POLJSKA ŽELI DA OBUZDA MOSKVU Ako Amerikanci budu tražili bićemo spremni na to!
EPA

Zamenik premijera Poljske, predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu Jaroslav Kačinjski izjavio je u intervjuu za nemački list Velt am zontag da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno oružje SAD na svojoj teritoriji.

"Ako bi Amerikanci tražili da u Poljskoj postavimo atomsko oružje, bili bismo otvoreni za to, rekao je on, i dodao da bi takva odluka „značajno povećala mogućnost obuzdavanja Moskve", prenosi RT na ruskom.

Kačinjski je priznao da trenutno tog pitanja nema na dnevnom redu, ali je moguće da bi se "to uskoro moglo promeniti". Osim toga, zamenik poljskog premijera pozvao je na stvaranje novog komandnog centra NATO u Poljskoj, odakle bi mogle da se izvode zajedničke operacije.

U zaključku, Kačinjski je naglasio da alijansa treba da uloži više napora u rešavanju situacije u Ukrajini, na primer, da sprovede mirovnu misiju, i da obezbedi oružje, šta aktivno traži predsednik Volodimir Zelenski .

Kačinjski je već 16. marta pozivao na slanje NATO misije ili šire misije u Ukrajinu. Prema njegovom mišljenju, takva misija treba da funkcioniše uz saglasnost Zelenskog i vlade Ukrajine , a takođe treba da bude u stanju da se brani.

"Duboko na ivici ludila"

Profesor Katedre za uporedne političke nauke Univerziteta RUDN Jurij Pohta je u intervjuu za RT prokomentarisao izjavu zamenika poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog da je Poljska spremna da ugosti američko nuklearno oružje.

"Kačinjski, ovaj i njegov pokojni brat, deo su te poljske elite koja iskreno, duboko i na ivici ludila mrzi Rusiju. Stoga je sasvim moguće očekivati ovakve govore od ovog političara", rekao je politikolog.

On je primetio da je procenjivati ih sa racionalne tačke gledišta „jednostavno besmisleno“.

"Želja da se od svoje zemlje napravi mogući centar nuklearnog sukoba samo je osoba koja je izgubila osećaj za realnost zbog patološke mržnje prema Rusiji. Ne mislim da će politički lideri zapadnih zemalja ozbiljno shvatiti ovu izjavu", navodi Post.

Takođe je dodao da se "NATO kreće na istok, a taktičko nuklearno oružje se kreće ka ruskim granicama".

"Kačinjski u ovom slučaju igra zajedno sa Sjedinjenim Državama i NATO-om. Ali sa stanovišta interesa poljskog naroda, ovo je ludilo", zaključio je sagovornik RT.

Prethodno je potpredsednik poljske vlade najavio spremnost Poljske da ugosti američko nuklearno oružje. Prema njegovim rečima, trenutno se takvo pitanje ne postavlja, ali je napomenuo da bi se "to moglo uskoro promeniti".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Goran

03.04.2022 14:14

Znaci Poljska "moli" Rusiju da je izbrise sa lica zemlje.

Ika

03.04.2022 21:46

Uvek su bili glupi i uvek izvucu najdeblji kraj. Sravnice je Rusija za primer kad dodje do toga, za primer kako izgleda nuklearni rat i posledice. Ogromna zemlja nikad nista nisi cuo osim ovih glupih poteza. I sta ce im to?! Sta dobijaju osim da su prvi cilj u nuklearnom ratu sto je i ideja ?! Amerikanci ih do juce nagovarali da posalju avione iz Poljske, da se ne bi Amerikanci zamerali. I to im nije bilo dovoljno. Neverovatno, svaki narod zasluzuje svoje politicare, zato sto ce narod da cuti, dok ne bude kasno.