STOP "NASILNOM MEŠANJU" AMERIKE Meksikanci više neće da trpe
Foto: AP/AP Andrew Harnik

Lopez je oštro kritikovao Vašington na konferenciji za novinare, rekavši da će preduzeti mere da sve akcije administracije predsednika SAD Džoa Bajdena u Meksiku koje se odvijaju bez znanja i dozvole vlade budu prekinute.

- Ne sme biti stranih agenata u našoj zemlji. Ne! - kazao je Obrador.

On je dodao da SAD i Meksiko mogu da razmenjuju informacije, ali da će Meksiko sam odlučiti ko može da "interveniše".

- Sve drugo predstavlja neprihvatljivo narušavanje meksičkog suvereniteta - istakao je Obrador.

Prema njegovim rečima, tek kad bezbednost Meksikanaca, koju ugrožavaju kako ultranasilni karteli tako i agenti američke DEA, bude zagarantovana, onda može da se razmisli o pomoći SAD u ratu protiv droge.

- Saradnja da, potčinjavanje ne, - naglasio je Obrador.

Osim toga, meksički predsednik je optužio Pentagon da špijunira njegovu vladu, što je proizašlo iz tajnih vojnih papira, koji su nedavno procurili u javnost.

Kako je dodao, akcije američkih obaveštajnih službi predstavljaju "uvredljiv upad koji ne bi trebalo da bude prihvaćen ni pod kakvim okolnostima".

- Ne planiram da zbog toga ukorim SAD, ali ću u nekom trenutku razmatrati uslove za saradnju - rekao je meksički predsednik.

Ministarstvo pravde SAD je prošle nedelje objavilo optužnice protiv 28 visokorangiranih pripadnika Sinaloe, i to za šverc oružja, pranje novca, ubistva, iznude, otmice i mučenja.

Tužioci su se pohvalili da su se agenti DEA infiltrirali u kartel i u jedan od njegovih ogranaka,i da su pratili kretanja njihovih pripadnika čak godinu i po dana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading