PAPRENO SKUPE ZIMNICE Kupci i analitičari se prvi put složili oko cene voća i povrća
Foto: Alo.rs

Džem, slatko, kompot, kolači od kajsija - sve bismo da jedemo, ali napraviti slatku zimnicu iz godine u godinu je sve skuplje. I dok prodavci kažu da je cena odlična s obzirom na vreme i rad koji su uložili da voće sačuvaju, kupci se češu po glavi, pa umesto planiranih 10 kilograma, ipak kupuju pet.

Kako se ekipa Alo! uverila na pijacama, nije ni čudo što su kajsije skupe, jer ih malo i ima na tezgama.

- Ne znam da li se naše podneblje menja, ili ova klima, ili šta je, ali vidim samo da je svake godine sve teže da se voćke održe. Koliko mi je samo živaca otišlo, ove cene su ništa! - kaže za Alo! Milivoje Dačić, voćar koji prodaje na pijaci Banjica.

PAPRENO SKUPE ZIMNICE Kupci i analitičari se prvi put složili oko cene voća i povrća

Foto: Alo.rs

 

 

 

A te cene su različite i zavise od veličine, zrelosti i sorte kajsija.

- Ja volim da kupim zrele, sočne, krupne. Jesu skuplje, ali kada je kod kuće rastvorim, bilo da je pojedem ili spremam džem, od nje ostane normalna količina. Kada uzmeš onu jadnu, malu, poluzelenu, platiš manje, ali od nje ti ostane samo koštan, a nema ni slast. Zapravo ti bude skuplje - progovara iskustvo iz Beograđanke Jovanke Radaković, koja, kako objašnjava, slatko i džem pravi svake godine i to uvek od najkvalitetnijih voćki.

Kada joj neko kaže da je prošla skupo, odmah ima argument.

- Kaže mi komšinica: „Joko, ti si luda, stavila si 5.000 u tegle!“. Ja joj kažem: „Možda sam ja luda, ali ti si budala, ti te pare izgoriš kroz cigare za 10 dana, a moja deca će da jedu zdravo!“. Pa 300 dinara koštaju najjeftinije cigarete, a uporedi njih sa zdravim voćem za celu porodicu! - izričita je Jovanka.

PAPRENO SKUPE ZIMNICE Kupci i analitičari se prvi put složili oko cene voća i povrća

Alo

 

Ipak, ne slažu se svi sa njom, pa smo na pijacama sreli i one koji su besni na prodavce i misle da je cena od 180 do 300 dinara za kilogram voća bezobrazluk zbog kojeg su odustali od omiljenog namaza za palačinke.

Stručnjaci iz oblasti agroekonomije kažu da je cena potpuno opravdana, te da je formirana po principima ponude i potražnje.

- Razlog visokih cena je to što je podbacio rod, i to iz više razloga. Oko 60 do 90 odsto roda propalo je zbog ranog cvetanja i kasnih mrazeva i treba da budemo srećni što kajsija uopšte ima. S obzirom na to, cena je realna, mada shvatam da našim ljudima nije svejedno, oni dođu na pijacu i ne kažu „dajte mi ovoliko kilograma“, već „dajte mi za 100 dinara“, jer toliko imaju u džepu - kaže agro-analitičar Milan Prostran.

Kako dodaje, pojedini proizvođači su se lepo snašli, pa su svi koji su imali pristup hladnjači, voće čuvali u njima i iznosili postepeno na tržište.

- Cene na početku sezone su bile niske, pa su ljudi morali da se snađu, verovatno su mudrovali malo, pa su ih sačuvali u hladnjačama i sačekali da mogu da stave neku cenu od koje mogu da zarade - objašnjava Prostran.

Biće skupe i šljive

I šljive će, predviđa Milan Prostran, verovatno biti skuplje.

- Zbog stradanja tokom grada i oluja, i ovo voće je pretrpelo velike štete, pa ne očekujem da će ih biti na pijacama kao prethodnih godina, a samim tim biće i skuplje - objašnjava.

PAPRENO SKUPE ZIMNICE Kupci i analitičari se prvi put složili oko cene voća i povrća

Foto: Alo.rs

 

 

On dodaje da je bilo i uvoza kajsija, ali da su te uvozne neznatno jeftinije, ali slabijeg kvaliteta.

- Bilo je uvoza, ali one su bile blede, nisu tako dobre. I uvoznici posmatraju naše tržište, pa spuste za 10 odsto i tako naprave veliki promet, ali to nije tako dobar kvalitet - zaključio je Prostran.

Bar je paradajz povoljan, biće kečapa

Dobar i za sataraš i za kečap, kuvani, u teglama i flašama, paradajz je i ove godine na gradskim pijacama glavna zvezda među povrćem. Najjeftiniji na Zelenom vencu, gde košta od 50 do 80 dinara po kilogramu, što je jeftinije nego u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu ili Subotici. Ipak, oni koji kupuju na veliko, najbolje će proći na kvantašu, gde je cena između 30 i 40 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Auuu

30.07.2021 07:55

Pa ako im je skupo neka gledaju u voće i povrće, nizašta se nespekuliše o cenama ni prodavnice ni mesare ni letovanja ni zimovanja ništa osim voća i povrća. Da im je da još više unište jadnog seljaka iako su samo oni na udari kako god bilo ili loša cena ili loša godina pa treba i taj narod od nečega da živi