EVO KAKO DA PREŽIVITE NUKLEARNU EKSPLOZIJU! Naučnici otkrili: Ovo mesto u stanu je najsigurnije!
Foto: Shutterstock

Ugao sobe je najsigurnije mesto za skrivanje od ogromnog udarnog talasa izazvanog nuklearnom eksplozijom, otkrili su naučnici sa Kipra nakon što su pokrenuli kompjutersku simulaciju katastrofalnog događaja.

Oni koji nemaju sreće da budu blizu epicentra eksplozije odmah bi isparili, ali oni koji su prilično udaljeni i dalje bi bili u opasnosti - čak i ako ostanu u zatvorenom prostoru, upozorili su istraživači u radu objavljenom u časopisu Phisics of Fluids u utorak.

Studija „pokazuje da velike brzine vazduha i dalje predstavljaju značajnu opasnost“, rekao je Dimitris Drikakis, koji je predvodio tim na Univerzitetu u Nikoziji, za Američki institut za fiziku.

Eksplozija bi izazvala mehur udarnog talasa u radijusu od skoro 5 km, sa jakim vetrovima koji bi mogli da sruše otrcane konstrukcije, kao i da povrede ili ubiju ljude, otkriva studija.

Zgrade ojačane betonom će verovatno izdržati vetrove, ali oni koji su unutra morali bi da stignu do određenih oblasti u roku od nekoliko sekundi od eksplozije kako bi ostali bezbedni, navodi list.

„Najopasnije kritične unutrašnje lokacije koje treba izbegavati su prozori, hodnici i vrata“, rekao je Joanis Kokinakis, jedan od autora studije.

Napredna kompjuterska simulacija koju je kreirao tim otkrila je da uski prostori unutar zgrada mogu naglo povećati brzinu vazduha, a udarni talas takođe uzrokuje da se vetrovi odbijaju od zidova i savijaju oko uglova. Ovakvi uslovi mogu stvoriti silu koja je do 18 puta veća od telesne težine čoveka, pokazalo je istraživanje.

Prema Kokinakisu, „možete biti sigurni od velikih vazdušnih brzina ako se nalaze na uglovima zida okrenutim prema eksploziji“, čak i ako je prostorija okrenuta prema eksploziji.

Međutim, ako preživeli uspe da izdrži udarni talas tako što će se sakriti u ćošak, i dalje će morati da se bori sa „povećanim nivoima radijacije, nesigurnim zgradama, oštećenim električnim i gasovodima i požarima“, upozorio je Drikakis.

Autori rada veruju da bi njihove nalaze relevantne vlasti mogle iskoristiti za izmene instrukcija o tome kako ljudi treba da se ponašaju u slučaju nuklearne eksplozije. Arhitekte bi ih takođe mogle koristiti za informisanje dizajna za nove betonske zgrade. Međutim, tim je izrazio nadu da se potreba za takvim razmatranjima nikada neće pojaviti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading