PENTAGON: Putinov cilj nije se promenio; Ukrajinske snage su sedmi put otvorile vatru na Donjeck (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Youtube Printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da proglasi prekid vatre duž cele linije fronta u Ukrajini od 6. januara u podne do ponoći 7. januara.

U razgovoru sa predsednikom Turske Erdoganom, Vladimir Putin je ponovio uslove za pregovore o miru.

PENTAGON: Putinov cilj nije se promenio; Ukrajinske snage su sedmi put otvorile vatru na Donjeck (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

"Rusija je spremna za ozbiljan dijalog samo ako Kijev prihvati realnost na terenu i prizna nove ruske teritorije", rekao je Putin.

Volodimir Zelenski ocenjuje da Moskva želi da iskoristi primirje da uspori napredovanje ukrajinske vojske u Donbasu i da dopremi na front još trupa i vojne opreme.

Zelenski je govoreći na ruskom u redovonom video-obraćanju poručio Moskvi da će se rat "završiti kada vaši vojnici odu ili kada ih mi izbacimo".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

KRAJ BLOGA

Vojna hronika za 6. januar: Glavni događaji dana (VIDEO)

23.15 -

 

 

Donmez: Turska nastavlja razgovore sa Rusijom o odloženom plaćanju gasa

23.00 - Turska nastavlja pregovore sa Rusijom o odloženom plac´anju prirodnog gasa, izjavio je danas turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez. "Pregovori sa Rusijom o mnogim pitanjima su u toku. Mi pregovaramo na način koji c´e nam biti od koristi", istakao je Donmez, preneo je TAS S. Prema njegovim rečima, Turska razgovara o odloženom plaćanju i mnogim drugim pitanjima. "U ovom trenutku nemamo negativno iskustvo sa Rusijom", kazao je Donmez, izvestila je televizija Aber turk.

PUTIN SPREMA VELIKU AKCIJU?!

22.30 -  Šef obaveštajnog centra Odbrambenih snaga Estonije, Margo Grosberg otkriva ruske planove nakon božićnog "raspusta".

Celu vest pročitajte OVDE.

Pentagon: Putinov cilj nije se promenio

22.13 - Cilj predsednika Rusije Vladimira Putina da zauzme ukrajinsku teritoriju se nije promenio, ali ruske snage i dalje pate od "vojnih slabosti", uključujući i broj vojnika koji imaju, saopštio je danas Pentagon.

"Putin nije odustao od svojih ciljeva da dominira Ukrajinom i nastavi da zauzima ukrajinsku teritoriju", rekla je Lora Kuper, zamenica pomoćnika ministra odbrane zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, preneo je Rojters.

Medjutim, realnost slabosti ruskih oružanih snaga "u sukobu je sa tim ciljevima", kazala je Kuper, dodajući da ruske trupe imaju nizak moral.

Ukrajinci granatirali levu obalu Dnjepra (VIDEO)

21.30 - Iskoristivši božićno primirje i čekajući mrak, militanti su pogodili sanatorijum Gopri u Golom Pristanu, kao i  civilne objekte u gradu Aleški.

Usled napada, tri civila su teško povređena.

 

 

Ruska PVO (VIDEO)

21.01 - Rad vojnika 203-mm topa „Malka“ Oružanih snaga Rusije PVO u utvrđenom području nacionalista Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Ukrajinske snage su sedmi put otvorile vatru na Donjeck

20.58 -  Ukrajinske snage su sedmi put otvorile vatru na Donjeck, nakon prekida vatre koje je proglasila Rusija u podne 6. januara do ponoći 7. januara - ispalile su četiri rakete iz višecevnog sistema, saopštile su vlasti DNR, prenosi Sputnjik.

Objavljen sastav najvećeg paketa američke vojne pomoći Kijevu

20.15 - Oružje koje SAD nameravaju da isporuče Ukrajini u okviru četvrtog paketa vojne pomoći:

▪️ 50 pešadijskih vozila „bredli“ s 500 protivtenkovskih raketa TOW i 250 000 municije, kalibra 25 milimetara;

▪️ 100 oklopnih transportera M113;

▪️ 55 oklopnih vozila MRAP; 

▪️ 138 višenamenskih vozila HMMWV;

▪️ 18 samohodnih haubica, kalibra 155 milimetara i 18 teretnih vozila;

▪️ 70 000 artiljerijskih granata, kalibra 155 milimetara;

▪️ 500 granata Eskalibur, kalibra 155 milimetara;

▪️ 1200 protivtenkovskih sistema, kalibra 155 milimetara;

▪️ 36 haubica, kalibra 105 milimetara i 95 000 artiljerijskih granata, kalibra 105 milimetara;

▪️ 10 000 minobacačkih granata, kalibra 120 milimetara;

▪️ municija HIMARS;

▪️ protivvazdušne rakete RIM-7 Sea Sparrow;

▪️ 4 000 navođenih raketa Zuni;

▪️ oko 2 000 protivtenkovskih raketa;

▪️ snajperske puške, mitraljeze i municiju.

Rusi ne napadaju na Badnje veče

19.23 - Osoblje UN u Ukrajini ne primećuje veće sukobe tokom božićnog prekida vatre koji je proglasila Rusija, ali svetska organizacija ne nadgleda celu liniju fronta, saopštio je na brifingu zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dužarik.

- Naše kolege na terenu kažu da nisu videli izveštaje o intenzivnim borbama ili borbama velikih razmera. To su nam rekli. Međutim, mi ne nadgledamo celu liniju fronta. Ja ću skrenuti pažnju na ono što je rekao zamenik generalnog sekretara UN Martin Grifits: on se nada da će svaki (prekid vatre) dati mogućnost humanitarnim radnicima da isporuče više pomoći onima kojima je potrebna - rekao je Dužarik

Žestoke borbe za Artjomovsk (VIDEO)

19.02 - Vojnici PMC „Vagner“ oborili su jurišni avion Su-25 VSU sa MANPADS-a kod Artjomovska. Nije naveden tačan datum kada je snimak nastao.

Ukrajinski avion je pogođen sa udaljenosti od 8300 metara i srušio se u blizini grada, rekao je vojni komandant Jarem.
Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk.

 

 

Ukrajinske trupe su četiri puta otvorile vatru na Donjeck

18.10 - Ukrajinske trupe su četiri puta otvorile vatru na Donjeck, nakon prekida vatre koji je proglasila Ruska Federacija od 12.00 6. januara do 00.00 7. januara, saopštile su vlasti DNR.

Кorišćene su granate kalibra 155 milimetara.

Nemačka vlada je objavila planove da Кijevu isporuči oko 40 borbenih vozila pešadije „Marder“

17.50 - SAD će po prvi put preneti u Ukrajinu radarski navođene protivvazdušne rakete „Sea Sparrow“, piše „Politiko“.

Prema izvorima lista, ukrajinska vojska je uspela da ponovo osposobi sovjetske PVO sisteme „Buk“ za njihovo lansiranje, prenosi Sputnjik.

List ne daje podatke o broju projektila koje će Ukrajina dobiti, kao ni o njihovim tačnim modifikacijama.

Mediji su objavili da će novi paket vojne pomoći Кijevu koštati Vašington skoro 3 milijarde dolara i da će uključivati 50 borbenih vozila pešadije „Bredli“.

Ukrajina raskinula sporazum sa Rusijom

15.52 - Ukrajinska vlada je raskinula sporazum sa ruskom vladom o produženju roka eksploatacije raketnog sistema 15P118M (Satana), saopštio je predstavnik vlade u Vrhovnoj radi Taras Meljničuk. "Raskinut je sporazum između Kabineta ministara Ukrajine i vlade Ruske Federacije o produženju radnog veka raketnog sistema 15P118M“, napisao je Meljničuk na svom Telegram kanalu. Prema njegovim rečima, sporazum je raskinut zbog „potpune promene situacije”. Sada je postalo nemoguće da ukrajinski konstruktorski biroa "Južni" vrše održavanje strateških raketa 15P118M, koje su u upotrebi u Ruskoj Federaciji, dodao je Melničuk.

Uništena ukrajinska artiljerija (VIDEO)

14.48

 

 

Amerika sprema isporuku raketnog sistema "Si sperou" za Ukrajinu

13:54 - U narednom paketu vojne pomoći Amerika bi Kijevu mogla da pošalje raketne sisteme "si sperou" (RIM-7 Sea Sparrow), piše portal "Politiko" i navodi da ovaj tip raketa može da se lansira kako sa mora tako i sa kopna i koristi se za presretanje aviona i krstarećih raketa.

Ukrajina granatirala Donjeck

13:52 - Ukrajinske snage su danas granatirale Donjeck tačno u podne po moskovskom vremenu, u istom trenutku kada je trebalo da počne jednostrano proglašeno božićno primirje koje je 5. januara naredio Kremlj, prenosi TASS.

"Ispaljeno je šest projektila kalibra 155 milimetara iz oružja kojim je Ukrajinu snabdeo NATO", saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju samoproglassene Donjecke Narodne Republike.

 

Moskva objavila: Stupio na snagu prekid vatre u Ukrajini

13:38 - Prekid vatre koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin stupio je danas na snagu na celom frontu u Ukrajini od podneva po moskovskom vremenu (10.00 po srednjeevropskom), preneo je Rojters objavu ruske državne televizije.

 - Od podneva, prekid vatre stupio je na snagu duž cele linije fronta. Prekid vatre će se nastaviti do 7. januara u ponoć - saopštio je ruski Kanal jedan.

Uništen most u centru Artemovska (Bahmut)

13:30 - 

 

 

Na jugu Rusije primećen je vojni voz sa ODAB-500

13:00 - 

 

 

Oružane snage Rusije eliminisale su okorelog banderovca u Artemovsku

11:45 - 

 

 

Lukašenko stigao na poligon u Brestskoj oblasti

10:52 - 

 

 

"Artjomovska mašina za mlevenje mesa"

10:45 - 

 

 

Ankara: Situacija se pogoršava u narednim mesecima

10:20 - Situacija u Ukrajini će se u narednim mesecima pogoršati, ali Ankara će nastaviti napore u cilju obnavljanja pregovaračkog procesa, rekao je predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Prema njegovim rečima, konflikt u Ukrajini će se u narednim mesecima najverovatnije produbiti što znači da će postati duboka dugoročna kriza.

„Od prekida vatre do razmene zarobljenika, od isporuka žita do nuklearne bezbednosti, Turska će nastaviti intenzivne napore kako bi se otvorio put pregovorima“, napisao je Kalin na Tviteru.

Kišida dobio poziv da poseti Ukrajinu

09:37 - Japanski premijer Fumio Kišida dobio je poziv da poseti Ukrajinu, izjavio je danas generalni sekretar vlade Hirokazu Macuno. Poziv mu je u sredu uručio šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

"Japan je uz narod Ukrajine i preduzeće odgovarajuće korake ove godine dok bude predsedavao G7", rekao je Macuno, preneo je Rojters.

Rad posada izviđačko - jurišnih helikoptera Ka-52 "Aligator"

09:30 - 

 

 

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

09:15 - 

 

 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

09:00 - Proglašena je vazdušna opasnost u Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporožja koji kontroliše Kijev, javljaju lokalne vlasti.

 

 

Mariupolj

08:00 - 

 

 

Borbe u blizini glavnog grada DNR: 1. armijski korpus potiskuje neprijatelja od Donjecka

07:22 - 

 


 

 

Zelenski: Rusija tražila primirje kao paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu

07:10 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa. Zelenski je u redovnom noćnom video obraćanju rekao da Rusi sada žele da iskoriste Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima.

Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

07:00 - Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
lobotomija

06.01.2023 11:25

Tragikomičar je u agoniji... ukrajincima je uterao strah u kosti jer se zaglibioo u natonacističke ralje i zna da mu nema spasa...