Otvara se drugi front u Moldaviji? Sutra sporazum o žitaricama (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

 

 

- Rusija je pozvala UN i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da preduzme mere kako bi sprečile provokacije na radijaciono opasnim objektima u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao oštru poruku zapadu:  Naše američke i britanske kolege... uz podršku Nemaca, Poljaka i baltičkih država, veoma žele da ovaj rat pretvore u pravi rat, sukobljavajući Rusiju sa evropskim zemljama.

ZAHAROVA O NOVOM ANTIRUSKOM POTEZU BRISELA EU nastavlja da se zavlači u ćorsokak

23.00 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Evropska unija, uvodeći nove antiruske sankcije, nastavlja da se zavlači u ćorsokak.

Celu vest pročitajte OVDE.

EU UVELA NOVE SANKCIJE RUSIJI Na udaru i Noćni vukovi

22.32 - Evropska unija je uvela sankcije protiv više od 50 fizičkih i pravnih lica iz Rusije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Stejt department pozdravio najavu sporazuma o žitaricama

22.10 - Stejt department je pozdravio večeras najavu potpisivanja sporazuma kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, javlja Rojters. Iz Stejt departmenta dodaju i da će Rusiju smatrati odgovornom za sprovođenje dogovora.
 

Holandija je iscrpela svoje mogućnosti u vojnoj pomoći Ukrajini

21.44 - Holandija je iscrpela svoje mogućnosti u vojnoj pomoći Ukrajini, izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Holandije Kristof van der Mat. Prema njegovim rečima, zemlja nema dovoljno rezervi vojne tehnike.

Putin i Bin Salman razgovarali o saradnji u okviru OPEK+

21.15 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman razgovarali su danas telefonom i istakli značaj dalje saradnje u okviru grupe proizvođača nafte OPEK+, saopštio je Kremlj.

Detaljno je razmotrena aktuelna situacija na svetskom tržištu nafte, naglašena je važnost dalje koordinacije u okviru OPEK+, saopštio je Kremlj, preneo je Rojters.

Sutra sporazum

21.08 - Predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske će se sutra okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, saopšteno je danas iz kancelarije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

EU zabranila izvoz ruskog zlata

20.55 - Evropska unija odobrila je novi, sedmi paket sankcija Rusiji koji ima za cilj proširenje aktuelnih ekonomskih ograničenja, njihovo unapređeno sprovođenje, kao i povećanu efikasnost, objavljeno je na sajtu Saveta EU.

Prema saopštenju, novim sankcijama EU biće proširen spisak proizvoda koje Rusija može da koristi za jačanje vojnog i tehnološkog potencijala.

Peskov o odlukama SAD

20.11 - Ukoliko Kongres SAD Rusiju proglasi „sponzorom terorizma“, to će imati veoma negativne posledice po odnose Moskve s Vašingtonom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Veoma negativno ocenjujemo posledice takvog koraka - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara kakav je stav Kremlja o posledicama eventualne odluke Kongresa SAD da Rusiju proglasi „sponzorom terorizma“.

List „Politiko“ je ranije, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, preneo da je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi upozorila državnog sekretara Entonija Blinkena da će Kongres sam uneti Rusiju u spisak zemalja-sponzora terorizma ukoliko to ne učini Stejt department.

Zelenski se obratio građanima: Dobro sam, živ i zdrav, ruski hakeri plasiraju laži

19.38 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se građanima putem video snimka na Instagramu, u kojem je poručio da se oseća dobro, komentarišući tako "lažne vesti o njegovom zdravlju koje su plasirali ruski hakeri".

Ukrajinska vojska pali pšenična polja u Zaporoškoj oblasti

18.54 - Ukrajinska vojska je napadima iz višecevnih raketnih bacača zapalila polja sa pšenicom u Pologovskom rejonu Zaporoške oblasti, rekli su za Sputnjik lokalni poljoprivrednici.

- Ispaljuju rakete praktično svakodnevno. Pšenica na poljima je već spremna za žetvu, ali mi ne možemo da završimo posao zbog stalnih naleta. Teško je izračunati koliko je hektara već uništeno. Nadamo se da na kraju neće biti uništen ceo prinos i da ćemo uspeti makar nešto da prikupimo - rekao je jedan od poljoprivrednika.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici sada strahuju da idu u polja, jer uvek postoji opasnost od napada ukrajinske vojske.

Kartapolov: Zapad zainteresovan za otvaranje "drugog fronta" u Moldaviji

18.17 - Šef Komiteta Državne dume Rusije za odbranu Andrej Kartapolov je izjavio da je Zapad zainteresovan za otvaranje "drugog fronta" u Moldaviji.

Na okruglom stolu o Pridnjestrovlju u Savetu Federacije Rusije on je podsetio na to da je ministarka inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras, koja bi mogla da postane i premijer te zemlje, ranije govorila o isporukama savremenog naoružanja Kišinjevu, pri čemu je neutralni status Moldavije garantovan njenim ustavom.

Medvedev: Ludaci koji sebe nazivaju rukovodstvom EU primoravaju Ukrajince da se žrtvuju

17.36 - Rukovodstvo Evropske unije je konačno izgubilo vezu sa stvarnošću i primorava Ukrajince da žrtvuju svoje živote radi stupanja u EU, a politički lupeži manipulišu temom obnove ukrajinske državnosti u ranijim granicama računajući na uštedu novca koji se izdvaja za Kijev, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

ŠEF CIA OTKRIO SVE O PUTINOVOM ZDRAVLJU

16.55 - Direktor CIA Vilijam Berns odgovorio je na glasine o zdravlju Vladimira Putina, demantujući da je ruski predsednik bolestan.

Zelenski: Nove sankcije protiv Rusije su nedovoljne

16.16 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je kao nedovoljne nove sankcije EU koje pogađaju izvoz ruskog zlata, veliku Sberbanku, nacionalistički motorciklistički klub "Noćni vukovi" i glumce koji podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ukrajina poligon za testiranje naoružanja: Kijev zove Zapad da im šalje oružje koje bi isprobali u ratu sa Rusijom

15.35 - Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov pozvao je proizvođače oružja da testiraju svoje proizvode na polju boja protiv Rusije.

Dejstvovanje ruskih samohodnih minobacača „Tulipan“ 

14.52 Kod „Tulipana“ ne postoji „probno pucanje“. Svaka mina ovog oruđa pogađa tačno u metu i razara ključna čvorišta Oružanih snaga Ukrajine: utvrđenja, skladišta municije i goriva. Istovremeno, isključeno je uništavanje obližnjih objekata civilne infrastrukture: mostova, fabričkih pogona, seoskih skladišta i radionica za popravku.

 

 

Zaharova:Rusija i SAD nemaju kontakte povodom Ukrajine

14.14 Moskva i Vašington nemaju kontakte kada je reč o Ukrajini, svi razgovori o toj temi se svode na tehnička pitanja, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nema zvaničnih rusko-američkih kontakata o Ukrajini. O tehničkim pitanjima se razgovara na nivou naših diplomatskih misija, ambasada u Moskvi i Vašingtonu. To su tehnički problemi i pitanja", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, preneo je TAS S.

Ona je kazala da je glavni razlog za nedostatak takvih kontakata destruktivna politika administracije predsednika SAD DŽozefa Bajdena, koja je za svoj cilj postavila poraz Rusije u Ukrajini.

 

Peskov: Vladimir Putin je dobrog zdravlja

13.36 Kremlj je danas saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin (69) dobrog zdravlja, odbacivši glasine da mu nije dobro.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se poslednjih meseci na Zapadu spekuliše o predsednikovom zdravlju, ali da su izveštaji da je bolestan "ništa drugo do lažni", preneo je Rojters.

Situacija u Donbasu ostala je uglavnom nepromenjena

 

 

 

Zaharova: "Ukrajina želi da izazove nuklearnu katastrofu"

12.41 Napadi ukrajinske vojske na nuklearna postrojenja u Zaporožju pokazuju da je cilj kijevskog režima da izazove nuklearnu katastrofu u čitavoj Evropi, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za novinare.

"U Ukrajini se nastavljaju provokacije koje stvaraju pretnje nuklearnim objektima. Oružane snage Ukrajine su 18. jula koristile bespilotnu letelicu da izvedu napad na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje. Do udara je došlo u neposrednoj blizini bezbednosno kritičnih objekata nuklearne elektrane - skladišta istrošenog nuklearnog goriva i rezervoara za hlađenje reaktora. Samo pukom srećom nije došlo do oštećenja opreme i nuklearne katastrofe", istakla je Zaharova, prenosi TASS.

Britanski obaveštajci: Rusi se približavaju drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini

12.00 Ruske snage verovatno se približavaju drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini u Vuhlehirski, 50 kilometara severoistočno od Donjecka, objavila je britanska vojna obaveštajna služba u četvrtak.

"Rusija daje prioritet zauzimanju ključne nacionalne infrastrukture, poput elektrana", objavilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom biltenu.

Ministarstvo je takođe dodalo da Rusija verovatno pokušava proboj kod Vuhlehirske u sklopu napora da povrati zamah u napredovanju prema ključnim gradovima Kramatorsku i Slovjansku.

 

Kartapolov: Zapad zainteresovan za otvaranje "drugog fronta" u Moldaviji

11.21 Šef Komiteta Državne dume Rusije za odbranu Andrej Kartapolov je izjavio da je Zapad zainteresovan za otvaranje "drugog fronta" u Moldaviji.

Na okruglom stolu o Pridnjestrovlju u Savetu Federacije Rusije on je podsetio na to da je ministarka inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras, koja bi mogla da postane i premijer te zemlje, ranije govorila o isporukama savremenog naoružanja Kišinjevu, pri čemu je neutralni status Moldavije garantovan njenim ustavom.

 

 

11.18 Ukrajinske trupe su udarima iz višecevnih bacača raketa zapalile žitna polja u regionu Zaporožja, rekli su za Sputnjik lokalni farmeri i ustupili video snimak

 

 

Ukrajinske snage za 24 sata ispalile 409 raketa

11.13 U protekla 24 sata ukrajinske snage ispalile su 409 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 milimetra, kao i minobacača kalibra 120 milimetara, a upotrebljene su i nevođene avionske rakete kalibra 80 milimetara, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin. 

 

 

 

Britanija uvela sankcije Rusiji na uvoz zlata

10.43. Velika Britanija je uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije, a uvešće i zabranu uvoza uglja i nafte, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanske vlade. „Ovim amandmanom zabranjuje se uvoz nafte i naftnih derivata , uglja i proizvoda od uglja i zlata, kao i kupovina, isporuka i snabdevanje, direktno ili indirektno ovih proizvoda. Zabrana uvoza zlata stupila je na snagu 21. jula, dok zabrana uvoza uglja stupa na snagu 10. avgusta 2022. godine, a zabrana uvoza nafte 31. decembra 2022. godine“, precizirano je u saopštenju.

Novi snimak uništenja skladišta municije u Nikolajevu

 

 

 

Sprečen napad na most Antonovski

09.55 Ruske snage PVO odbile su pokušaj Kijeva da izvede raketni napad na most Antonovski preko Dnjepra u Hersonu. Svih 12 raketa "Himars" je oboreno, saopštio je za Sputnjik zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da je deo oborenih raketa palo u Dnjepar.

"Nije bilo pogodaka niti oštećenja. Sistem PVO je sve odbio", rekao je Stremousov.

Kako je naveo, ukrajinska strana je ispalila dva puta po šest raketa iz američkog višecevnog bacača raketa "Himars".

Kremlj: Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom

09.05 Zvanični Kremlj je danas saopštio da Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom, kojima bi se rešio postojeći sukob i naglasio da mogućnosti za dijalog i dalje postoje.

"Ni predsednik Rusije Vladimir Putin, ni ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikada nisu govorili o zatvaranju ovih vrata, mogućnosti za dijalog između Moskve i Kijeva postoje" rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

 

Dejstvovanje sistema „Uragan“ 

Dejstvovanje višecevnog raketnog sistema „Uragan“ tokom specijalne operacije

 

 

 

CIA: U Ukrajini poginulo oko 15.000 ruskih vojnika

 

08.20 Sjedinjene Američke Države procenjuju da su ruske žrtve u Ukrajini do sada dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, dodajući da je Ukrajina takođe pretrpela značajne žrtve.

 

 

 

Kijev: Ubijeno 111 ruskih vojnika i uništeno 17 vozila

07.42 Ukrajinske oružane snage saopštile su danas da su ubile 111 ruskih vojnika na jugu i istoku zemlje tokom jučerašnjeg dana, a proruske vlasti u delimično okupiranom ukrajinskom regionu Zaporožje objavile su da je Ukrajina izvela napad dronom na tamošnju nuklearnu elektranu, ali da reaktor nije oštećen, prenosi Rojters.

Više eksplozija se takođe čulo tokom noći i jutros u južnom regionu Hersona, koji je pod kontrolom Rusije, javila je ruska novinska agencija TAS S.

 

Severni tok ponovo radi

07.35 Operater gasovoda „Nord Strim AG“ ranije je objavio da se obnavljanje isporuka ruskog gasa u Evropu gasovodom „Severni tok“ očekuje u četvrtak nakon desetodnevne obustave zbog planiranih radova na održavanju gasovoda, koji su uključivali testiranje mehaničkih komponenti i automatizovanog sistema.
Prethodno je šef nemačke Savezne mrežne agencije Кlaus Miler izjavio da će isporuke gasa iz Rusije gasovodom „Severni tok“ u četvrtak, 21. jula, iznositi 30 odsto maksimalnog kapaciteta gasovoda. Ranije je govorio da će se koristiti 40 odsto kapaciteta gasovoda.
Кompanija „Opal Gastransport GmBH – operator gasovoda „Opal“ koji prima gas iz „Severnog toga“, takođe je saopštila da će ruski gasovod raditi samo sa 40 odsto kapaciteta, kao što je to bilo i pre remonta.

 Prajs: Vojni fokus Rusije proširen izvan Donbasa

07.15 Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da je Bajdenova administracija upozoravala na prošireni vojni fokus Rusije u Ukrajini na aneksiju delova zemlje izvan istočnog regiona Donbasa.

"Ovaj rat nije ništa drugo do rat za teritorije", rekao je Prajs na  brifingu reagujući na komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, preneo je Rojters.

 

Zemlje kreditori suspenduju obaveze Kijeva da servisira dug

07.20 Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozdravila je odluku grupe šest zemalja kreditora, uključujući Sjedinjene Države, da se suspenduju ukrajinske obaveze u servisiranju duga i pozvala druge zvanične i privatne kreditore da se pridruže ovim naporima.

Grupa poverilaca koja najavljuje takvu svoju nameru uključuje Kanadu, Francusku, Nemačku, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, prenosi Rojters.
 

 

 

Fotografija iz grada Skadovska u Hersonskoj oblasti

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading