EVROPA MARIONETA SAD Borelj nije naučio lekciju plesa po tak­to­vi­ma ame­rič­ke me­lo­di­je
Printscreen

- Vi­še pu­ta se is­po­sta­vi­lo da ples po tak­to­vi­ma ame­rič­ke me­lo­di­je ni­je u du­go­roč­nom in­te­re­su evrop­skih ze­ma­lja, ali oči­gled­no Bo­relj ni­je na­u­čio tu lek­ci­ju - ka­že se u ko­men­ta­ru dnev­ni­ka na en­gle­skom je­zi­ku, či­ji je osni­vač Ko­mu­ni­stič­ka par­ti­ja Ki­ne.

Iako zva­nič­ni Pe­king još ni­je ko­men­ta­ri­sao Bo­re­ljo­vu ide­ju da se na­o­ru­ža­ni bro­do­vi čla­ni­ca EU upu­te u „ki­ne­sko dvo­ri­šte”, po­je­di­ni struč­nja­ci za spolj­nu po­li­ti­ku iz dru­ge eko­no­mi­je sve­ta sma­tra­ju da je reč o opa­snoj pro­vo­ka­ci­ji, jer za­di­re u unu­tra­šnje pi­ta­nje Ki­ne, što bi mo­glo da iza­zo­ve opa­sne po­sle­di­ce.

Po nji­ma vi­so­ki pred­stav­nik EU za spolj­nu po­li­ti­ku tre­ba­lo bi da bu­de opre­zan u svo­jim iz­ja­va­ma, jer je po­li­ti­ka jed­ne Ki­ne po­li­tič­ki te­melj Pe­kin­ga i Bri­se­la.

- Ako Evro­pa po­ša­lje tru­pe da pa­tro­li­ra­ju Taj­van­skim mo­re­u­zom, to će zna­či­ti da je EU sprem­na da bu­de slu­ga SAD, stva­ra­ju­ći kri­ze i po­de­le u Azij­sko­pa­ci­fič­kom re­gi­o­nu. U tom slu­ča­ju Evro­pa bi bi­la re­me­ti­lač­ki fak­tor i na­i­šla bi na ši­rok ot­por - ka­že Li Haj­dong, pro­fe­sor na In­sti­tu­tu za me­đu­na­rod­ne od­no­se Ki­ne­skog uni­ver­zi­te­ta za spolj­ne po­slo­ve.

Bo­relj je u autor­skom tek­stu za fran­cu­ski ne­delj­nik „Žur­nal di di­manš” po­ziv evrop­skoj mor­na­ri­ci da pa­tro­li­ra Taj­van­skim mo­re­u­zom prav­dao po­sve­će­no­šću Evro­pe slo­bo­di plo­vid­be u ovom ne­u­ral­gič­nom re­gi­o­nu.

Ovaj kon­tro­verz­ni pred­log je lo­gi­čan na­sta­vak Bo­re­ljo­vog istu­pa u Evrop­skom par­la­men­tu po­čet­kom pro­šle ne­de­lje, ka­da je po­ru­čio da je Taj­van oči­gled­no deo evrop­ske ge­o­stra­te­ške in­te­re­sne sfe­re, ko­ji ga­ran­tu­je mir.

- Ne sa­mo iz mo­ral­nog raz­lo­ga, ak­ci­ja pro­tiv Taj­va­na mo­ra nu­žno bi­ti od­ba­če­na. I za­to što bi to u eko­nom­skom smi­slu bi­lo iz­u­zet­no ozbilj­no za nas, jer Taj­van ima stra­te­šku ulo­gu u pro­iz­vod­nji naj­na­pred­ni­jih po­lu­pro­vod­ni­ka - is­ta­kao je Bo­relj, ko­ji se za­la­že da EU ima je­din­stve­ni pri­stup Ki­ni.

Bo­re­ljo­vi ko­men­ta­ri do­la­ze na­kon što je fran­cu­ski pred­sed­nik Ema­nu­el Ma­kron po­sle po­se­te Si Đin­pin­gu iza­zvao pra­vi „ze­mljo­tres” iz­ja­vom da Evro­pa tre­ba da mi­sli svo­jom gla­vom i da ne do­zvo­li da bu­de uvu­če­na u kon­fron­ta­ci­ju SAD i Ki­ne oko Taj­va­na.

Po­ku­šaj Bri­se­la da za­o­štri svoj stav pre­ma Pe­kin­gu po­sle ne­dav­nih tro­dnev­nih voj­nih ve­žbi u ko­ji­ma je Ki­na si­mu­li­ra­la pot­pu­nu blo­ka­du Taj­va­na, do­la­zi na na­go­vor Va­šing­to­na. Na mi­ni­star­skom sa­stan­ku ze­ma­lja G7, odr­ža­nom od 16. do 18. apri­la u ja­pan­skom gra­du Ka­ru­i­za­vi, še­fo­vi di­plo­ma­ti­ja su pod pri­ti­skom SAD za­u­ze­li oštri­ji stav pre­ma pret­nja­ma Pe­kin­ga Taj­pe­ju.

Za raz­li­ku od bro­do­va ame­rič­ke mor­na­ri­ce, ko­ji stal­no pa­tro­li­ra­ju Ju­žnim ki­ne­skim mo­rem i pro­la­ze kroz Taj­van­ski mo­re­uz, voj­na plo­vi­la čla­ni­ca EU ret­ko za­la­ze u ovaj deo sve­ta. 

Ne ra­ču­na­ju­ći Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju, ko­ja je na­pu­sti­la evro­blok, od 27 čla­ni­ca EU sa­mo Fran­cu­ska, Ne­mač­ka i Ho­lan­di­ja ima­ju ade­kvat­ne bro­do­ve spo­sob­ne da pa­tro­li­ra­ju ta­ko da­le­ko od Evro­pe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading