AFD
Foto: EPA/EPA

Đian Guo, nemački državljanin kineskog porekla, uhapšen je u ponedeljak, 23. aprila u Drezdenu, optužen za špijunažu u korist Kine. Guo je bio parlamentarni pomoćnik Maksimilijana Kraha, poslanika u Evropskom parlamentu i glavnog kandidata AfD-a za predstojeće evropske parlamentarne izbore 9. juna.

I Krah i Petr Bistron, broj dva na listi AfD za junske izbore, suočavaju se sa istragom zbog stranog mešanja. FBI je prošle godine ispitivao Kraha tokom njegovog putovanja u SAD zbog navodnih plaćanja iz izvora bliskih Kremlju. Bistron je optužen za učešće – svesno ili nesvesno – u velikoj ruskoj operaciji dezinformisanja.

Bajstron, bavarski političar, bio je veoma umešan u veb stranicu „Glasa Evrope” u središtu ruske operacije dezinformisanja otkrivene u martu, a koja je imala za cilj da potkopa podršku Zapada Ukrajini. Bajstron je u medijima optužen da je dobio oko 20.000 evra za svoj doprinos „Glasu Evrope”.

Alternativa "protiv" Nemačke

Ovi rastući skandali odaju utisak da je nemačka krajnje desničarska partija okretna vrata za infiltraciju stranih agenata, posebno iz autoritarnih režima kao što su Rusija i Kina.

„AfD je postao bezbednosni rizik“ za Nemačku, piše konzervativni dnevnik Frankfurter algemajne cajtung. Časopis Der Spiegel se takođe oglasio, pitajući se u svom biltenu od utorka 24. aprila: „Da li je AfD alternativa protiv Nemačke?“

U Nemačkoj su se umnožili pozivi da Krah i Bustron podnesu ostavke.

Ali u sredu je Krah rekao da će ostati glavni kandidat AfD-a na predstojećim izborima za EU.

- Ako mislite da je ovo kraj mene kao glavnog kandidata, moram da vas razočaram. Ja sam i ostajem glavni kandidat - naveo je on.

Što se tiče Bistrona, on je dobio zvaničnu podršku Tina Chrupale, jednog od lidera stranke krajnje desnice.

Hapšenje Guoa (40) je zaista izazvalo negodovanje protiv AfD-a. Do sada su dokazi o kupovini stranog uticaja uglavnom bili posredni: putovanja lidera AfD-a u Kinu sa plaćenim troškovima, novac iz Kine ili Rusije ili govori političara AfD-a koji izgledaju po uzoru na rusku propagandu.

AfD i Rusija: duga istorija

Optužbe za špijunažu su „mnogo opipljiviji dokaz dosluha“, rekla je Mareike Olberg, sinolog i specijalista za kampanje uticaja Komunističke partije Kine u Nemačkom Maršal fondu Sjedinjenih Država, istraživačkom centru sa sedištem u Berlinu.

Zaista, podložnost AfD-a ruskoj propagandi je ispitivana i komentarisana već nekoliko godina u Nemačkoj. Učešće bavarskih članova AfD-a kao posmatrača na veoma kontroverznim ruskim predsedničkim izborima prošlog marta, na primer, nije prošlo nezapaženo – posebno kada su izjavili da su izbori sprovedeni na „veoma demokratski način“.

Otkrovenja početkom februara o višestrukim identitetima parlamentarnog pomoćnika AfD-a u nemačkom saveznom parlamentu, rođenog u Rusiji, takođe su izazvala talase. Mora se reći da je ta afera imala sve karakteristike špijunskog filma. Ovaj živopisni lik nije radio samo kao prevodilac za nemačkog člana parlamenta, već i kao reper i agent FSB-a, jedne od ruskih obaveštajnih službi.

Ali dugoročno, ove veze sa Rusijom više ne predstavljaju veliko iznenađenje u Nemačkoj.

- Za novinare i posmatrače koji prate ove afere, AfD predstavlja bezbednosni rizik od otprilike 2017, kada je stranka počela da pojačava svoje kontakte sa Rusijom - rekao je Anton Šehovcov, direktor Centra za demokratski integritet u Austriji, koji je radio o odnosima Rusije i krajnje desnice u Evropi.

Kina čeka

Čini se da je Kina novi deo u slagalici kontroverznih spoljnih odnosa AfD – i potencijalno još problematičnija za nemačke obaveštajne službe.

- Ako je rusko mešanje poput oluje koja pogađa Nemačku, kinesko je kao globalno zagrevanje - naveo je Tomas Haldenvang, šef nemačke savezne kancelarije za zaštitu ustava 2022.

Ali Ohlberg je rekao da izveštaji o vezama stranke sa Kinom nisu ništa novo.

„Kina neguje svoje veze sa Alternative fur Deutschland najmanje od 2019. godine“, rekla je ona.

Još 2023. godine, novinska veb stranica t-online objavila je dugačku istragu o aferi „Kina kapija“ oko Kraha, bacajući malo svetla na to kako Peking funkcioniše. Krah je studirao u Kini i kineske vlasti su ga pozvale u Šangaj 2019.

- Kinezi će prvo pokušati da utiču na svoje mete pozivajući ih u svoje domove ili na sastanke na neutralnoj teritoriji, ali retko u zemlji porekla - istakao je za t-online stručnjak za obaveštajne službe Erih Šmit-Enbum.

 Krah je tada postao veliki branilac kineske tačke gledišta, rekavši da su optužbe za kineske zloupotrebe protiv ujgurske muslimanske manjine u zemlji „basne za zastrašivanje ljudi“. On takođe tvrdi da je Tajvan deo Kine, kao i Tibet.

Simptom većeg problema

- Ciljevi operacija kineskog političkog mešanja su prikupljanje informacija o stavovima ciljne zemlje o Kini, a zatim da utiču na način na koji se Kina doživljava - rekao je Ohlberg.

Ali AfD nije jedina meta kineskih operacija.

- U stvari, Komunistička partija Kine (KPK) cilja na sve partije koje se računaju u nekoj zemlji, a u Nemačkoj je imala još više uspeha sa tradicionalnim partijama” poput liberala CDU, SPD i FDP - poručio je Šehovcov.

Sa AfD-om, modus operandi „izgleda da više liči na klasične slučajeve špijunaže sa regrutovanjem agenata“, rekla je ona, dodajući da Peking možda čini isto sa drugim stranama, ali da to još nije otkriveno.

Za Ohlberga, AfD ipak predstavlja potencijalno plodnije tlo od drugih partija. Kinesko mešanje „sve više poprima formu operacija koje imaju za cilj da pokažu slabosti zapadne demokratije, i to je vrsta retorike koju će političar AfD-a verovatnije ponoviti“, primetila je ona.

Sve veći broj skandala stranog mešanja – ruskog i kineskog – koji uključuje AfD ukazuje na rastući „bezbednosni problem“ u Nemačkoj. Ali za Olberga je krajnja desničarska partija samo simptom.

- Bezbednosni rizik potiče pre svega iz stava ’veoma 1990-ih‘ prema stranim pretnjama koji i dalje postoji u Nemačkoj. Drugim rečima, i dalje se stiče utisak da je Hladni rat upravo završen i da možemo da se koncentrišemo na ekonomski razvoj ne brinući previše o stranim špijunima - navela je ona.

Slučajevi koji uključuju AfD – slično hapšenju u ponedeljak trojice Nemaca optuženih za industrijsku špijunažu za Kinu – bili su poziv na buđenje zemlji. Bilo je to grubo buđenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading