Snimak snažnog dejstvo ruske artiljerije u oslobađanju Artjomovska; Vašington "Ne isporučujemo oružje za napad na Rusiju"  (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini, tokom jučerašnjeg dana, proglašena je vazdušna opasnost širom zemlje nakon eksplozija u Harkovskoj, Luganskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti, Odesi, Zaporožju i Vinici. Uvedena su i vanredna isključenja struje u zemlji, saopštio "Ukrenergo".

"Ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila većinu ruskih raketa ispaljenih na Ukrajinu, a radnici su već započeli radove na obnavljanju energetskog napajanja", izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Snimak snažnog dejstvo ruske artiljerije u oslobađanju Artjomovska; Vašington

Tanjug

 

 

Za to vreme predsednik Rusije automobilim je prešao Krimski most, čija je desna traka ponovo otvorena za saobraćaj - posle eksplozije u oktobru, za koju je Moskva okrivila ukrajinske službe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 286. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

HRONIКA SPECIJALNE VOJNE OPERACIJE ZA 06.12.2022. 

Republika Кrim 

▪️ Jutros su ukrajinski dronovi pokušali da napadnu aerodrom Belbek u predgrađu Sevastopolja, ali su PVO sistemi Oružanih snaga Rusije oborili sve mete na prilazu. 

Ruske pogranične oblasti: 

▪️U regionu Кursk, neprijatelj je pogodio rezervoar sa gorivom na lokalnom aerodromu. Usled incidenta nije bilo povređenih, požar je lokalizovan.

▪️U Suraškom okrugu Brjanske oblasti, Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu fabriku Slava. Dron je udario u rezervoar za gorivo, ali nije napravio značajniju štetu. 

Starobelski pravac: 

▪️Ukrajinske formacije su ponovo pokušale ofanzivu u pravcu Кuzemovke, ali su bile prinuđene da se povuku pod jakom artiljerijskom vatrom. 

Soledarski pravac: 

▪️Nastavljaju se intenzivne borbe u Bahmutu, Opitnovu, Jakovlevki i Belogorovki. Neprijatelj trpi velike gubitke na tom području. 

Luganska Narodna Republika: 

▪️Ukrajinske formacije granatirale su Starobelsk, ranivši tri radnika lokalnog preduzeća i oštetivši nekoliko skladišta. 

Donjeck: 

▪️Neprijatelj je još jednom granatirao Donjeck, ima civilnih žrtava. U Gorlovki oštećene zgrade hemijskog kombinata Stirol. 

▪️Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su nekoliko udara na neprijateljske položaje u okolini Marinke i Кamenke. 

Zaporožje: 

▪️Pregovori o statusu Zaporoške nuklearne elektrane su obustavljeni, ukrajinske snage ponovo su granatirale Energodar i industrijsku zonu elektrane. 

▪️Ruske trupe izvele su raketni napad na skladište municije ukrajinske vojske u Stepnomu na periferiji Zaporožja. 

▪️U Zaporoškoj oblasti održana je još jedna razmena ratnih zarobljenika u formatu 60-60. 

Dnjepropetrovska oblast: 

▪️Oružane snage Rusije izvele su raketni napad na infrastrukturni objekat u Кrivom Rogu. 

▪️Ruska artiljerija je radila na ciljevima u Nikopolju, Iljinci, Dobroj Nadeždi i Margancu. 

Južni front: Hersonski pravac 

Nastavlja se međusobno granatiranje strana na južnom sektoru fronta: ruske raketne trupe i artiljerija napali su neprijateljske položaje u Hersonu, Nikolajevu i Očakovu. 

Precizno gađanje i ofanzivna obuka (VIDEO)

23.30 - Precizno gađanje i ofanzivna obuka: Mobilisano osoblje nastavlja borbenu obuku u Saratovskoj oblasti.

 

 

60 oslobođenih ruskih vojnika (VIDEO)

23.10 - Na aerodromu Čkalovski dočekano je 60 ruskih vojnika, koji su danas vraćeni sa teritorija koje kontroliše kijevski režim.

 

 

Dejstvo ruske artiljerije u oslobađanju Artjomovska (VIDEO)

22.40

 

 

Moskva: Dalje širenje NATO-a dobiće recipročan odgovor Rusije

22.20 - Dalje širenje NATO-a će dobiti adekvatan odgovor Moskve, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Za svaku akciju sledi protivakcija. U skladu sa tim, na dramatično pogoršanje bezbednosne situacije poslednjih godina nije moglo dalje da se gleda bez konkretnih mera sa naše strane. Dalje širenje NATO-a će dobiti odgovarajući recipročan odgovor Rusije“, rekao je on.

Trenutna vojna situacija u Ukrajini i Donbasu (FOTO)

22.19 - Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 286. dan.

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR.

 

 

Vašington "Ne isporučujemo oružje za napad na Rusiju"

21.54 - Vašington ne isporučuje Ukrajini oružje za napad na rusku teritoriju, izjavio je u utorak portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Front kod Soledara (VIDEO)

21.25

 

 

Oslobođeni ruski vojnici (VIDEO)

21.05 - Specijalni let sa oslobođenim ruskim vojnicima sleteo je na aerodrom kod Moskve.

 

 

 

Bljeskovi i tutnjava eksplozija nad Dnjepropetrovskom (VIDEO)

20.45 -

 

 

EU planira novi paket sankcija protiv Rusije

20.35 - Evropska unija će predložiti da novi paket sankcija protiv Rusije obuhvati zabranu investicija u ruski rudarski sektor, kao i zabranu transakcija sa još tri ruske banke, piše „Fajnenšel tajms“

Obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne

20.15 - Ukrajinske vlasti zatražile su od regionalnih zvaničnika da razmotre obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne i to do stabilizacije energetske situacije, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

U osam talasa ruskih vazdušnih udara izvedenih tokom poslednjih nedelja na kritična infrastrukturna postrojenja, ozbiljno je oštećena ukrajinska elektro-mreža što je dovelo do prekida isporuka električne energije širom zemlje, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva se navodi da su bolnice nastavile da pružaju hitnu medicinsku pomoć, ali se ukazuje da bi planirane operacije koje nisu urgentne trebalo privremeno odložiti kako bi se smanjilo opterećenje koje trpi zdravstveni sistem usred mogućih novih nestanaka struje.

"Odloženi hiruški zahvati će biti izvedeni kada se stabilizuje snabdevanje električnom energijom", navodi se u saopštenju.

Prekid struje do proleća

19.49 - Prekid struje u Ukrajini trajaće najmanje do marta, rekao je generalni direktor ukrajinske kompanije za snabdevanje energijom Sergej Kovalenko.

 

 

Borbe na frontu kod Svatova (VIDEO)

19.49 -  Ukrajinski tenk je krenuo da probije položaje ruskih snaga, ali je naleteo na neprijatno iznenađenje.

 

 

Rusija ima municije za još par velikih napada?

19.23 - Šef ukrajinskih bezbednosnih službi Kirilo Budanov rekao je da Rusija ima dovoljno visokopreciznih raketa za još par velikih napada na Ukrajinu, dok ne ostane bez zaliaha, preneo je Rojters.

Dejstvo ruske avijacije u oblasti Marjinke (VIDEO)

19.22 - Taktička avijacija Ruske Federacije nastavlja snažne udare u oblasti Marjinke.

 

 

NEBENZJA NAPUSTIO SALU 

19.04 -  Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja napustio je salu Saveta bezbednosti UN.

Celu vest pročitajte OVDE.

Politikolog dešifrovao Putinovu poruku sa Krimskog mosta (VIDEO)

18.50 - Nemački politikolog Aleksandar Sosnovski objasnio je „najboljim umovima“ Nemačke zagonetku ruskog predsednika Vladimira Putina sa Krimskim mostom i "mercedesom".

Celu vest pročitajte OVDE.

"OVO JE NUKLEARNI TERORIZAM" Šojgu upozorio na katastrofa u Zaporožju

18.43 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je danas Ukrajinu da nastavlja da granatira nuklearnu elektranu Zaporožje i time stvara pretnju od moguće nuklearne katastrofe.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija traži zaštitu oko Zaporoške nuklearne elektrane

18.24 - Rusija računa na realizaciju ideje direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija o stvaranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane i nastaviće da ulaže napore u tom pravcu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na forumu "Primakovske večeri“.

"Postoje resursi i pravci za intenziviranje rada, uključujući i sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Inače, na rusku inicijativu obezbeđeno je stalno prisustvo osoblja agencije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Nastavljamo napore za, kako se nadamo, efikasnu realizaciju ideje generalnog direktora IAEA Grosija o stvaranju zaštitne zone na ovoj stanici", rekao je zamenik ministra.

"Svi razumeju da Rusija ne može i neće sebe da granatira – to je apsurdno. Čudno je da na Zapadu postoje ljudi koji slušaju ovakvu izopačenu logiku", dodao je on.

Ruska artiljerija udara na  ukrajinske tenkove (VIDEO)

18.00 - Ruska artiljerija udara na  ukrajinske tenkove T-64BV kod Artemivska.

 

 

Dejstvo artiljerije LNR (VIDEO)

17.40 - Artiljerija 6. kozačkog puka LNR uništila je položaje ukrajinskih snaga u Soledaru.

 

 

Dejstvo posade 2S1 "Gvozdika" (VIDEO)

17.20 - Ruske snage osujetile su još jedan pokušaj napada na Oružane snage Ukrajine i nisu im dozvolili da se probiju. 

Jaka vatra iz samohodnih topova 2S1 „Gvozdika“ kalibra 122 mm i tenkova zaustavila je neprijatelja koji je napredovao.

 

 

Pomoć vojnicima u LNR (VIDEO)

16.10 - Predstavnici Glavnog štaba Sveruskog vojno-patriotskog pokreta „Junarmija“ isporučili su humanitarnu pomoć vojnicima u LNR.

 

 

Humanitarna pomoć vojnicima LNR

15.40

 

 

Samohodni top "Msta-S" preciznim pogotkom uništio je kamion Oružanih snaga Ukrajine sa municijom

14:30 - 

 


 

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je prvi snimak ruskih vojnika koji su se danas vratili kući kao rezultat razmene zarobljenika

13:45 - 

 


 

 

RIA: Rusija izvršila masovan napad na ukrajinski sistem vojne komande

13:15 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija izvršila masovan napad visoke preciznosti na ukrajinski sistem vojne komande u ponedeljak, objavila je danas agencija RIA. Ukrajina je u ponedeljak saopštila da su najmanje četiri osobe poginule u ruskim raketnim napadima, ali da je većinu od oko 70 ruskih projektila oborila ukrajinska vojska, preneo je Rojters.

Rusija i Ukrajina danas razmenjuju po 60 zarobljenih vojnika

12:46 - Rusija i Ukrajina su spremne da danas razmene po 60 ratnih vojnih zarobljenika, izjavio je proruski lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. Pušilin je napisao na Telegramu da se danas održava još jedna razmena zarobljenih vojnika sa Ukrajinom po principu 60 za 60, preneo je Rojters.

 

 

U Ruskoj Federaciji počinje mobilizacija studenata

12:30 - 

 


 

 

Zelenski postavio video iz Slavjanska

12:02 - 

 

 

Uništavanje BMP-1 i BMP-2 Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Bahmuta

11:45 - 

 

 

Šojgu: Ukrajinska vojska izgubila više od 8.300 vojnika u novembru

Snimak snažnog dejstvo ruske artiljerije u oslobađanju Artjomovska; Vašington

Alo! Ilustracija A.V.

 

11:15 - Ukrajinska vojska izgubila je u novembru više od 8.300 vojnika, pet aviona i 10 helikoptera, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Šojgu je, na telefonskoj sednici ministarstva, rekao da su ruske trupe nanele značajnu štetu ukrajinskom ljudstvu i vojnoj tehnici u oblastima Luganska i Donjecka. Prema njegovim rečima, ruske oružane snage štite kritično važne objekte koji se nalaze na oslobođenim teritorijama Donbasa.

Poslednji snimak dvojice poljskih plaćenika likvidiranih kod Artemovska (Bahmuta) - Januša Šeremeta i Кšištofa Tifela

10:27 - 

 

 

"ZEMLJA JE OKRUGLA, PRE ILI KASNIJE SE VRATI" Zagonetna poruka savetnika Zelenskog, Kijev provocira Kremlj

10:15 - Više eksplozija dogodilo se na aerodromima u Rusiji, sa kojih se navodno pokreću neke od vojnih operacija rata u Ukrajini.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak, poslao je zagonetnu poruku, mada nije nigde direktno pomenuo ove eksplozije.

Detaljnije pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska na položaju

09:30 - 

 

 

Ruska vojska aktivno napada u Donbasu - glavne stavke iz izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

09:11 - 

 

 

Poljanski: Za danas zakazan sastanak SB UN o situaciji u Ukrajini

09:00 - Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, rekao je da će Savet bezbednosti UN održati danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini. "Zapadnjaci su za 6. decembar ponovo sazvali sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini, birajući kao temu humanitarna pitanja i zaštitu dece“, napisao je Poljanski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Oružane snage Ukrajine prebacuju pojačanje u Bahmut

08:30 - 

 

 

„Karanfili“ padobranaca osujetili su još jedan pokušaj napada na Oružane snage Ukrajine

08:15 - 

 


 

 

Napad dronom na aerodrom u Kursku, zapalio se rezervoar sa naftom

07:30 - Na aerodrom u Kursku izvršen je napad dronom, usled čega se zapalio rezervoar sa naftom, objavio je jutros načelnik Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.

 

 

On je na Telegramu napisao da nije bilo žrtava i da je u toku lokalizacija požara.

Sve specijalne službe su na mestu incidenta, napisao je Starovojt, prenosi RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je Ukrajina pokušala da izvede napad na vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti u Rusiji, uz pomoć bespilotnih letelica sovjetske proizvodnje.

Staruh: Raketirano predgrađe Zaporožja,oštećeni objekti vitalne infrastrukture

07:05 - Ruske snage izvele su noćas raketni napad na predgrađe Zaporožja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh. Naveo je da su oštećeni stambeni i objekti vitalne infrastrukture, prenosi Ukrinform. Povređenih u napadu nije bilo.

U celoj Ukrajini vanredna isključenja struje

07:00 - Nakon jučerašnjeg masovnog napada ruskih snaga na infrastrukturne objekte u Ukrajini, u celoj zemlji na snazi su vanredna isključenja električne energije, saopštila je ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo. Navedeno je da zbog posledica napada pojedine elektrane izvesno vreme neće moći da rade punim kapacitetom i da će to, uz niske temperature narednih dana, dovesti do povećanja deficita električne energije u sistemu, prenosi Ukrinform.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading