Snimak sa bojnog polja: Ruski vojnik herojski evakuisao svoje saborce; Mariupoljski aerodrom očišćen od mina (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Twitter Printscreen

Nastavljene borbe duž reke Dnjepar, oblasti važne za kontrolu nad Hersonom i pristupu Krimu. 

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Vašington Kijevu obezbediti 625 miliona dolara vojne pomoći, uključujući lansere artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (Himars), saopštila je Bela kuća.

Prema izveštajima medijima sa Zapada karte ruskog ministarstva odbrane pokazuju brzo povlačenje ruskih snaga iz oblasti u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Na snagu je stupila odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji delove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U pravcu Nikolajev-Кrivi Rog gubici ukrajinske vojske u toku proteklog dana premašili su 230 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Rizik od nuklearnog sukoba je visok zbog ruskih pretnji da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je danas u Pragu češki predsednik Miloš Zeman.

BLOG UŽIVO

ZAPAD RAZMATRA PET OPCIJA ZA NASTAVAK BORBE PROTIV RUSIJE

21.10 - SAD i njihovi saveznici mogu nastaviti da se bore protiv Rusije na pet različitih načina. Takve nalaze iznela je britanska novinarka Imodžen Bredik.

Celu vest pročitajte OVDE.

TOPOVSKO MESO ZA ISCRPLJIVANJE RUSIJE Ukrajina je za Vašington samo potrošni materijal

21.05 - Američke vlasti ne doživljavaju Ukrajinu kao saveznika, već kao potrošni materijal koji može da se koristi za iscrpljivanje Rusije, piše kineski Global tajms.

Celu vest pročitajte OVDE.

LEONKOV UPOZORAVA Ukrajina dobija ozbiljnu NATO pomoć

20.50 - Oružane snage Ukrajine danas dobijaju ozbiljnu pomoć NATO-a u pogledu informacija i obaveštajnih podataka, rekao je analitičar Aleksej Leonkov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski vojnik herojski evakuisao svoje saborce sa bojnog polja (VIDEO)

20.46 - Oficir 1. bataljona 4. brigade LNR pritekao je na svom BMP-1 u pomoć posadi vozila, koje je prethodno oštećeno u borbi.

Nakon što je njegovo vozilo oštećeno pogotkom Džavelina, oficir je zadržao prisebnost i uspeo je da završi zadatak evakuacije boraca.

Tokom akcije ga je vatrom pokrivao rukovalac-streljač topa 73 mm, prenosi @milchronicles.

 

 

Ukrajinci: "Oslobodili smo"

20.30 - Ukrajinski guverner Luhanske oblasti Sergej Hajdaj kazao je da je ukrajinska vojska u Luhansku oslobodila šest naselja.

Mariupoljski aerodrom očišćen od mina

20.20 -  Završeno je deminiranje aerodroma u Mariupolju, započeti projektantski radovi, a vazdušna luka biće spremna za puštanje u rad u naredne dve godine, izjavio je premijer DNR Vitalij Hocenko.
 

Na nekoliko lokacija širom Rusije otvaraju se centri za obuku operatera bespilotnih letelica (FOTO)

19.54 - Za šest meseci rada u zoni SVO instruktori su obučili više od 1.000 specijalista za rad sa bespilotnim aparatima. Bataljoni Sparta, Somalija, Pjatnaška, pripadnici VRF i drugi, dobiće ogromnu pomoć iz vazduha koja će pomoći u ostvarivanju borbenih zadataka koji pred njih budu postavljeni.

 

 

Diplomatsko rešenje za Ukrajinu

19.31 - Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je EU spremna za diplomatsko rešenje za Ukrajinu, „ako okolnosti to dozvole“, prenosi Spitnjik.

Generalni direktor IAEA na putu za Kijev

19.02 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi na putu je za Kijev, objavljeno je danas na njegovom Tviter nalogu.

"Na putu smo za Kijev zbog važnih sastanaka. Potreba za zonom nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje sada je hitnija nego ikada", napisao je Grosi na Tviteru, a prenela agencija TAS S.

Ranije danas, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je da će Grosi posetiti Moskvu narednih dana, a da će se tokom posete razgovarati o bezbednosti i normalnom funkcionisanju nuklearke Zaporožje.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

IAEA je ranije saopštila da će Grosi ove nedelje razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Кadirov - rekorder!

18.40 - Predsednik Čečenije Ramzan Кadirov uvršten je u rusku Кnjigu rekorda kao osoba protiv koje je uveden najveći broj sankcija na svetu!

 

 

Kijev obustavio humanitarni konvoji u Zaporožje

18.30 - Ukrajinske vlasti obustavile su odlazak humanitarnih konvoja u Zaporošku oblast (pod kontrolom Rusije), obrazlažući to granatiranjem konvoja automobila 30. septembra.

"Zabrana će trajati do okončanja proceduralnih mera na mestu incidenta i donošenja neophodnih bezbednosnih mera za sprečavanje nagomilavanja građana i vozila tokom formiranja kolona", saopštila je na Telegramu vojna uprava Zaporoške oblasti koju je imenovao Kijev.

Zeman: Rizik od nuklearnog sukoba je visok

18.00 - Rizik od nuklearnog sukoba je visok zbog ruskih pretnji da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je danas u Pragu češki predsednik Miloš Zeman.

"Verujem da bi u ovoj situaciji evropske, a ne samo evropske zemlje morale da daju snažan vojni odgovor", rekao je Zeman na brifingu posle razgovora sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, prenela je agencija TASS.

Kako je rekao češki predsednik, međunarodna zajednica treba da pošalje jasnu poruku ruskom rukovodstvu da "ukoliko Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, neće biti samo diplomatske reakcije, već i vojne, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze".

Putin potpisao ukaz o kontroli NE Zapožje


17.30 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

"Ruska vlada će preduzeti mere za uspostavljanje federalnog vlasništva nad Zaporoškom nuklearnom elektranom i drugim objektima neophodnim za njen rad", navodi se u ukazu, a prenosi agencija TASS.

Ruski lider je dao instrukcije da se utvrde načini rada nuklearne elektrane do 2028. godine.
 

ODMAH STUPA NA SNAGU Putin izdao važan nalog Vladi Rusije

17.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN IZNENAĐEN Evo kako je ruski predsednik reagovao na rezultate referenduma

16.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su ga rezultati referenduma u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti iznenadili i obradovali i poručio da će biti kako ljudi žele.

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN POTPISAO Odlaže se mobilizacija za još kategorija studenata

16.45 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim je, odlaganje delimične mobilizacije za studente, prošireno na dodatne kategorije akademaca.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski „Iskanderi“ uništili hangar sa bespilotnim letelicama, oboren ukrajinski MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti

16.16 - U pravcu Nikolajev-Кrivi Rog gubici ukrajinske vojske u toku proteklog dana premašili su 230 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik na Telegramu.

- Napadom Oružanih snaga Rusije likvidirane su jedinice stranih plaćenika i neonacističkih formacija u DNR i Harkovu.

- Ruska vojska je raketnim napadima u pravcu Кupjanska u Harkovskoj oblasti likvidirale do 100 ukrajinskih vojnika 92. brigade.

- Tokom borbenih dejstava u Harkovskoj oblasti gubici ukrajinske vojske su 15 mrtvih i do 40 ranjenih vojnika.

- U pravcu Кrasnog Limana ruska vojska je likvidirala preko 90 ukrajinskih vojnika, a u DNR je likvidiran 21 diverzant. Jedinice ruske vojske drže svoje položaje u pravcu Andrejevke i Кrivog Roga i odbijaju napade nadmoćnih protivničkih snaga.

- Preciznim napadom raketnog sistema „Iskander“ na vojni aerodrom „Voznesenjsk“ u Nikolajevskoj oblasti uništen je hangar sa bespilotnim letelicama „Bajraktar“.

- U pravcu Lisičanska likvidirano je do 70 ukrajinskih vojnika. Dok je u području mesta Murahovka u Nikolajevskoj oblasti uništen je kontrabaterijski radar američke proizvodnje.

- Raketnim napadom ruske vojske na 102. brigadu teritorijalne odbrane u Zaporoškoj oblasti likvidirano je do 30 ukrajinskih militanata i sedam jedinica vojnih vozila.

- Tokom borbenih operacija u području Nove Кamenke u Hersonskoj oblasti za dan je likvidirano do 30 neonacista i dva tenka.

- Lovačka avijacija Rusije oborila je ukrajinski MiG-29 u području mesta Novovladimirovka u Nikolajevskoj oblasti.

- Usled masovnih napada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u području mesta Davidov Brod i Dudčan u Hersonskoj oblasti likvidirano je preko 120 ukrajinskih vojnika.

- Ruska avijacija uništila je šest skladišta municije u Zaporoškoj, Nikolajevskoj oblasti i DNR. Ruska PVO je u Hersonskoj oblasti za dan uništila u vazduhu 15 raketa ispaljenih iz raketnih bacača „Himars“ i dve protivradarske rakete „Harm“.

Putin: Odlaganje mobilizacije za još kategorija studenata

16.07 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim je, odlaganje delimične mobilizacije za studente, prošireno na dodatne kategorije akademaca.

Kako je objasnio, dekretom se mobilizacija odlaže i za one koji su upisani na akreditovane privatne univerzitete i određene postdiplomske studente, prenosi Rojters.

VELIKI RIZIK ZA OPŠTU BEZBEDNOST Obustavljen rad u nuklearnoj elektrani Zaporožje

16.06 - Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki, zatražio je danas garancije da će ukrajinske snage prestati da granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje, kako bi ona nastavila sa radom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska specijalna vojna operacija mogla bi da promeni naziv i to već danas

15.30 - Naziv specijalne vojne operacije potrebno je promeniti u antiterorističku operaciju, smatra Sergej Aksjonov šef administracije Krima, ali ipak poslednju reč ima predsednik Rusije Vladimir Putin.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zaharova: Zapad se pita šta je to

Snimak sa bojnog polja: Ruski vojnik herojski evakuisao svoje saborce; Mariupoljski aerodrom očišćen od mina (FOTO/VIDEO)

EPA/ SERGEI ILNITSKY

 

 

15.10 - Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući plan biznismena Ilona Maska na temu Ukrajine, izjavila je da je to deo javne diskusije i da su na Zapadu počeli da se pitaju šta se dešava.

Ukrajinska vojska ponovo granatira Energodar

15.07 - Vlasti Energodara saopštile su da ukrajinska vojska ponovo granatira grad sa suprotne obale Dnjepra, koristeći američku artiljeriju kalibra 155 milimetara, kao i borbene dronove.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti. Hitne službe su u pripravnosti.

PUTIN JE UPRAVO UNAPREDIO RAMZANA KADIROVA Lider Čečenije U novoj ulozi (VIDEO)

Snimak sa bojnog polja: Ruski vojnik herojski evakuisao svoje saborce; Mariupoljski aerodrom očišćen od mina (FOTO/VIDEO)

Sajt predsednika Rusije

 

 

14.46 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je dobio čin general-pukovnika. O tome je pisao na svom Telegram kanalu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kazahstan odbio ruski zahtev da protera ambasadora Ukrajine

14.21 - Kazahstanski zvaničnici danas su odbili zahtev Rusije da proteraju ukrajinskog ambasadora iz Kazahstana zbog njegovih izjava o ubijanju Rusa, optužujući Moskvu za neprikladno obraćanje među ravnopravnim strateškim partnerima, prenosi Rojters.

REŠENA MISTERIJA NEOBIČNE SVETLOSTI U RUSIJI U pitanju su kosmička istraživanja! (VIDEO)

14.17 - Misterija neobične svetlosti nad Rusijom, za koju je bilo raznih teorija, konačno je razrešena.

Celi vest pročitajte OVDE.

Snage Kijeva granatiraju Donjeck, tri osobe poginule

13.59 - Ukrajinske snage granatiraju četiri oblasti Donjecka, a u Kirovskom rejonu poginule su tri osobe. Gađana je i bolnica, rekao je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

„Grad je ponovo pod udarom projektila. U protekla dva dana zabeležena su 64 napada“, rekao je Kulemzin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage i dalje gađaju objekte infrastrukture.

Napad na Herson

13.40 -  Jedna osoba je poginula, a nekoliko stambenih zgrada je oštećeno kada je ukrajinska vojska pogodila hotel u centru grada. Prema prvim podacima, napad je izvršen višecevnim lanserom raketa HIMARS, saopštio je zvaničnik policije.

13.15 - 

HITNO SAOPŠTENJE IZ KREMLJA Peskov sve demantovao!

12:47 - Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da se obrati naciji tokom dana, javili su ruski mediji, a preneo Skaj njuz.

Pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov nazvao je lažnim objavljivanje o navodnom Putinovom obraćanju u pripremi za NVO.

 

 

Ruski projektili uništili su američku haubicu M777 i kamion sa municijom ukrajinske vojske

12:36 - 

 

 

 

Putin bi se danas mogao obratiti naciji da promeni status 'vojne operacije'

Snimak sa bojnog polja: Ruski vojnik herojski evakuisao svoje saborce; Mariupoljski aerodrom očišćen od mina (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

 

12:10 - Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da se obrati naciji tokom dana, javljaju ruski mediji, a prenosi Skaj njuz.

Važno je napomenuti da ova informacija ne dolazi iz ruskih državnih medija, već iz nezavisnog lista Readovka. Njihova veb stranica kaže da bi Putin mogao da promeni status „specijalne vojne operacije“. U svetlu nedavnih događaja, uključujući delimičnu mobilizaciju i pristupanje novih entiteta, malo je verovatno da će glavnokomandujući Ruske Federacije zaista uvesti ratno stanje. Putin će najverovatnije favorizovati režim protivterorističke operacije (PTO).

Na ovo rešenje je ranije pozvao lider aneksirane oblasti Krima Sergej Aksjonov. On je prvi predložio Rusiji da primeni PTO na teritorijama LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti. Sa njim se složio i Igor Strelkov, bivši ministar odbrane DNR.

 

Pentagon je objavio spisak naoružanja koje će biti uključeno u novi paket vojne pomoći Ukrajini:

12:00 - 

▪️ 4 HIMARS sa municijom  (na slici);
▪️ 16 haubica 155 mm;
▪️ 75 hiljada granata od 155 mm;
▪️ 500 visoko preciznih projektila od 155 mm;
▪️1000 granata RAAMS kalibra 155 mm;
▪️ 16 haubica 105 mm;
▪️ 30 hiljada mina kalibra 120 mm;
▪️ 200 MRAP MakPro oklopnjaka;
▪️ 200 hiljada patrona za malokalibarsko oružje;
▪️Oprema za ometanje, Кlejmor mine i druga oprema.

 

Zapaljene kasarne 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Bela Cerkov

11:30 - 

 

 

 

Ruske snage poboljšale svoje položaje u Artjomovsku

11:25 - Ukrajinske trupe se povlače sa područja grada Artjomovska jer ne mogu da zadrže pozicije, rekao je vršilac dužnosti šefa države samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin danas u direktnom prenosu na kanalu Solovjev lajv, prenosi ruski Tas.

"Neprijatelj povači svoje trupe iz Artjomovska, delom jer sve snage i rezerve šalje u Limanski okrug, i naše jedinice to koriste. Zauzimanje Artjomovska je pogodan položaj za oslobađanje drugih naseljenih mesta " istakao je on u svom obraćanju.

 

Rusija kamikaza dronovima napala oblast Kijeva i Odesu

11:00 - Ukrajina je saopštila da je najmanje jedna osoba poginula nakon što su ruske snage danas napale više ciljeva „dronovima kamikazama“ u oblasti Kijeva i Odese.

Ruske snage su danas ponovile napade „dronovima kamikazama“ koji su nabavljeni u Iranu, na ciljeve u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti i na jugu u Odesi, u kojima je najmanje jedna osoba poginula, prema ukrajinskim zvaničnicima, prenosi CNN.

 

Članice EU postigle dogovor o novoj rundi sankcija Rusiji

10:30 - Zemlje članice Evropske unije postigle su danas dogovor o još jednoj rundi sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, saopštilo je češko Predsedništvo EU.

„Ambasadori su postigli politički dogovor o novim sankcijama Rusiji – snažan odgovor EU na Putinovu nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija“, objavilo je češko Predsednštvo na Tviteru, prenosi Rojters.

 

 

Putin imenovao vršioce dužnosti šefova pripojenih oblasti

Snimak sa bojnog polja: Ruski vojnik herojski evakuisao svoje saborce; Mariupoljski aerodrom očišćen od mina (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

10:10 -  Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas četiri savezna ustavna zakona o pristupanju Rusiji samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini, i imenovao njihove privremene lidere, prenosi TAS S.

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija.

 

"NAŠI BORCI NE PROMAŠUJU" Kadirov proslavio rođendan na neobičan način 

10:00 - Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov objavio je novi video na svom Telegram kanalu u kome je poručio da mu je njegov odred Ahmat čestitao rođendan na veoma neobičan način.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru objavio slike Limana nakon što je grad oslobođen od Rusije.

09:30 - "Naš Liman posle okupatora... Ovde su uništeni svi osnovni uslovi života. To rade svuda na teritorijama koje zauzimaju. To se može zaustaviti samo na jedan način: slobodna Ukrajina, život, čovečanstvo, pravo i istina što je pre moguće“, rekao je Zelenski.

 


 

Putin potpisao zakone o ulasku UKR teritorija u sastav Rusije

09:00 -  Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i formiranju novih subjekata federacije.

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija, prenosi agencija RIA Novosti.

 

Privremeni mobilizacioni punkt u Moskvi: Rodbina, prijatelji i devojke ispraćaju momke koji su pozvani na služenje vojnog roka tokom delimične mobilizacije 

08:38 - 

 

 

 

 

Uskoro nastavak sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

08:15 - Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je portparol predsednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

 

Dodatni oprezu u NATO nakon novih Putinovih poteza

07:40 -  NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

"Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu", rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.

 

IAEA: Murašov neće više rukovoditi elektranom u Zaporožju

07:15 - Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov koji je nedavno uhapšen u, kako je ocenjeno u Ukrajini, aktu terorizma Rusije, a potom pušten, neće se vratiti na svoj posao u nuklearki, saopšteno je danas iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"IAEA razume da je gospodin Murašov sada sa svojom porodicom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u NE", navodi se u saopštenju IAEA, prenosi Rojters.

Generalštab UKR: Rusija izvela 9 raketnih i 6 napada iz vazduha

07:10 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage za protekla 24 sata izvele devet raketnih napada, šest napada iz vazduha i 56 napada iz višecevnih raketnih bacača na teritoriju Ukrajine.

Pogođeni su objekti u više od 27 naselja, među kojima su Harkov, Kramatorsk, Bahmut, Majorsk, Železnodoroznoje, Andrejevka, Belogorka i Voznesensk, navodi Unian.

OHCR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini

07:00 - Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCR) predstavila je svoj najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini Savetu UN za ljudska prava, a u njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading