UŽIVO UKRAJINA Sa kineske teritorije izvršen napad na Rusiju, noćni udari na Harkov
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

Jučerašnji dan je obeležio sastanak šefova diplomatije Ukrajine i Rusije, Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova, u kojem nije došlo do napretka u postizanju primirja.

Ali i u bombardovanju porodilišta u Marijuopolju, kao i dečije bolnice u ovom gradu, a situacija u gradu opisana je kao "sve strašnija i očajnija".

Rusija je zatražila sastanak za petak, 11. mart, kako bi razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da zbog "neprijateljskih akcija zemalja EU i NATO-a" napuštaju Savet Evrope.

Interpol je saopštio da će, s obzirom na apele da se Rusija isključi iz te organizacije, izmeniti proceduru prijema ruskih zahteva, ali da ostavlja otvorene kanale komunikacije.

Ruske snage napale Institut u Harkovu

Ukrajinski parlament kazao je da su ruske snage napale Institut u Harkovu u kome se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor.

"Rusija je upravo napala harkovski Institut za fiziku i tehnologiju u kom se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor. Granatiranje je izazvalo požar u susednom hostelu; borba se nastavlja", pišu iz ukrajinskog parlamenta.

KINA POTVRDILA: Sa naše teritorije je izvršen napad na Rusiju

Inostrani sajber napadi izvedeni su preko kompjutera u Kini u cilju napada na Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju, prenela je agencija „Sinhua“, pozivajući se na Kineski državni centar za reagovanje na vanredne situacije na internetu.

Očekuje se napad na Kijev

Vladimir Kličko, član ukrajinskih teritorijalnih odbrambenih snaga, brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, rekao je danas za CNN da narednih dana očekuje jak napad na glavni grad Ukrajine.

- U narednih nekoliko dana, očekujemo jak napad na glavni grad. Ruska vojska se trenutno pregrupiše. Pokušavaju raznim strategijama da izvedu napad i da pronađu pravo vreme i pravi tajming. Očekujemo napad na Kijev svakog trenutka, a posebno narednih dana. Njihova meta je Kijev - tvrdi Kličko.

On je dodao da ukrajinski narod nije klonuo duhom, ali da mu je potrebna pomoć.

- Imamo dovoljno opreme, vojne, i uradićemo sve da nadmudrimo rusku armiju koliko god možemo. Ne znam koliko dugo ćemo moći da izdržimo, trudićemo se najduže moguće. Ono što nam je potrebno je međunarodna podrška. Međunarodna zajednica mora da izoluje Rusiju i njenu ekonomiju - dodao je on.

Zaustavljeno napredovanje Rusa

Rusko napredovanje u Ukrajini je zaustavljeno, a ruske oružane snage nisu postigle napredak u poslednja 24 sata, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

- Naš protivnik je zaustavljen praktično u svim pravcima pomoću vazdušnih udara, raketne vatre i kopnenih napada - izjavio je Arestovič na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

On tvrdi i da su ukrajinske oružane snage izvele kontranapade u blizini glavnog grada Kijeva i Harkova na istoku Ukrajine.

Rusi opkoljavaju Odesu

Gradonačelnik Odese Genadi Truhanov rekao je danas da bi ruske snage mogle uskoro da opkole taj lučki grad sa tri strane.

Truhanov je sugerisao je da će ruske snage nastojati da napreduju sa teritorija koje su zauzele u ukrajinskom regionu Mikolaiv ka regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji gde su ruske trupe stacionirane, prenosi Rojters.

Takav potez mogao bi da odseče Odesu od ostatka Ukrajine.

- Mi takođe mislimo da bi, dok se ovo dešava, ruski brodovi mogli da nas okruže sa mora - dodao je on.

Rusija traži zabranu za Fejsbuk i Instagram

Rusko državno tužilaštvo zatražilo je od suda da se kompanija „Meta“, u okviru koje posluju društvene mreže Fejsbuk i Instagram proglasi ekstremističkom i ujedno zabrani njena aktivnost u Rusiji.

Sastali se Putin i Lukašenko

Rusko-ukrajinski pregovori se održavaju praktično svaki dan i u njima je ostvaren izvestan napredak, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Strateška prekretnica

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je novu video poruku u kojoj je istakao da Ukrajina ide ka svojoj pobeti.

Kako je naveo predsednik Ukrajine, Ukrajina je došla do strateške prekretnice.

"Došli do strateške prekretnice. Već smo na putu ka pobedi", rekao je Zelenski.

Ukrajina ne može u EU

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja EU nudi Ukrajini jačanje veza i produbljivanje partnerstva.

Koncentracioni logori

Pripadnici snaga Luganske narodne republike na oslobođenim teritorijama pronalaze dokaze o postojanju ukrajinskih koncentracionih logora, o čemu su ranije izveštavali očevici, izjavila je zamenica ministra spoljnih poslova LNR i predsednica Upravnog odbora javne organizacije „Memorijal: Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti!" Ana Soroka.

Sirijska vojska održala je masovni miting podrške ruskoj operaciji u Ukrajini

Ratni veterani i aktivni vojnici zainteresovani su za priliku da pomognu Donbasu. Komandanti sirijske vojske dozvolili su i da se slova Z, V i O nanose na opremu za podršku ruskoj vojsci.

Počeo razgovor Putina i Lukašenka u Moskvi

Putin je na početku razgovora čestitao Lukašenku na uspešno održanom referendumu u Belorusiji.

 

 

EU traži prekid akcije i povlačenje ruske vojske

Lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, zahtev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine.

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremi da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.
 

Putin održava sastanak nacionalnog Saveta bezbednosti

 

 

Borelj priznao da je Zapad pogrešio

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj smatra da je Zapad napravio niz grešaka u odnosima sa Rusijom.

Jedna od njih je obećanje članstva u NATO Ukrajini, precizirao je šef evropske diplomatije.

Šojgu predložio, Putin prihvatio

Šojgu je Putinu ponudio da DNR i LNR preda trofejne MANPADS, ATGM, kao i tenkove i malokalibarsko oružje.

Predsednik Ruske Federacije je podržao ideju.

Predloženo je ida više od 16.000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka dođe u pomoć DNR i LNR, Putin je i tu ideju prihvatio.

Zapad ne krije da okuplja plaćenike za Ukrajinu, rekao je Putin.

"Što se tiče okupljanja plaćenika iz celog sveta i njihovog slanja u Ukrajinu, vidimo da oni ne kriju, zapadni sponzori Ukrajine, ukrajinski režim, to ne kriju, oni to rade otvoreno, ne poštujući sve norme. međunarodnog prava", rekao je Putin.

Moskva potvrdila da je izvršila napad

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da su onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku.

Tokom protekla 24 časa ruska borbena avijacija i snage PVO oborile su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam bespilotnih letelica, uključujući pet dronova „Bajkraktar TB-2“, navodi se u saopštenju.

Uništeno je i 107 ukrajinskih vojnih objekata, medju kojima i šest komandnih mesta i komunikacionih centara, 14 skladišta municije i 11 mesta sa vojnom tehnikom, prenosi TAS S.

Australija donela odluku

Australija od 26. aprila više neće kupovati ugalj, gas, naftu i rafinisane proizvode od Rusije.

Dron udario u uporište ukrajinskih neonacista

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak na kome se vidi kako je dron udario u „utvrđeno uporište ukrajinskih nacionalista“. Udarac je zadat sa visine od 4 km preciznom municijom.

 

 

Rusija uzvraća udarac

Rusija planira da blokira Instagram na svojoj teritoriji, kao odgovor na odluku kompanije Meta.

Kompanija Meta će dozvoliti jezik mržnje protiv Rusije

Facebook i Instagram će dozvoliti korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika samo u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, objavio je Rojters sinoć nakon uvida u određene interne mejlove Meta platforme, što je, kako se navodi, privremena promena u politici o govoru mržnje.

Društvena kompanija Meta, koja je vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, takođe će dozvoliti da se u nekim komentarima poziva na smrt Vladimira Putina ili Aleksandra Lukašenka, u zemljama poput Rusije, Ukrajine i Poljske, navodi britanska novinska agencija.

Lukašenko stigao u Moskvu

 

 

Na Zagreb pala vojna letelica iz Ukrajine?

U Zagrebu je sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi odjeknula snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada, javljaju hrvatski mediji. Prema prvim informacijama, pala je neka vrsta letelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu

Lideri EU o članstvu Ukrajine na samitu u Parizu

Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na rat u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

"Mi želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom delimo zajedničku sudbinu", rekla je predsednica EK Ursula fon der Lejen na skupu, prenosi Rojters.

Drugi lideri su, međutim, poručili da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se priključi EU po ubrzanom postupku, što je tražio predsednik Zelenski.

Premijer Holandije Mark Rute poručio je danas da ne postoji ubrzana procedura pristupanja EU.

Stranci kao taoci?

Šef Ruskog nacionalnog odbrambenog menadžmenta Mihail Mizincev izjavio je da je više od 7.000 stranaca iz 21 zemlje u rukama, kako je rekao, ukrajinskih neonacista, koji ih drže kao taoce.

Pogođena fabrika u obdanište Lucku

 

 

Prvi udari u Dnjepru

Nove detonacije od jutros

 

 

Rusija traži sednicu SB UN zbog biološkog programa SAD

Rusija je zatražila sednicu Savet bezbednosti UN za petak, 11. mart, kako bi razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Ruska diplomatska misija je zatražila sastanak SB UN za sutra, kako bi se razgovaralo o biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine", poručio je on putem Tvitera, prenosi Tass.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zoran

11.03.2022 22:33

Za Ruse je od strateskig intefesa da spoji istocne i juzne.krake i.time prepolovi.Uk.od Harkova do.Odese a zatim da unisti.fasiste i izdajnike ..