Marija Zaharova
Foto: Alo/Profimedia

- Nemačka strana je u prethodne dve godine ograničila sve kanale bilateralne interakcije. A, vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca naročito je ponosna na potpuno odricanje od ruskih energenata - navela je Zaharova.

Prema rečima nemačkog rukovodstva, ove mere su uvedene kako bi "okrvavile" Rusiju.

- Rezultat je poznat. Rusija je danas peta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći. A kako stoje stvari u Nemačkoj, koja je odlučila da na ovaj način kazni Rusiju - upitala je Zaharova.

Zvanični podaci ukazuju na rastuću sistemsku krizu u nemačkoj ekonomiji, navela je Zaharova.

- Ministarstvo za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke potvrdilo je da gubici za poslednje dve godine iznose oko 160 milijardi evra. Stručnjaci čak navode cifru od 400 milijardi evra - precizirala je zvanična predstavnica ruskog MSP-a.

Nemačka se suočava i sa deindustrijalizacijom, odlivom kapitala u inostranstvo – više od 250 milijardi evra u od 2022. do 2023. godine – a proizvodnja se seli u treće zemlje, ukazala je ona.

- U Nemačkoj, jedinoj od industrijski razvijenih zemalja, je 2023. godine zabeležena recesija. Pritom, i prognoza MMF-a za tekuću godinu je razočaravajuća – rast BDP-a neće biti veći od 0,2 odsto - navela je Zaharova.

Vodeće nemačke kompanije ne kriju planove da u narednim godinama smanje broj radnika, dodala je Zaharova.

- Da li je stanovništvo Nemačke zadovoljno takvim razvojem događaja ili ne – na njima je da odluče - zaključila je Zaharova.

@alo_portal SRBIJA JE KRIVA ZA GENOCID Novinarka iz Sarajeva provocirala Vučića, on joj BRUTALNO odgovorio #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage #viralvideo #predsednik #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading