mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mađarska će blokirati izdvajanje EU od dve milijarde evra vojne pomoći Ukrajini dok ne dobije garancije da mađarske kompanije neće biti uvrštene na ukrajinsku crnu listu.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto navodi da će pozicija Budimpešte ostati nepromenjena sve dok ne dobije garancije od ukrajinske strane da će prestati sa progonom mađarskih kompanija.

Mađarska vlada je prethodno više puta izjavila da neće pristati da iskoristi sledeću tranšu od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda za pružanje vojne pomoći Ukrajini. 

Budimpešta nastavlja da blokira sredstva jer Kijev još nije dao garancije da neće neopravdano uključiti mađarske kompanije na svoju listu "međunarodnih ratnih sponzora" koju je sastavila Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije Ukrajine.

Najveća mađarska banka, koja nastavlja da posluje na ruskom tržištu, završila je na ukrajinskoj crnoj listi, a potom je na insistiranje Mađarske uklonjena sa tog spiska. Postoji, međutim, bojazan da će se takvi incidenti ponoviti.

- Postoji, nažalost, realan rizik da se ovakve političke odluke ponovo donose, tako da smo zatražili od naših ukrajinskih kolega da delegacija njihove antikorupcijske agencije dođe u Budimpeštu na pregovore. Još čekamo da dođu - rekao je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je naglasio da je jedan od ukrajinskih resora za zdravstvo pokrenuo proceduru za uvođenje zabrane 14 lekova jedne mađarske farmaceutske kompanije koja nastavlja da posluje i na ruskom tržištu.

Mađarska je u decembru, podsetimo, blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini i to samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu.

(TASS, Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading