IRAN AKTIVIRAO SVOJU VERZIJU „GVOZDENE KUPOLE“ Hipersonične rakete stižu u Izrael
Foto: Printscreen/Printscreen

Raspoređivanje ovog PVO sistema dolazi usred pojačanih tenzija u regionu i smatra se značajnim korakom u jačanju iranskih odbrambenih sposobnosti.

Aktivacija ovog PVO sistema se poklapa sa prijavljenim mogućnostima iranske hipersonične balističke rakete „Fatah“, za koju se kaže da je sposobna da stigne do Tel Aviva za manje od 7 minuta.

Ovaj potez se smatra odgovorom na nedavne događaje i tekuće regionalne sukobe, sa ciljem da se ojača odbrambena pozicija Irana.

Za razliku od izraelske „Gvozdene kupole“ koja ima 20 kontejnera sa raketama, iranski „Zubin“ ima samo četiri kontejnera. Razlika je u tome što je iranski Zubin za razliku od izraelske verzije na točkaškom vozilu kamionu, kao i američka „gvozdena kupola“koju su SAD nabavili u ograničenoj seriji.

Neki smatraju da iranski Zubin zapravo ima koren u kineskom sličnom PVO sistemu FM-3000 koji se nalazi na točkaškom vozilu 6h6 koji ima hidarulične stabilizatore na sredini i na zadnjem delu vozila.

Inače na jednom vozilu osim vertikalnih lansera nalazi se radar za pretaživanje i praćenje ciljeva i kontroln stanicu. Svako vozilo može biti samostalna vatrena jednica odnosno raketna baterija ili umreženo više vozila, odnos baterija u jednu celinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading