UKRAJINA
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Rusija je počela da koristi tehnološki revolucionarni tenk „T-14 Armata“ u borbama protiv Oružanih snaga Ukrajine, za čiji masovni dolazak Zapad mora da se pripremi, piše francuski list „Le Figaro“, prenosi Informer.

- Ako T-14 uđe u igru, nemački i američki tenkovi će morati da se suoče sa nepoznatim. Armata je preteča tehnološke revolucije, i trebalo bi da se pripremimo za njen masovni dolazak - kaže se u članku.

 

U najnovijem vozilu, posada nije smeštena u kupoli, gde je posebno ranjiva na neprijateljske topove-  „T-14“ daljinski kontrolišu preko ekrana tri člana posade koji sede u oklopnoj kapsuli.

Ta prostorija je izolovana od municije i goriva, i zbog toga struktura može znatno povećati njihove šanse za preživljavanje. Tenk ima top kalibra 125 mm, snažniji od „T-72“ i „T-90“, i mitraljez 12,7 mm. Cev se puni bez automatski, bez ljudske intervencije. Motor od 1500 konjskih snaga zaštićen je protivraketnom rešetkom.

Meteorološki jarbol koji se nalazi na tornju, prenosi podatke balističkom kompjuteru.

„Armata“ je opremljena sistemima aktivne zaštite „Afghanit“ od projektila i protivtenkovskih projektila, lepezastim sistemom čvrstog dejstva, sa dva lansirna uređaja sa po pet ubojnih projektila, i sistemom protiv dejstva mekom silom.

- Ovaj tenk će biti probojna snaga. Posebno zato što mora da radi u sprezi sa drugim vozilima, uključujući borbena vozila pešadije, kao deo univerzalne borbene platforme -  sumirali su autori članka.

U aprilu je pouzdan izvor rekao za RIA Novosti, da su Oružane snage Rusije počele da koriste tenkove T-14 Armata u zoni „specijalne vojne operacije“. Izvor ruskog lista je takođe izjavio da su tenkovi dobili dodatnu bočnu zaštitu od protivoklopnih sistema.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading