CRNA STATISTIKA: U Nišu od korone preminulo šest trudnica i porodilja!
Foto: Pixabay

Od jula prošle godine u kovid-bolnicama u Nišu i Kruševcu preminulo je šest trudnica od ukupno osam u celoj Srbiji (po jedna u Beogradu i Požarevcu).

Crna serija počela je smrću Aleksandre P. (27) iz doljevačkog sela Orljane koja je bila u 31. nedelji trudnoće i preminula je sat vremena nakon što je carskim rezom rođena njena beba koja takođe nije preživela. Nedelju dana kasnije preminula je i Brankica Ivanović (34) iz Vranja. Za njom je ostao sin koji je uspeo da se oporavi. Maja Paunović (27) iz Zaječara preminula je 29. aprila nakon što je rodila zdravu devojčicu. Miljana Radovanović (31) iz Vlasotinca preminula je u kovid-bolnici u Kruševcu 19. avgusta u osmom mesecu trudnoće.

Porodilja Aleksandra I. (23) iz Pirota preminula je krajem septembra nakon što je rodila zdravu devojčicu. I poslednji slučaj trudnice Jovane iz Knjaževca otvara pitanje zašto je toliko tragičnih ishoda kod trudnica u ovom delu Srbije. U UKC Niš nemaju jasno pojašnjenje na ovo pitanje.

- UKC je ustanova koja je u Srbiji zbrinula najveći broj pacijenata sa kovid-infekcijom, skoro 13.000. Kovid-bolnica u Kruševcu je do sada primila na lečenje oko 3.500 pacijenata.Među njima je bilo i trudnica - navedeno je u njihovom saopštenju.

Neke porodice očekivale su da pacijentkinje prebace u Beograd, ali u UKC tvrde da su "osposobljeni da leče najteže pacijente i najteža stanja":

- Ne postoji doktrina da se pacijent u vrlo teškom stanju šalje u neku drugu zdravstvenu ustanovu kada je ustanova opremljena podjednako dobro. Osim toga i transport dodatno može ugroziti ovakve pacijente.

Trenutno, u Nišu su na lečenju tri trudnice i pet porodilja koje će, nakon što se isprati njihov postoperativni tok, biti otpuštene na kućno lečenje.

Komentari (0)

Loading