NA ZAGREB NOĆAS PALA VOJNA LETELICA IZ UKRAJINE?! Šokantna tvrdnja stručnjaka za vojnu avijaciju! (VIDEO)
Printscreen

 

Prema izjavama svedoka, na mestu na kojem je došlo do eksplozije vide se delovi letelice.

Prema prvim informacijama, neidentifikovani objekat koji je pao u Zagrebu mogao bi da bude izviđački dron Tu-141 "Striž", zaključio je Tajler Rogovej, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala "War zone". On je, kako je napisao, detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio da se gotovo sigurno radi o dronu, koji je verovatno stigao - iz Ukrajine, javlja Jutarnji list.

- Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Izgleda da se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogovej i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

- Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141.

Rogowej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

- Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Objasnio je i o kakvoj je letelici reč.

- Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti.

Ostaje još da se vidi šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogoveja, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.

- Dron je očito preleteo jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protivvazdušna odbrana?

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading