CNN OBJAVIO VESTI SA FRONTA! U Vašingtonu pozeleneli od muke, evo šta Rusi rade!
Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rusija je zaplenila deo naoružanja i opreme koju su Sjedinjene Američke Države i NATO obezbedili Ukrajini, a koja je ostala na bojnom polju, piše Si-En-En. Pozivajući se na četiri izvora, ovaj američki medij prenosi da je Rusija zaplenjeno oružje poslala u Iran, a Vašington veruje da će Teheran pokušati da otkrije tajne njihove konstrukcije.

Kako tvrde zapadni zvaničnici, tokom prošle godine videli su nekoliko slučajeva da su ruske snage zaplenile manju opremu za lakog prenosnog naoružanja, uključujući protivtenkovske sisteme "džavelin" i protivvazdušne sisteme "stinger" koje su ukrajinske snage povremeno bile prisiljene da ostave na bojnom polju.

U mnogim od tih slučajeva, Rusija je zatim opremu prebacila u Iran na demontiranje i analizu, verovatno da bi iranska vojska mogla da pokuša da napravi sopstvenu verziju oružja, rekli su izvori Si-En-Enu.

Kako prenosi američki medij, ukrajinska vojska od početka rata izveštava Pentagon o svim gubicima američke opreme koji završi u ruskim rukama. Ipak, američki zvaničnici priznaju da je problem teško pratiti.

Nije jasno da li je Iran uspešno izmenio bilo koje američko oružje uzeto u Ukrajini, ali se Teheran u prošlosti pokazao veoma veštim u razvoju sistema naoružanja zasnovanog na zaplenjenoj američkoj opremi.

Ključno oružje u iranskom inventaru, protivtenkovska vođena raketa "tofan", napravljena je obrnutim inženjeringom od američke BGM-71 TOV rakete 1970-ih. Iranci su takođe presreli dron američke proizvodnje 2011. godine i reverzno ga konstruisali kako bi napravili novi dron koji je prešao u izraelski vazdušni prostor 2018. pre nego što je oboren.

"Iran je u prošlosti demonstrirao sposobnost da preokrene američko oružje", rekao je Džonatan Lord, viši saradnik i direktor bezbednosnog programa za Bliski istok u Centru za novu američku bezbednost. "Oni su reverzno konstruisali TOV protivtenkovsku vođenu raketu, stvarajući skoro savršenu repliku koju su nazvali 'tofan', i od tada su je prosledili Hutima i Hezbolahu. Iran bi isto mogao da uradi sa 'stingerom', koji bi mogao da ugrozi i civilnu i vojnu avijaciju u celom regionu."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading