisanjem sadržaja na neaktivnim računima. Konkretno, ako dve godine u komadu ne koristite neki od Gugl servisa – Gugl će sa tog servisa izbrisati sav vaš sadržaj. Primer, ako dve godine niste pristupili usluzi Gugl Fotos – vaše će fotografije biti izbrisane.

Ako ste u međuvremenu koristili neku drugu uslugu (npr. Gmail) ti će podaci ostati, a brisat će se samo oni podaci koji servis se ne koristi. Dakako, Gugl će o eventualnom brisanju podataka pravovremeno obaveštavati korisnike – sa ciljem sprečavanja gubitka važnih i korisnih podataka. Dve godine su poprilično dug period i vremena za prilagođavanje ima, no nemojte se opustiti pa sve ostavljati za zadnji čas – jer mogli bi zaboraviti na svoje podatke.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading