SKANDAL U BRITANIJI Džonson optužen za saradnju sa Rusima?
Foto: EPA/Leszek Szymanski

Premijer je razgovarao u "najveličanstvenijoj aristokratskoj palati u Londonu iz 18. veka" – sa istaknutim donatorom rođenim u Rusiji, kako se navodi, – nekoliko sati pre nego što je Vladimir Putin poslao svoje snage u Ukrajinu. Rečeno je da je otišao rano da bi se "pozabavio ratom"

Boris Džonson je danas optužen da predstavlja "pretnju nacionalnoj bezbednosti" usred otkrića da je prisustvovao skupu za prikupljanja sredstava za torijevsku stranku u noći kada je Rusija napala Ukrajinu, piše Mirror.

SKANDAL U BRITANIJI Džonson optužen za saradnju sa Rusima?

EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

 

Premijer je na događaju govorio uz dobro vino, hranu i aukciju 28. februara dok su se snage Vladimira Putina spremale da krenu u napad.

Na događaju su, kako se tvrdi, bili i ministar odbrane Ben Volas i sekretar za podizanje nivoa Majkl Gouv.

Premijer je navodno zamolio donatore da nastave da finansiraju stranku, pre nego što je rekao da mora da ode da bi se "pozabavio ratom".

Dauning strit je rekao da je bio prisutan samo 20 minuta i da je upozoren na invaziju tek u 4 sata ujutro, nekoliko sati kasnije.

Ali, predsednica Laburističke partije Aneliz Dods je rekla: "Uoči rata premijer je trebalo da bude potpuno fokusiran na nacionalnu bezbednost - a ne da pokušava da dobije gotovinu od supruge Putinovog bivšeg ministra finansija.

Stranka Borisa Džonsona, navodno je prihvatila preko 6,5 miliona funti od donatora povezanih sa Putinovim režimom.

"Boris Džonson je pretnja nacionalnoj bezbednosti"

Događaj je održan u Spencer House, na korak od Bakingemske palate, koja sebe naziva "najveličanstvenijom londonskom aristokratskom palatom iz 18. veka koja je dostupna za iznajmljivanje za ekskluzivne događaje u Londonu".

Portparolka Dauning strita je rekla:

- Premijer je nakratko prisustvovao ovom događaju koji je bio dugogodišnji dnevnički angažman. Prikupljanje sredstava je legitiman deo našeg demokratskog procesa i nije neobično da premijer, ili bilo koji politički lider, prisustvuje takvom događaju. Šefovi torijevaca su se suočavali sa stalnim zahtevima za većom transparentnošću u načinu na koji tretiraju donatore velikog novca za stranku.

Oni koji daju više od 50.000 funti mogu se pridružiti "Grupi lidera“ gde uživaju u nezvaničnim sastancima sa ministrima. Vlada kaže da je aranžman potpuno legalan.

Učesnici večera Leader’s Group počeli su da se objavljuju nakon svađe u vezi sa tehnikama prikupljanja sredstava bivšeg predsednika Torijevaca Petera Krudasa 2012.

Ali torijevci su prestali da objavljuju ove detalje pod Borisom Džonsonom, koji je lorda Krudasa učinio vršnjakom protivno savetu procesa imenovanja u Domu lordova.

Konzervativni šefovi su takođe uspostavili još elitniji "Savetodavni odbor" za one koji doniraju 250.000 funti, ali odbijaju da kažu koji nivo pristupa ministrima imaju.

Lubov Černuhin, čiji je suprug Vladimir bio zamenik ministra finansija predsednika Putina pre dolaska u Veliku Britaniju, više puta je plaćala pristup uzastopnim premijerima, uključujući ugodan izlazak sa Terezom Mej i teniski meč sa Borisom Džonsonom.

SKANDAL U BRITANIJI Džonson optužen za saradnju sa Rusima?

EPA/VICKIE FLORES

 

Nema nagoveštaja da je gospođa Černuhin, koja je britanska državljanka i koja ima zakonsko pravo da daje političke donacije od 2012. godine, počinila bilo kakvo krivično delo.

Ona je nedavno dala donacije Torijevcima od 13.750 funti u oktobru i 66.500 funti u decembru.

Gospođa Černuhin je ukupno dala skoro 2 miliona funti stranci - i najveći je ženski politički donator u britanskoj istoriji.

- Od Solsberija do Ukrajine, ova konzervativna vlada je bila odlučna u suprotstavljanju ruskoj agresiji i od početka je predvodila međunarodne napore protiv Rusije i iskreno je smešno da The Sundai Times sugeriše drugačije - rekao je portparol Torijevaca.

- Ovo je bio dugogodišnji angažman. Prikupljanje sredstava je legitiman deo našeg demokratskog procesa, procesa koji ne treba zaustaviti zbog Putina.

Sugestija "Sandej tajmsa" da su ljudi koji su bili glasni kritičari Putina i koji su u nekim slučajevima morali da pobegnu iz Rusije povezani sa tim režimom samo na osnovu svog nasleđa je potpuno pogrešna.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
CVele

20.03.2022 18:54

Došla maca na vratanca,ali šta ćemo sa samouvrenošću,pozivima na vojnu intervenciju,sankcijama,a još nije ni počeo da se "pere"od prethodne brljotine u UK.