Snimak napada kamikaza dronova, čuje se poseban zvuk; Zelenski: Putin ne blefira! (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

Oko 1.500 antiratnih demonstranata privedeno je širom Rusije od srede, a neki su direktno regrutovani u vojsku, prema zapadnoj posmatračkoj grupi.

Četiri ruske zauzete oblasti Ukrajine počele su u petak da glasaju na referendumima o pridruživanju Rusiji, prema njihovim separatističkim liderima.

Referendumi su "nezakoniti po međunarodnom pravu" i odbačeni su od strane zapadnih vlada i Kijeva kao "lažni".

Ukrajinske vlasti završile su ekshumaciju preko 400 tela sa mesta masovnog sahranjivanja u Izjumu. Većina tela ima tragove nasilne smrti, a 30 ima tragove mučenja, prema ukrajinskim zvaničnicima.

Rusija je regrutovala pogrešne stanovnike u jednom regionu, rekao je lokalni zvaničnik.

U kratkim crtama:

Ruski zvaničnici u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju održavaju referendume o pridruživanju Rusiji

Grupa najbogatijih nacija G7 osudila je, kako kaže, lažna glasanja koja se održavaju tokom pet dana

U međuvremenu, Rusija sprovodi planove za pozivanje rezervista da se bore u Ukrajini

Nastali su redovi duž granica Rusije dok muškarci pokušavaju da napuste zemlju kako bi izbegli vojni poziv

BLOG UŽIVO

Napad roja kamikaza dronova Geran 2 na Odesu (VIDEO)

23.45 - Snimak napada roja kamikaza dronova Geran 2 na Odesu, gde se čuje zanimljiv zvuk.

Postoji opravdano verovanje da su Amerikanci dostavili VSU C-RAM. To je PVO sistem za detektovanje i uništavanje raketnih, artiljerijskih i minobacačkih projektila, ali i dronova u vazduhu, penose Borbeni Efektivi na Telegramu.

 

 

Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti u toku proteklog dana eliminisala oko 300 ukrajinskih vojnika

23.15 - Kako je precizirano, ruska vojska je izvela raketni napad na privremeni položaj stranih plaćenika u podrucju mesta Kalinovka u Nikolajevskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano do 300 militanata.

Takođe, visoko preciznim napadima na položaje 28. i 59 mehanizovane i motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u području grada Nikolajeva i 61. brdske pešadijske brigade u području Ternovke u Nikolajevskoj oblasti likvidirano je više od 200 ukrajinskih vojnika. 

"SAMOUBILAČKA OFANZIVA" Ukrajinske snage imaju novi cilj

22.55 - Kijevske vlasti razvijaju nekoliko scenarija za napad na Zaporošku oblast, izjavio je predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“ i član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski: Putin ne blefira!


22.30 - Putin ne blefira, saopštio je ukrajinski lider Volodimir Zelenski komentarišući navode o nuklearnim pretnjama Kremlja.

„Mislim da ne blefira. Mislim da ga svet sputava i obuzdava ovu pretnju. Moramo da nastavimo da vršimo pritisak na njega i ne dozvolimo mu da nastavi" - saopštio je Zelenski, a prenosi Truha na Telegamu.
 

Melitopolj: U eksploziji poginuo ukrajinski diverzant

22.03 - U eksploziji automobila u Melitopolju poginuo je ukrajinski diverzant, saopštila je danas gradska vojno-civilna administracija.

"U Melitopolju je eksplodirao automobil oko 17.15 po lokalnom vremenu. Eksplozija je bila toliko jaka da je prelomila automobil na dva dela“, navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

Dodaje se da je municija, koja je bila u automobilu, nastavila da se detonira još neko vreme.

''U automobilu je nastradao ukrajinski državljanin, a kod njega je pronađena potvrda o regrutaciji ukrajinskih oružanih snaga“, piše u saopštenju.

Prema nepotvrđenim informacijama, muškarac je bio diverzant i pripremao je teroristički napad.

Uzrok smrti je nestručno rukovanje eksplozivnom napravom, ali istražitelji razmatraju i druge teorije, prenosi ruska agencija.

Eksplozija je bila toliko jaka da je prelomila automobil na dva dela 

21.41 - U eksploziji automobila u Melitopolju poginuo je ukrajinski diverzant, saopštila je danas gradska vojno-civilna administracija.

 - U Melitopolju je eksplodirao automobil oko 17.15 po lokalnom vremenu. Eksplozija je bila toliko jaka da je prelomila automobil na dva dela - navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

Dodaje se da je municija, koja je bila u automobilu, nastavila da se detonira još neko vreme.

 - U automobilu je nastradao ukrajinski državljanin, a kod njega je pronađena potvrda o regrutaciji ukrajinskih oružanih snaga - piše u saopštenju.
Prema nepotvrđenim informacijama, muškarac je bio diverzant i pripremao je teroristički napad.

Uzrok smrti je nestručno rukovanje eksplozivnom napravom, ali istražitelji razmatraju i druge teorije, prenosi ruska agencija.

OGLASIO SE PESKOV O MOBILIZACIJI Razumemo histeričnu reakciju

21.12 - Svi informacioni resursi u Rusiji su aktivirani kako bi se građani obavestili o delimičnoj mobilizaciji, nema manjka informacija, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Celu vest pročitajte OVDE.

Referendum u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

20.47 -Najveća izlaznost nakon trodnevnog glasanja zabeležena je u DNR - 77,12 odsto, prenosi Sputnjik.

Ukrajina: Rusija je zarobila oko 2500 naših ljudi

20.43 - Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je danas da je Rusija zarobila civile zajedno s vojnicima.

Procenjuje se da Rusi drže oko 2500 ukrajinskih zarobljenika.

ŠTA ĆE BITI POSLE REFERENDUMA? Zelenski posebno istakao samo jednu svar

20.30 - Predsednik Rusije Volodimir Zelenski izjavio je danas da posle referenduma u oblastima na istoku Ukrajine više neće biti mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Celu vest pročitajte OVDE.

"OVO JE VEOMA OPASAN RAT" Šolc odlučio da ih ne šalje u Ukrajinu, to bi bila katastrofa!

20.05 - Nemačka ne želi da šalje tenkove u Ukrajinu jer bi to mogao biti opasan korak u eskalaciji sukoba, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za "Njujork tajms".

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN POTPISAO DEKRET Evo koji Rusi su oslobođeni mobilizacije

Snimak napada kamikaza dronova, čuje se poseban zvuk; Zelenski: Putin ne blefira! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

20.05 - Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je studentima univerziteta i stručnih koledža odlaganje poziva za mobilizaciju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski tvrdi da je Ukrajina već dobila NASAMS sisteme koje je obećao Vašington

20.00 - Portparol američkog Ministarstva odbrane general Pat Rajder rekao je 16. septembra da SAD očekuju isporuku dva NASAMS protivvazdušna raketna sistema (SAM) Ukrajini u roku od dva meseca.

Šolc: Opasno je!

Snimak napada kamikaza dronova, čuje se poseban zvuk; Zelenski: Putin ne blefira! (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

19.18 - Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da Nemačka vodi računa da ne dođe do rata između NATO-a i Rusije.

Celu vest pročitajte OVDE.

7 meseci rata u Ukrajini za 10 sekundi (VIDEO)

18.55 - Snimak kontrole nad terenom u toku rata u Ukrajini predstavljen u 10 sekundi.

 

 

Referendum u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

18.30 - Za tri dana, koliko se održava referendum u Luganskoj Narodnoj Republici, više od 50 odsto birača je iskoristilo pravo glasa, prenosi Sputnjik.

Odluka na referendumu smatraće se validnom ako je podrži više od 50 odsto birača, saopštili su u Centralnoj izbornoj komisiji.

Eksplozija u centru Melitopolja

18.06 - Jaka eksplozija ođeknula je danas u centru Melitopolja, ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom ruskih snaga, saopštila je gradska vojno-civilna administracija.

U saopštenju se navodi da su građani javili da se čula jaka eksplozija, kao i da se proverava da li ima žrtava, preneo je TASS.

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je rekao da je u pitanju auto-bomba.

"Prema nepotvrđenim informacijama, eksplodirao je automobil“, izjavio je Rogov.

Eksplozija je bila toliko jaka da se vozilo raspalo na dva dela, naveo Rogov na svom Telegram kanalu.

Konašenkov: Sprečen napad na nuklearku Zaporožje

17.57 - Oružane snage Rusije sprečile su pokušaje oružanih snaga Ukrajine da napadnu nuklearnu elektranu Zaporožje sa osam dronova kamikaza, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Sve ukrajinske bespilotne letelice su oborene van teritorije nuklearne elektrane", rekao je on, preneo je TASS.

SNAŽNI UDAR RUSKE AVIJACIJE Eliminisano oko 500 ukrajinskih vojnika, među njima i plaćenici (VIDEO)

17.33 - Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti u toku proteklog dana eliminisala oko 500 ukrajinskih vojnika, od kojih su oko 300 strani plaćenici, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Tras: "Ne bi trebalo da slušamo Putinovo zveckanje oružjem"

17.05 -  Premijerka Liz Tras rekla je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju "zveckanje oružjem" ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini nakon što je naredio delimičnu mobilizaciju trupa i ukazao na mogućnost nuklearnog sukoba.

"Ne bi trebalo da slušamo njegovo zveckanje sabljom i njegove lažne pretnje. Umesto toga, ono što treba da uradimo je da nastavimo da uvodimo sankcije Rusiji i da nastavimo da podržavamo Ukrajince", rekla je Tras za CNN u intervjuu, koji je danas emitovan.

Šok priznanje Vitalija Klička

16.28 Ukrajinsko rukovodstvo je napravilo veliki broj grešaka nakon početka ruske specijalne operacije, kazao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

- Bilo je mnogo grešaka, ima mnogo pitanja zašto su se Rusi tako duboko ušli na teritoriju Ukrajine, a da nisu naišli na otpor - rekao je Kličko u intervjuu za Pais.

Snimak napada kamikaza dronova, čuje se poseban zvuk; Zelenski: Putin ne blefira! (FOTO/VIDEO)

Facebook printscreen

 

 

Ruska vojska u Zaporožju likvidirala 100 stranih plaćenika

15.28 Oružane snage Rusije su raketnim napadom u Zaporožju likvidirale do 100 stranih plaćenika i 15 jedinica vojne tehnike, dok je ruska avijacija sprečila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvedu napade na Zaporošku nuklearku uz pomoć osam dronova-samoubica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski artiljerci su sprečili pokušaj napredovanja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici, a protivnik je izgubio više od 50 vojnika, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva je, takođe, saopšteno da je ukrajinska artiljerija granatirala stambene četvrti Energodara, ispalivši u protekla 24 sata 59 projektila.

U saopštenju se dodaje da je ruska avijacija likvidirala do 50 militanata napadom na lokaciju na kojem je remontovana ukrajinska tehnika u oblasti Anovke, kao i da su ruski borbeni avioni u Nikolajevskoj oblasti oborili dva ukrajinska aviona MiG-29, koji su prilagođeni nošenju američkih raketa „harm“.

U pravcu Nikolajeva i Krivog Roga ukrajinske snage su u protekla 24 sata izgubile više od 110 ljudi.

Ruski sistemi protivraketne odbrane su oborili 12 ukrajinskih dronova i presreli 18 projektila ispaljenih iz američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS.

 

Presek stanja sa fronta!

14.35 Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 301 avion, 155 helikoptera, 2.074 bespilotne letelice, 377 protivvazdušnih raketnih sistema, 5.111 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 845 višecevnih bacača raketa, 3.413 artiljerijskih oruđa i minobacača i 5.874 specijalnih vojnih vozila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Na Krimu sproveden plan!

 

13.36 Na Krimu je plan regrutacije u okviru delimične mobilizacije u potpunosti sproveden, izjavio je lider ove republike Sergej Aksjonov.

„Zahvaljujem Krimljanima koji su izvršili svoju dužnost, pokazali hrabrost i došli u vojne komesarijate kako bi se pridružili Oružanim snagama Rusije. Danas do kraja dana biće završene mobilizacione aktivnosti na Krimu“, rekao je on.

 

DNR: Otkrivena mreža ukrajinskih agenata

13.38 Ministarstvo državne bezbednosti Donjecke Narodne Republike otkrilo je mrežu agenata Spoljnoobaveštajne službe Ukrajine koja je pripremala terorističke napade u periodu održavanja referenduma o ulasku republike u sastav Rusije, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.


U saopštenju se navodi da je u aprilu bio uhapšen žitelj Volodarskog, bivši saradnik Službe bezbednosti Ukrajine, za kog se ispostavilo da je spoljni agent Spoljnoobaveštajne službe Ukrajine.
Prema navodima Ministarstva, uhapšeni je tokom svedočenja ukazao na to da je sedište štaba Spoljnoobaveštajne službe u Marijupolju.

 

 

Dronovi kamikaze tuku po Odesi

13:01 - Još snimaka današnjeg udara bespilotnih letelica kamikaza Šahed-126 (Geran-2) na štab operativne komande Oružanih snaga Ukrajine „Jug“ u Odesi.

 

 

Zelenski: Ukrajina će civilizovano tretirati ruske dezertere

12:46 - Ruski vojnici koji se predaju Ukrajini biće tretirani na civilizovan način, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je apelovao na Ruse da pobegnu ili se predaju kad dospeju na front, preneo je Bi-Bi-Si.

Njegova izjava je usledila nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon kojim se udvostručuju kazne za ruske vojnike koji dezertiraju ili ne izvrše naređenja.

Let ukrajinske rakete

12:23 - "Manje od minuta kasnije, raketa OSU je bila u padu kao i četiri letelice Ruske Federacije. PVO snage, Kopnene trupe, Desantno-jurišne trupe i Snage za specijalne operacije su učestvovale u akciji", prenose prenose ukrajinski izvori.

 

 

Spasioci vade novinara RT iz ruševina u Hersonu (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

12:02 - Ukrajinski borcii su jutros napali hotel u centru Hersona američkim višecevnim raketnim sistemom HIMARS. Poznata su dva smrtna slučaja. U ovim snimcima pokušavaju da izvuku novinara RT kanala ispod ruševina.

 

 

Borbe za Crveni Liman - situacija na frontu

11:45 - "Neprijatelj je nakon prebacivanja značajnih snaga, kako se očekivalo, juče ponovo pokušao da probije naše položaje severozapadno od Krasnog Limana sa namerom da prekine snabdevanje preko Svatova i tako našu grupaciju uvede u operativni obruč", prenose ruski izvori.

 

 

Prvog dana referenduma u Zaporožju 93 odsto glasalo "za"

11:22 - Prvog dana referenduma u regionu Zaporožja, 93 odsto onih koji su učestvovali na glasanju, opredelilo se za pripajanje te oblasti Ruskoj Federaciji, saopštio je Krimski republički institut za politička i sociološka istraživanja, javlja danas TASS.

 

 

Ukrajinske trupe gađale drumski most na ulazu u Energodar

10:50 - Ukrajinske trupe gađale su drumski most na ulazu u Energodar u Zaporoškoj oblasti. Put je otvoren za saobraćaj, saopštila je pres služba gradske uprave. U saopštenju se ističe da kijevske vlasti nastavljaju da pokušavaju da nanesu štetu civilnoj infrastrukturi Zaporoške oblasti.

„Sva dejstva su usmerena na sprečavanje referenduma o ponovnom ujedinjenju regiona sa Rusijom na svaki način“, dodaje se u saopštenju.

Putin postaje najsrećniji čovek na svetu?

10:29 - Političar Enriko Leta navodi da bi dolazak desnice na vlast u Italiji mogao da oslabi evropske integracije te zemlje.

- Ako desnica pobedi u nedelju, (ruski predsednik Vladimir) Putin će biti najsrećniji čovek na svetu - rekao je italijanski političar za Špigl.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je ranije Italiju na posledice ukoliko ta država odstupi od demokratskih principa.

Zelenski o propustu Izraela

10:12 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je šokiran što Izrael nije isporučio Kijevu svoj protivraketni sistem za odbranu zemlje od ruskih napada. Zelenski je tražio ovo oružje od početka ruskog napada u februaru. On je pomenuo izraelski sistem čelične kupole, koji se često koristi za odbranu od raketa palestinskih militanata iz Gaze.

"Ne znam šta se desilo sa Izraelom. Iskreno, šokiran sam jer ne razumem zašto nisu mogli da nam daju svoju protivvazdušnu odbranu", rekao je ukrajinski predsednik u razgovoru sa francuskim novinarima, prenosi Rojters.

Šok izjava Lavrova u UN

09:45 - Lavrov: "Ne razumete ruski? Vreme je da naučite!"

 

 

Zavijaju sirene za vazdušni napad

09:22 - Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost:

 

 

Ukrajinske snage nameravaju da forsiraju Dnjepar

08:55 - Kijevske vlasti razvijaju nekoliko scenarija za napad na Zaporošku oblast, izjavio je predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“ i član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Kijevski režim razvija nekoliko scenarija za samoubilačku ofanzivu u Zaporoškoj oblasti, jedan od njih podrazumeva forsiranje Dnjepra. Planovi se razvijaju pod nadzorom Pentagona“, rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, svi ovi planovi su poznati, a u slučaju pokušaja ukrajinskih trupa da pokrenu ofanzivu, ona će biti suzbijena.

Srušen Ka-52

08:22 - Savetnik ukrajinskog ministra Antona Gerašenka objavio je snimak za koji kaže da pokazuje obaranje ruskog helikoptera Ka-52 u oblasti Harkova.

 

 

Ukrajinske snage ispalila 16 američkih raketa na LNR

08:00 - Ukrajinske trupe ispalile su tokom proteklog dana na teritoriju Luganjske Narodne Republike (LNR) 16 projektila iz višecevnih raketnih bacača tipa HIMARS američke proizvodnje, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina u Ukrajini.

"Četiri raketna napada HIMARS-om izvršena su sa položaja koje drže regularne ukrajinske oružane formacije. Gađana su naselja Nižnja Duvanka, Novi Astrahanj, Severodonjeck i grad Stahanov. Lansirano je ukupno 16 raketa tipa M31 GMLRS", saopšteno je iz Zajedničkog centra, prenosi TAS S.

Ukrajina traži hitno sazivanje SB UN

07:38 - Portparol ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko izjavio je da ta zemlja traži hitno sazivanje Saveta bezbednosti UN-a povodom referenduma u četiri oblasti.

Dronovi kamikaze udaraju po Odesi

07:18 - Ukrajinski izvori izveštavaju o najmanje 3 udara ruskih kamikaza dronova na objekte APU u Odesi. Prema preliminarnim podacima, nekoliko dolazaka dogodilo se u rejonu zgrade Regionalne uprave i sedišta komande „Jug“.

 

 

Ukrajina ne odustaje od pokušaja da omete referendum zastrašivanjem civila u DNR

07:00 - Ujutru, pod vatrom ukrajinskih trupa, zabeleženi su „dolasci“ 9 granata NATO kalibra 155 mm. U Kirovskom okrugu oštećena je zgrada vrtića.

Referendumi u toku

06:35 - U četiri ukrajinske oblasti, na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom, održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji. Lideri četiri oblasti očekuju pozitivan ishod referenduma, nazivajući ga velikim istorijskim događajem, a izlaznost je velika. Kijev, EU, NATO i lideri Grupe sedam, osudili su referendume nazivajući ih nelegitimnim kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket amandmana na Krivični zakon Ruske Federacije o služenju vojnog roka. Prema zakonu, pozvani na vojnu obuku iz rezervnog sastava snosiće krivičnu odgovornost za nedolazak ili neovlašćeno napuštanje mesta služenja u rangu sa vojnicima po ugovoru.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin je pre tri dana objavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading