PUTIN STAVIO POTPIS Ovo su 4 ukrajinske oblasti koje je pripojio Rusiji (MAPA)
Alo.rs/ Shutterstock

U pitanju se teritorije Donjecka, Luganska, Zaporožje, i Hersonska oblast.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je ugovore o uključivanju dve republike Donbasa, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, koje su proglasile nezavisnost od Ukrajine, u sastav Ruske Federacije. Ceremonija u petak označava početak formalnog procesa njihovog pristupanja Rusiji.

Šefovi Donjecke i Luganske Narodne Republike Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, kao i lideri Hersonske i Zaporoške oblasti Vladimir Saldo i Evgenij Balicki, potpisali su sporazume o pristupanju zajedno sa Putinom na svečanosti u petak.

PUTIN STAVIO POTPIS Ovo su 4 ukrajinske oblasti koje je pripojio Rusiji (MAPA)

Printscreen

 

Taj potez usledio je nakon zvaničnih zahteva Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i dva južna ukrajinska regiona, koji su proglasili nezavisnost, da se pridruže Rusiji. Sve četiri teritorije održale su referendume o tom pitanju između 23. i 27. septembra, na kojima je postignuta ogromna podrška tom potezu, prema rezultatima koje su ranije ove nedelje objavili lokalni izborni odbori.

(UKRAJINA UŽIVO) Putin potpisao dokumenta o pripajanju Rusiji (FOTO/VIDEO)

U Donjecku je 99,23% građana glasalo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom, dok je Lugansk pokazao nešto nižu cifru od 98,42%. Zaporoška oblast je snažno podržala ideju odvajanja od Ukrajine i pridruživanja Rusiji, a oko 93% birača je podržalo. I u Hersonskoj oblasti oko 87% glasalo je za.

Ugovori će sada biti dostavljeni ruskom Ustavnom sudu, koji će ih proceniti kako bi se uverio da ne krše ruski zakon. Kada budu raščišćeni, sporazume će prvo morati da ratifikuje Državna duma – donji dom ruskog parlamenta – a zatim Savezno veće, njegov gornji dom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading