žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na pojavu sedih vlasi obično gledamo kao na nešto što se dešava tek nakon četrdesete, ali istina je da je potpuno normalno da se prve sede dlake jave i ranije.

Na to mogu da utiču razni faktori, kao što su genetika, preveliki stres, traume, godine…

Naravno, ukoliko je genetika u pitanju, nemate mnogo opcija, ali ako to nije slučaj, možete da uradite nekoliko stvari kako bi ste usporili ovaj proces.

Postoje i brojne zablude vezane za sedu kosu, a ljudi koje u tim momentima uhvati neki vid panike, pribegavaju različitim metodama kako bi uklonili ili prekrili sede vlasi. Tu dolazi do određenih grešaka.

1. Čupanje

Jedna priča kaže da čupanje sedih dlaka izaziva pojavljivanje novih. Ovo, na sreću, nije tačno, ali se čupanjem svakako povređujete folikul dlake, pa ne treba to da radite. Čupali je ili ne, ne možete da usporite pojavu sedih.

2. Farbanje

Nemojte uzimati jednu po jednu farbu i isprobavati sve. Često tretiranje kose štetnim sredstvima, može mnogo da naruši njen kvalitet. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa frizerom koja boja će omogućiti da vaše sede budu manje primetne.

3. Ne negujete kosu dovoljno

Stručnjaci savetuju da posebnu pažnju obratite na negu i hranjenje kose. Koristite balzame, regenerator i ostale preparate.

4. Zanemarujete hranjive materije

Prema jednoj studiji, pojava sedih vlasi može da ukazuje na manjak vitamina B kompleksa u vašem organizmu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading