NEKAD I SAD: Satelitski snimci Bahmuta; Grupa "Vagner" napreduje na frontu u Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/EPA/EFE/ALEXEI NIKOLSKY

Upozorenje na vazdušne napade se oglasilo u Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj, Poltavskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je upozorio da se Rusija sprema da pokrene veliku ofanzivu.

NEKAD I SAD: Satelitski snimci Bahmuta; Grupa

Foto: Alo ilustracija

 

"Ne sumnjamo da će Rusija baciti sve karte koje su joj preostale na stolu i prikupiti sve što može da pokuša da preokrene tok rata i barem odloži svoj poraz", rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se u borbenu službu uvede i fregata "Admiral Gorškov" koja je opremljena hipersoničnim oružjem "cirkon", za koju ruska strana tvrdi da može da probije bilo koji PVO sistem.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

"NATO U UKRAJINI MORA DA URADI DVE STVARI"

23.10 - Bivši britanski pukovnik ne isključuje mogućnost rata između Rusije i zapadne alijanse u 2023. godini

Celu vest pročitajte OVDE.

NAJAVA NOVE MOBILIZACIJE U RUSIJI "Mislim da će nam 500 hiljada biti dovoljno da krenemo samouvereno"

23.00 - Ruski pukovnik u penziji Viktor Baranec smatra sasvim mogućim novi talas mobilizacije u Rusiji.

Celu vest pročitajte OVDE.

Grupa "Vagner" napreduje na frontu

22.30 - Grupa "Vagner" zauzela  je istočnu periferiju naselja Кrasnaja Gora.

 

 

 

NEKAD I SAD Satelitski snimci Bahmuta (FOTO)

22.05

 

 

 

SIGNAL PUTINU? 

21.59 - Američki vojni manevri nadomak Ukrajine - kopaju rovove slične onima kod Hersona

Celu vest pročitajte OVDE.

SAD će Kijevu obezbediti BMP Bredli, a Nemačka BMP Marder i bateriju Patriot

21.32 - SAD nameravaju da Ukrajini obezbede borbena vozila pešadije Bredli, a Nemačka - borbena vozila pešadije Marder i dodatnu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema Patriot, saopštila je Bela kuća posle telefonskog razgovora lidera obe zemlje.

Američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc izrazili su „zajedničku rešenost“ da nastave finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć Ukrajini „koliko god je potrebno“.

- S tim u vezi, SAD nameravaju da obezbede Ukrajini borbena vozila pešadije Bredli, a Nemačka borbena vozila pešadije Marder - navodi se u saopštenju za javnost.

Obe zemlje planiraju da obuče ukrajinsku vojsku u rukovanju oba tipa savremenih zapadnih oklopnih vozila.

- Nemačka će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u isporuci dodatne baterije za protivvazdušnu odbranu Patriot Ukrajini - takođe se navodi u saopštenju.

Sjedinjene Države su u decembru najavile dodelu prve baterije Patriot Ukrajini sa transferom u narednih nekoliko meseci - prenela je RIA.

Uništeno oklopno vozilo (VIDEO)

21.00 -  Još jedno oklopno vozilo "MLS SHIELD" italijanske kompanije „Tekne“, koje je bilo u službi Oružanih snaga Ukrajine, onesposobljeno je na pravcu Svatovskog

SAD će poslati Ukrajini skoro 3 milijarde dolara

20.22 - Sjedinjene Države će poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od skoro tri milijarde dolara, izvestili su američki mediji u četvrtak, penosi Sputnjik.

SAD su spremne da isporuče paket vojne pomoći od 2,85 milijardi dolara Ukrajini, uključujući nekoliko desetina borbenih vozila Bredli, rekao je AP, pozivajući se na američke zvaničnike. Ranije je Rojters naveo broj od 50.

Paket navodno ima za cilj da Ukrajina dobije što više opreme pre proleća, kada se očekuje da će se borbe intenzivirati. Očekuje se da će Bajdenova administracija paket objaviti u petak.

"Aligatori" u lovu (VIDEO)

19.57 -  Snimak borbenog rada posada jurišnih helikoptera Кa-52

Tokom izvođenja borbenih naleta, piloti vojne avijacije lansirali su rakete na otkrivene utvrđene punktove i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Volodin zapretio: Moskva ima pravo na isti odgovor!

19.41 -  Ukoliko se donese odluka o zapleni ruske imovine, Moskva ima pravo da preduzme analogne korake protiv država koje su donele takvu odluku, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin, presnosi Sputnjik.

„Nemačka vlada danas je odlučila da probleme koje su stvarali njihovi prethodnici prebaci na našu zemlju... U tom cilju planiraju da zaplene rusku imovinu kako bi obnovili Ukrajinu... Čim se donese takva odluka, mi ćemo imati pravo na analogna dejstva u odnosu na imovinu Nemačke i drugih država“, napisao je Volodin na svom Telegramu.

Borbe kod Svatovo-Kremenne (VIDEO)

19.22 - Ruska vojska preciznom vatrom uništava Oružane snage Ukrajine

 

 

Bajden: Putin prekidom vatre pokušava da "dođe do daha"

19.01 - Predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da "dođe do daha" uspostavljanjem 36-časovnog prekida vatre, rekao je danas predsednik SAD Džozef Bajden novinarima u Beloj kući odgovarajući na pitanje o predlogu Moskve za uspostavljenje primirja.

Kremlj je ranije danas saopštio da je Putin naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom tokom Badnje večeri i Božića sa početkom u podne 6. januara do kraja 7. januara, nakon apela patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila, preneo je Rojters.

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da će do primirja doći tek kada Rusija napusti teritorije u Ukrajini koje je zauzela.

Australijski oklopni transporteri (FOTO)

18.47 -  Ukrajinske snage ubacili su australijske oklopne transportere M113AS4 na front kod Svatovo-Кremene.

 

 

 Ukrajinski militanti provociraju beloruske graničare (VIDEO)

18. 23 - Prešao rukom preko grla, nagoveštavajući da će ubiti beloruske kolege.

 

 

UKRAJINCI NE ŽELE PRIMIRJE "Zadržite licemerje za sebe"

17.58 - Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak saopštio je danas da će do primirja doći tek kada Rusija napusti teritorije u Ukrajini koje je zauzela.

Celu vest pročitajte OVDE.

Srušena "Ajkula" (FOTO)

17.43 - Ukrajinska bespilotna letelica „Ajkula“ srušila se u Rostovskoj oblasti.

 

 

Sinoć su se u Harkovskoj oblasti čule eksplozije

17.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je naredio da se fregata "Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima "cirkon“, pošalje u vojnu službu.

Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da će Francuska poslati Ukrajini laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije.

PRIMIRJE U UKRAJINI!

16.55 - Putin je izdao hitan nalog šefu Ministarstva odbrane Sergeju Šojguu.

Celu vest  porčitajte OVDE.

Žestoka borba kod Donjecka (VIDEO)

16.37 -  

 

 

 

Кonvoji sa vojnom opremom iz Rusije stižu u Belorusiju (VIDEO)

16.03 - Кako je saopštilo Ministarstvo odbrane Republike Belorusije, narednih dana vojne jedinice Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije dobiće BTR-82A, BTR-80К.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

15.40 - Više od 55 ekstremista takozvanog bataljona Šeika Mansura ubijeno je koncentrisanim napadom u rejonu naselja Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U kupjanskom pravcu je u artiljerijskim napadima ruskih trupa u Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici ubijeno do 30 ukrajinskih vojnika.

U krasnolimanskom pravcu u DNR artiljerijskom vatrom ubijeno je više od 40 pripadnika 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

U donjeckom pravcu je u uspešnim ofanzivnim dejstvima ruskih snaga ubijeno do 60 ukrajinskih vojnika 110. motorizovane pešadijske i 79. vazdušno-jurišne brigade.

U južnodonjeckom pravcu u DNR ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno tri borbena oklopna vozila i dva kamioneta.

Ruski borbeni avioni oborili su avion Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnogorovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, dok je ruska PVO u DNR oborila ukrajinski vojni avion Su-25.

U prethodna 24 časa takođe je uništena 21 ukrajinska bespilotna letelica u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Osim toga, u LNR i Hersonskoj oblasti presretnuto je pet raketa ispaljenih iz američkih višecevnih bacača raketa „hajmars“ i četiri protivradarske rakete američke proizvodnje „harm“.

 

 

Medvedev: Razgovaraćemo jezikom sile

 

15.20 - Ruska fregata Admiral Gorškov koja je u sredu stupila na borbeno dežurstvo trebalo bi da urazumi svakoga ko se usudi da predstavlja direktnu pretnju Rusiji, upozorio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

Medvedev: Imamo novogodišnji poklon za NATO! - Alo.rs

Minsk: Belorusija i Rusija nastavljaju sa pripremama za zajedničke vežbe

14:55 - Belorusija i Rusija nastavljaju da formiraju zajedničku vojnu grupaciju u Belorusiji i pripremaju zajedničke vežbe ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Belorusije.

Ministarstvo je navelo da je cilj vežbi stvaranje zajedničkih snaga kojim će se ojačati zaštita i odbrana Unije (Rusije i Belorusije), preneo je Rojters.

"NEĆEMO STATI SA SLANJEM ORUŽJA UKRAJINI" Nemci odlučni u borbi protiv Rusije

14:45 - Nemački vicekancelar Robert Habek izjavio je danas da će ta zemlja uvek prilagođavati isporuke oružja Ukrajini u skladu sa potrebama na bojnom polju.

Detljnije možete pročitati OVDE.

Putin je telefonirao sedmogodišnjem Davidu, koji je sanjao da poseti Vojnu akademiju Oružanih snaga

14:14 - 

 


 

POZVAO NA BOŽIĆNO PRIMIRJE Ruski patrijarh Kiril želi prekid vatre u Ukrajini

13:35 - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na božićni prekid vatre u Ukrajini i Donbasu, od ponoći 6. januara do 7. januara u 12 sati po moskovskom vremenu, prenosi Tass.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Artiljerci 3. brigade DPR uništavaju ukrajinsku pešadiju kod Njujorka

13:33 - 

 

 


 

LONDON PRENEO KIJEVU OBAVEŠTAJNE PODATKE Otkrili iz kojeg pravca će Rusi da napadnu

12:40 - Britanska obaveštajna služba MI6 je prenela obaveštajne podatke Kancelariji predsednika Ukrajine i Generalštabu da ruska vojska priprema napad na Kupjansk iz Belgorodske oblasti, prenosi ukrajinski Telegram kanal Rezident.

Detaljnije možete pročitato OVDE.


Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je:

▪359 aviona;

▪199 helikoptera;

▪2834 bespilotnih letelica;

▪399 protivvazdušnih raketnih sistema;

▪7422 tenkova i drugih oklopnih vozila;

▪971 MLRS;

▪3781 oruđa poljske artiljerije i minobacača;

▪7937 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 


 

 

„TOS“ grupe „🅾“ zagreva ukrajinske teroriste na liniji Svatovo-Kremennaja

12:36 - 

 


 

 

MIROVNI NAPORI Šta je Erdogan predložio Putinu

NEKAD I SAD: Satelitski snimci Bahmuta; Grupa

Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

 

11:25 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Ukrajinska vojska koja se predala saopštila je da ih je komanda napustila na položajima „kao meso“

11:08 - 

 

 


 

Stoltenberg: Opasno je potcenjivati Rusiju i Vladimira Putina

NEKAD I SAD: Satelitski snimci Bahmuta; Grupa

EPA/OLIVIER HOSLET

 

 

10:25 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da bi bilo opasno potceniti Rusiju i ambicije predsednika Vladimira Putina dokle god traje rat u Ukrajini.

"Pokazali su veliku spremnost da tolerišu gubitke i patnju", rekao je Stoltenberg na poslovnoj konferenciji u Norveškoj, preneo je Rojters.

Kako je rekao, nema naznaka da je predsednik Putin promenio svoje planove i ciljeve u Ukrajini. "Dakle, opasno je potcenjivati Rusiju", istakao je on.

Borbeno dežurstvo posada Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom specijalne operacije

10:20 - 

 

 

Bombarder Su-34 patrolira nebom sa protivradarskom raketom Кh-31P

09:45 - 

 

 

DNR: Ranjeni ruski vojnici iz Makijevke prebačeni na lečenje u Rusiju

09:42 - Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makijevke poslata je na lečenje u druge regione Rusije, saopštio je danas vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"MI SVOJE NE OSTAVLJAMO, USPELI SMO DA IH OSLOBODIMO" 200 ruskih vojnika imalo veliku sreću, oglasio se Kadirov

09:10 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je da je oko 200 ruskih vojnika vraćeno iz ukrajinskog zarobljeništva u decembru 2022. godine zahvaljujući nedvosmislenom stavu ruskog predsednika Vladimira Putina "mi svoje ne ostavljamo".

Detaljnije možete pročitati OVDE.


Mobilizovani borci iz grupe "🅾tvažnih" grade linije odbrane

08:44 - 

 


 

Oklopna vozila presecaju zimske puteve ruske Luganske oblasti

08:26 - 

 


 

 

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

07:49 - 

 

 


Norveška je poslala Ukrajini još 10.000 artiljerijskih granata od 155 mm

07:43 - 

 


 

 

U novogodišnjoj noći, reaktivna grupa "🅾" čestitala je ukrajinskim militantima

07:16 - 

 


 

 

Zelenski: Ne vidim razlog da zapadne zemlje ne isporučuju tenkove Ukrajini

07:00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne vidi razloge da zapadni partneri ne isporučuju Ukrajini tenkove.

"Dobićemo još oklopnih vozila, uključujući lake tenkove francuske proizvodnje. To šalje jasan signal svim našim partnerima: nema racionalnog razloga zašto zapadni tenkovi još nisu isporučeni Ukrajini", rekao je sinoć Zelenski, prenosi TAŠ.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading