(UKRAJINA UŽIVO) AMERIČKO TEŠKO ORUĐE  VEĆ PRVI DAN DOŽIVELO FIJASKO U UKRAJINI  Rusi im u borbama naneli strahovite gubitke (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/Twitter Printscreen

 

Više od 150 ljudi evakuisanih iz opkoljenog grada Mariupolja stiglo je u grad Zaporožje, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u utorak uveče, dok je drugi zvaničnik vlade rekao da su za sredu planirana još četiri koridora za evakuaciju.

Izveštaji američkih obaveštajnih službi sugerišu da će Rusija pokušati da anektira regione Donjecka i Luganska koje su okupirali separatisti do sredine maja.

Američki i zapadni zvaničnici veruju da bi Rusija mogla zvanično da objavi rat Ukrajini već 9. maja. Tela 290 civila pronađena su u gradu Irpin, izvan Kijeva, od povlačenja ruskih snaga, rekao je gradonačelnik u utorak.

Predsednik SAD Džozef Bajden je zatražio od Kongresa da izmeni Zakon o imigraciji i državljanstvu kako bi se visokoobrazovanim Rusima olakšalo dobijanje viza za rad u SAD.

Pogledajte i rusku vojsku u opsednutom Mariupolju:

MOSKVA ODGOVRILA NA ANTIRUSKU HISTERIJU U EU

00:54 - Zvanična Moskva je povukla potez za koji je rekla da je "odgovor na antirusku histeriju u Evropskoj uniji". Više o tome pročitajte OVDE.

ZAPAD PRIZNAO: Ovo je totalni fijasko i najgore nam tek predstoji

22:12 - Eminentni zapadni analitičari su analizirali sukob Rusije sa Amerikom i NATO i EU zemljama. Njihov zaključak je da je to totalni fijasko i da Zapadu tek predstoji najgore. Oni smatraju da je Putin nadigrao američku administraciju. Detaljnije možete pročitati OVDE.

Ruska vojska otvara humanitarne koridore iz Azovstalja

21:40 - Ruska vojska je saopštila danas da će otvoriti humanitarne koridore iz čeličane Azovstalj u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju kako bi omogućila civilima da napuste taj objekat. Detalje i uslove evakuacije možete pogledati OVDE.

Marija Zaharova: Ovo su tri glavna cilja Rusije u Ukrajini

21:20 - Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oglasila se i rekla koja su tri glavna cilja ruske vojne operacije u Ukrajini. Njeno obraćanje javnosti možete pogledati OVDE.

NASTAVLJA SE EVAKUACIJA "AZOVSTALJA" Ukrajinci izneli teške optužbe na račun Rusa

21:00 - Nastavlja se evakuacija "Azovstalja". Ukrajinska strana i ruska se međusobno optužuju za kršenje humanitarnog primirja. Detalje o evakuaciji civila i borbma za čeličanu pogledajte OVDE.

AMERIČKO TEŠKO ORUĐE VEĆ PRVI DAN U UKRAJINI DOŽIVELO FIJASKO

20:15 - Samo što je stigla isporuka teškog američkog orđa Ukrajini ono je doživelo fijasko. Ruska vojska je u danu uništila ozbiljna artiljerijska i raketna sredstva koja su raspoređena i bila u tom trenutku u borbenoj upotrebi. Detaljan izveštaj o tome pročitajte OVDE.

Amerika šalje tajno oružje Ukrajini

19:30 - Neimenovani zvaničnici Pentagona su rekli kako je Amerika poslala Ukrajini oružje za koje se nada da će promeniti situaciju na bojištu. Detalje o tom novom oružju, za koje tvrde da će zadati veliku glavobolju Rusima, pročitajte OVDE. 

Bajden traži da zemlje G7 uvedu nove sankcije Rusiji

18:59 - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će razgovarati sa ostalim liderima grupe G7 o potencijalnim dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. Detaljnije o novim sankcijama koje želi da uvede Vašington, pogledajte OVDE.

Britanski admiral preti Rusiji oružjem "Sudnjeg dana"

17:50 - Britanski admiral je komentarisao je simulacije ruske televizije kako jedna raketa "Sarmat" ili jedan dron "Posejdon" mogli da unište kompletnu Veliku Britaniju. On je zapretio Rusiji da i rekao kako i Velika Britanija ima "oružje Sudnjeg dana". Snimke simulacija i detaljnije o ruskom i britanskom oružju možete pogledati OVDE.

Gradonačelnik Marijupolja saopštio loše vesti

17:15 - Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je da su izbile nove bitke u fabrici Azovstalj, gde su stotine civila i dalje zarobljene unutra zajedno sa pripadnicima "Azov" i ukrajinske vojske, kao i da je izgubio kontakt sa njima. Više o tome pročitajte OVDE.

Putin i Makron imali telefonski razgovor

16:10 - Francuski predsednik Emanuel Makron imao je razgovor sa Putinom koji je trajao više od dva sata, saopštila je u utorak Jelisejska palata. Makron je upozorio Putina na posledice rata i pozvao na prekid „razorne agresije“.

Izraelci se bore na strani Ukrajine? 

15.17 - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se izraelski plaćenici bore zajedno sa ultradesnom jedinicom Azov u Ukrajini.

Pripadnici Ruske garde pronašli skrovište oružja u šumi kod Harkova 

14:36 - Prikriveno mesto skladištenja oružja Ukrajinaca otkriveno je putem obaveštajnih podataka.

„Tokom izviđačko-potražnih aktivnosti u jednom od naselja u šumi otkrivena je skrovišta u kojoj je pronađeno protivtenkovsko oružje strane proizvodnje“, rekao je oficir Nacionalne garde. On je filmskoj ekipi "Izvestija" pokazao kako izgleda ovo protivoklopno oružje. U pitanju je antitenkovski ručni raketni bacač "Patriot".

 

Gradonačelnik Marijupolja: Žestoke borbe oko Azovstalja

14:11 - Gradonačelnik Mraijupolja Vadim Bojčenko rekao je danas da su u toku žestoke borbe u zoni čeličane Azovstalj u tom gradu.

Dodao je da je Kijev izgubio kontakt sa ukrajinskim borcima opkoljenim u tom objektu, prenosi Rojters.

 

 

Vagnerovci protiv Ukrajinaca - 10:0

13:59 - U utorak u večernjim časovima pojavio se i snimak žestoke bitke za jedno naselje u Popasni između ukrajinske vojske i, kako je navedeno, boraca ruske plaćeničke organizacije "Vagner", koji su posle kraćeg sukoba i eliminacije žarišta zarobili oko 10 ukrajinskih vojnika, koje su zatim poveli u zarobljeništvo.

Trofejni ukrajinski tenk BTR-3 zarobljen u Mariupolju

 

 

Rusija gađa sa podmornica

13:40 - Ruska podmornica u sastavu Crnomorske ratne flote ispalila je dve krstareće rakete tipa Kalibar i pogodila kopnene ciljeve u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Tokom izvođenja specijalne vojne operacije ruska vojska je izvršila još jedan udar pametnim krstarećim raketama tipa Kalibar na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Rakete lansirane sa podmornice u sastavu Crnomorske ratne flote uništile su zadate kopnene ciljeve u Ukrajini", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenosi TASS.

 

 

Finska premešta vojnu opremu na granicu sa Rusijom (VIDEO)

13:10 - Na železničkim platformama - nekoliko desetina tenkova Leopard, pešadijskih oklopnih vozila i drugih oklopnih vozila.

Šojgu: Rusija kontroliše Marijupolj

12:58 - Ruska vojska kontroliše Marijupolj, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da se uspostavlja miran život na teritorijama samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR/DNR) i Ukrajine koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Istakao je da ruske snage, zajedno sa jedinicama samoproglašenih LNR i DNR, proširuje kontrolu nad tim teritorijama, prenosi RIA Novosti.

EU planira novi paket sankcija Rusiji

12:34 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je detalje o šestom paketu sankcija koji će biti dogovoreni narednih dana.

Ukrajinci spalili ruski konvoj sa municijom

 

 

"Čistimo ih kao smeće"

12:00 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je novi snimak akcije svojih trupa u Ukrajini.

"U jednoj ruci je kalaš, u drugoj pametni telefon, tako da ste mirniji od lažiranja nacista i njihovih navijača. Na ovom video snimku, borci trening centra Ahmat SOBR nastavljaju da čiste Lugansk od ološa Bandere. Ovo se dešava i u šumovitim područjima i u urbanim područjima. Oni to samo čiste. Kao smeće. Šta oni rade? Samo čvrsta sabotaža i kukavička pucnjava iza ugla", napisao je Kadirov.

 

 

Snimljena akcija ruskih helikoptera

11:48 - Ministarstvo odbrane RF objavilo je snimak rada posada ruskih helikoptera koje prate ruske konvoje u Ukrajini. Otkrivaju diverzantsko-izviđačke grupe, pojedinačne minobacače i momentalno pogađaju vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Trenutno u Makijevki

11:29 - Posledice sinoćnjeg granatiranja u Makijevki, Donjecka oblast.

 

 

"Malke" u akciji

11:12 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak samohodnih topova "Malka" u protivbaterijskoj borbi protiv ukrajinskih snaga.

"Malka" su, kako je saopštilo ministarstvo, uništile položaje artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi potisnuti 40 kilometara od Harkova

 

 

Žestok napad krstarećim raketama

Rusko ratno vazduhoplovstvo i ratna mornarica sinoć su izveli do sad najžešći napad krstarećim raketama na železničku infrastrukturu na zapadu Ukrajine, koja se koristi za prebacivanje teškog naoružanja koje članice NATO na čelu sa SAD prebacuju u Ukrajinu. Krstarećim raketama osim infrastruktura razorena su i vojna skladišta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Zoran

04.05.2022 18:06

Putine nedaj ni jednom azovcu da se izvuče da vidimo koja je sve belosvetska bagra tu umesana

Zoran

04.05.2022 18:08

I sta čekaš i trosis bombe vodu iz mora preko pumpe u jame moraju pacovi izaci

Marko Mrkić

04.05.2022 20:15

Bio bi to sudnji dan za vas Švabe!