"NALAZE SE U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI" UN poslale upozorenje: Umreće ako ne dođu do skloništa
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 

 

"Mnogi avganistanski povratnici su ranjivi, uključujući žene i decu, koji bi mogli da umiru na oštroj zimi ukoliko ostanu bez adekvatnog skloništa", navela je agencija UN za izbeglice u izveštaju, dodajući da ljudi na granice dolaze iscrpljeni, kao i da im je potrebna hitna i psihosocijalna podrška, preneo je AP. Agencija UN za izbeglice je najavila da će za one koji nemaju novac za stanarinu ili prijatelje i rođake kod kojih bi mogli da se smeste, biti postavljeni šatori.

Mnoge porodice rekle su agenciji UN da su zabrinute da bi ih niske zimske temperature u određenim oblastima mogle sprečiti da se odmah vrate kući. Agencija UN za izbeglice dodala je da mnoge izbeglice u Avganistan dolaze bolesni, a neki nemaju ni adekvatnu zimsku odeću. Među onima koji se vraćaju u Avganistan ima i porodica koje nikada nisu živele u toj zemlji, dodaje se u saopštenju koju je agencija UN dostavila Asošiejted presu Talibanski komitet saopštio je da distribuira hranu, vodu, SIM kartice, odeću i gotovinu na dva ključna granična prelaza - Torkham i Spin Boldak.

Porodice takođe uče o Avganistanu, islamskom sistemu, aranžmanima za privremeni život, registraciji i preseljenju, saopštio je talibanski komitet u nedelju. Ali ekstremne temperature i ograničen pristup čistoj vodi i kanalizaciji doveli su do porasta zaraznih bolesti i neuhranjenosti. Agencija UN je saopštila da su oko 80 odsto Avganistanaca koji se vraćaju preko Torkama i Spin Boldaka žene i deca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading