POLIGON ZA TESTIRANJE Ukrajina zove Zapad da im šalje oružje koje bi isprobali u ratu sa Rusijom
Foto: EPA/Leszek Szymanski

Govoreći preko video-veze na sastanku koji je organizovao Altantski savet, ministar Reznikov je rekao da se Ukrajina pretvorila u probni poligon jer se mnoga oružja sada testiraju na bojnom polju u ratnim uslovima protiv Rusije koja ima priličan broj svojih savremenih sistema.

- Ukrajinsko ministarstvo odbrane razmenjuje informacije sa partnerima o svom iskustvu korišćenja zapadnog oružja. Mi smo zainteresovani da ispitujemo novo oružje u ratovanju protiv Rusije i zato pozivamo proizvođače oružja da kod nas testiraju nove modele - kazao je Reznikov.

U napadu ukrajinskih dronova na nuklearku u Zaporožju ranjeno 11 osoba - Alo.rs

Na spomenutom skupu Atlantskog saveta ministar Reznik je rekao i to da očekuju norveške PVO sisteme NASAMS a pre ili kasnije će dobiti od zapadnih saveznika rakete velikog dometa.

- Što se pre ubede naši partneri da efikasno koristimo oružje koje nam oni šalju, dobićemo još bolje oružje - kazao je ukrajinski ministar odbrane.

Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov najavio je da će uskoro stići iz Amerike pošiljka raketa za višecevne bacače "hajmars" znatno većeg dometa od onih koje su do sada Ukrajinci dobili. Reaktivni sistemi "Hajmars" mogu da koriste više od 20 tipova municije. Za sada Ukrajinci koriste one čiji je domet 70 do 80 kilometara. Ali ti isti "Hajmarsi" mogu da koriste i taktičke rakete čiji je domet oko 300 kilometara.

Amerika je do sada dostavila Ukrajini 12 "hajmarsa", od kojih je jedan uništen. Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je zemlje članice NATO da su bilo koje pošiljke koje imaju oružje namenjeno Ukrajini legitiman cilj za Rusiju. Ministar Sergej Lavrov je kazao da se NATO igra vatrom kad šalje oružje u Ukrajinu. A portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio da nove dostave oružja Ukrajini negativno utiču na to da se nastavi pregovarački proces.

 

 

Dobijanjem novog oružja sa Zapada u rukovodstvu u Kijevu stvara se iluzija da stvarno mogu da na bojnom polju pobede Rusiju. Moskovski vojni eksperti tvrde da nema takvog "čuda oružja" koje može da promeni situaciju na frontu, već samo može da poveća broj žrtava i produži rat.

- Zbog toga što zapadne zemlje šalju Ukrajini oružje sve većeg dometa, ruska vojska je prisiljena da širi geografiju svojih akcija. Što domet oružja koje dobija Kijev bude veći, naša vojska će morati dublje da ulazi u Ukrajinu - objasnio je Sergej Lavrov.

Jedan od najpoznatijih ruskih vojnih komentatora, penzionisani pukovnik Viktor Baranec, koji je bio portparol Ministarstva odbrane Rusije, kaže da je ovaj rat u Ukrajini zaista postao poligon za isprobavanje efikasnosti oružja za zemlje NATO, ali i za Rusiju.

- Mi sada analiziramo šta se treba poboljšati kod oružja. Svaki rat pokaže dobre i loše strane armije. Svaki rat donosi novo iskustvo i saznanja da konstruktori nešto dodaju i poboljšaju kod oružja. Zlatno oružje je ono koje je položilo ispit u ratu - objašnjava Viktor Baranec.

On ističe da i rusko oružje sada u Ukrajini polaže taj ispit kvaliteta.

- Kad je pogođen brod "Moskva", ruski PVO je pokazao slabost, ali su zato u dosadašnjem ratu pokazali visoku efikasnost ruske visokoprecizne rakete "kalibar", "iskander" i "kinžal". Zbog toga će Rusija da povećava proizvodnju visokopreciznih i hipersoničnih raketa od kojih nema odbrane - objašnjava Viktor Baranec.

Danas Rusi proizvode rakete "kalibar" u tri smene tako da ih armija dobija u dovoljnim količinama.

Rusi su u ovom ratu u Ukrajini prvi put primenili oklopno vozilo koje su nazvali "terminator", a čiji je zadatak da štiti tenkove. Oni su lako pokretljivi i malokalibarskim topovima čiste prostor ispred teških tenkova.

Ruska avijacija je pogodila američki protivbrodski sistem "Harpun" u blizini Odese.

Takođe su oborena dva ukrajinska aviona MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti i jurišni avion Su-25 u Donjevckoj narodnoj republici. 

Dronovima na nuklearku

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su juče nuklearnu elektranu Zaporožje, a u napadu je ranjeno jedanaest radnika od kojih četvoro teško, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti. Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza. Reaktorski deo nuklearke je neoštećen i radijacija je normalna. Zaporoška nuklearna elektrana je najveća u Evropi.

Most preko Dnjepra ključan

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da postiže minimalni napredak, dok ukrajinske snage drže svoje linije, saopštila je juče britanska vojna obaveštajna služba.

U izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije na "Tviteru" navodi se da je Antonovski most preko reke Dnjepar, koje napadaju ukrajinske snage, verovatno još upotrebljiv.

- Velika je verovatnoća da će most ostati upotrebljiv, a on je od vitalne važnosti za ruske snage - navelo je ministarstvo.

Britanski obaveštajci su saopštili u izveštaju da je to "jedan od samo dva putna prelaza preko Dnjepra, preko kojih Rusija može da snabdeva ili povlači svoje snage", na teritoriji koju je zauzela zapadno od reke.

Kontrola prelaza preko Dnjepra će verovatno postati ključni faktor u ishodu borbi u regionu, saopštilo je britansko ministarstvo.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
lela

21.07.2022 14:18

E sad je dosta Putine sta cekas privedi vise kraju dosta mi je ovoga zelembaca