LOPOV LOPOVA UVEK OSETI Deo zamrznute ruske imovine EU će iskoristiti za pomoć Ukrajini
Shuterstoock

„Lideri EU dogovorili su se da iskoriste deo zamrznute ruske imovine, prve svega prihode od njih, za podršku Ukrajine. Samit je potvrdio da pomoć Ukrajini ostaje prioritet Evropske unije“, rekao je Mišel na konferenciji nakon samita.

Međutim, na samitu EU nije postignut dogovor o programu budžetske pomoći Ukrajini.

Naime, po pitanju obećanog Ukrajini programa pomoći od 50 milijardi evra za naredne četiri godine, Mišel je samo rekao da je na samitu „vođena diskusija o doradi budžeta“. Kako pišu ruski mediji, ideju da zemlje članice izdvoje dodatna sredstva u budžet EU za Ukrajinu blokirale su Mađarska, Belgija, Slovačka i niz drugih država saveza.

Lideri EU takođe su priznali da, uprkos svim naporima, cene energenata u Evropi ostaju previsoke, saopštio je predsednik Evropskog saveta.

U međuvremenu, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je da EU priprema 12. paket sankcija protiv Rusije.

„Konsultujemo se sa zemljama članicama. Konkretno, analiziramo kako da onemogućimo Rusiji prihode od dijamanata. To će biti urađeno u tesnoj koordinaciji sa partnerima iz G7“, kazala je ona, prenosi Sputnjik.

Ranije je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađa, te da pritom nije prvi put da se ovako nešto dešava. Evropska unija ne cilja samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije, istakla je ona.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading