HAOS ESKALIRA! Paravojska preuzima kontrolu, raste broj poginulih, topovi na ulicama!
Foto: AP/Marwan Ali (STR)

Putnički avion koji je trebalo da poleti iz Sudana u Saudijsku Arabiju bio je u subotu pod vatrom dok su se borbe nastavile u Kartumu, saopštila je avio kompanija Saudijske Arabije.

Erbas A330 koji je leteo za Saudijsku Arabiju "došao je pod vatru" pre planiranog poletanja za Rijad, saopštila je Saudijska Arabija.

"Potvrđeno je da su svi članovi osoblja aviokompanije bezbedno stigli u saudijsku ambasadu u Sudanu", navodi se u saopštenju.

 

"U međuvremenu, letelica koja je letela iznad Sudana se vratila, a svi ostali letovi u Sudanu i van njega su obustavljeni da bi se očuvala bezbednost putnika i posade."

Paravojna grupa: Zauzeli smo predsedničku palatu!

Najveća paravojna grupa u Sudanu saopštila je da je u subotu preuzela kontrolu nad predsedničkom palatom, rezidencijom šefa vojske i međunarodnim aerodromom u Kartumu, što je izazvalo sukobe sa vojskom u pokušaju državnog udara.

Najmanje tri civila poginula su u sukobima između vojske i paravojnih snaga, rekli su zdravstveni izvori.

 

 

U saopštenju paravojne se takođe navodi da su zauzeli aerodrome u severnom gradu Merove i u El-Obeidu na zapadu.

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko delova Kartuma, a očevici su videli pucnjavu u susednim gradovima.

Izveštač Rojtersa video je topove i oklopna vozila na ulicama i čuo vatru iz teškog naoružanja u blizini štaba vojske i paravojnih snaga za brzu podršku.

Vojska je saopštila da su Snage za brzu podršku pokušale da napadnu vojsku na nekoliko mesta, što je izazvalo strah od sukoba velikih razmera.

Snage za brzu podršku, koje prema analitičarima imaju 100 hiljada pripadnika, kažu da ih je napala vojska.

Borbe se vode i oko sedišta sudanske državne televizije.

Zašto je došlo do eskalacije sukoba?

Duži sukob između Snaga za brzu podršku i vojske mogao bi da izazove širi sukob u zemlji koja je već pogođena ekonomskom katastrofom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja.

Ranije su Snage za brzu podršku, predvođene bivšim vođom milicije Darfura generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom , poznatijim kao Hemedti, objavile da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Hemedti je generala Abdela Fataha al-Burhana nazvao zločincem i optužio vojsku za izvođenje državnog udara, u intervjuu uživo za Al Džaziru u subotu.
Dodatno i prilično alarmantno, Hemedti je dugo bio optužen za otvorenu saradnju sa ruskom paravojnom grupom Vagner, koja je svoje pipke proširila po većem delu Afrike. Vagnerovi plaćenici obučavali su pripadnike RSF-a i dve paravojne grupe zajedno vode kompaniju koja nadgleda rudnike zlata u zemlji i preko koje je Vagner navodno prokrijumčario stotine tona zlata iz Sudana.

Snage za brzu podršku, zajedno sa vojskom, zbacile su dugogodišnjeg autokratu Omara Al Bašira 2019. godine.

Hemedti je zamenik šefa Suverenog saveta na čijem je čelu general Abdel Fatah Al-Burhan od 2019.

Neprijateljstva su usledila nakon višednevnih tenzija između vojske i Snaga za brzu podršku i mogla bi potkopati dugotrajne napore da se obnovi civilna vlast u Sudanu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading