PRE UKRAJINE, RUSIJA HTELA DA NAPADNE OVU SVETSKU SILU? Ruski bezbednjak otkrio detalje, FSB objavila tajna dokumenta
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

Uzbunjivač u ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB) podelio je pismo koje je procurilo za "Njuzvik" u kojem se tvrdi da se Rusija "prilično ozbiljno pripremala za lokalizovani vojni sukob sa Japanom“ u avgustu 2021., samo nekoliko meseci pre nego što je odlučila da pokrene potpunu invaziju na Ukrajinu.

Planovi napada su možda bili povezani sa dugogodišnjim teritorijalnim sporom oko strateški važnih Kurilskih ostrva, koja su okupirana od strane Rusije, a pravo na njih polaže Japan.

Rusija i Japan su se ranije borili u onome što je sada poznato kao Rusko-japanski rat 1904-1905. Rat se završio pobedom Japanskog carstva i zadao ozbiljan udarac Ruskom carstvu. Sukob se vodio zbog suparničkih ekspanzionističkih ambicija u Kini i Koreji, a počeo je nakon odbijanja ponude Japana da ograniči svoje ambicije na Koreju i istovremeno dozvoli Rusiji da preuzme teritoriju u Kini. Japan je 8. februara 1904. pokrenuo iznenadni napad na Port Artur, oblast Kine koja je iznajmljena Rusiji nakon što je prethodno bila okupirana od strane Japana.

Rusija je odbacila raniji predlog Japana za prekid vatre, pogrešno verujući da će njena nadmoćna mornarica lako poraziti Japan. Međutim, Rusija je poražena u nizu bitaka vođenih na kopnu i na moru. Rat je konačno okončan 5. septembra 1905. potpisivanjem Portsmutskog ugovora, u kojem je posredovao američki predsednik Teodor Ruzvelt. Procenjuje se da je tamo život izgubilo 120.000 Rusa i 86.000 Japanaca. Istoričari kažu da je poraz Rusije u tom ratu imao dalekosežne posledice po svet.

"Ponižavajući poraz Rusije u rusko-japanskom ratu 1904-1905 imao je duboke posledice“, navodi se u radu iz 2016. objavljenom u časopisu Foreign Polici Analisis. „Na domaćem planu, to je ubrzalo revolucionarno nezadovoljstvo u Rusiji i poboljšalo nacionalni imidž Japana kao moderne države. Na međunarodnom planu, rat je razbio dugotrajna uverenja o evropskoj vojnoj dominaciji, izazvao veliki gubitak prestiža za Rusiju, otklonio sve sumnje u status Japana kao države. najnovije velike sile i redefinisao odnos snaga na Dalekom istoku“, dodaje se.

PRE UKRAJINE, RUSIJA HTELA DA NAPADNE OVU SVETSKU SILU? Ruski bezbednjak otkrio detalje, FSB objavila tajna dokumenta

Foto: Foto: AP Eugene Hoshiko/Shutterstock

 

"Nulti svetski rat"

Naučnici veruju da je rusko-japanski rat takođe "postavio scenu“ za Prvi i Drugi svetski rat, a neki ga nazivaju „Nultim svetskim ratom“.

Ovog meseca, propagandista Kremlja Vladimir Solovjov uporedio je gubitak Rusije u rusko-japanskom ratu sa daleko skorijim povlačenjem ruskih trupa iz Hersona u Ukrajini.

Rusija, kao deo Sovjetskog Saveza, bila je među savezničkim snagama koje su pobedile carski Japan i druge sile Osovine u Drugom svetskom ratu. U avgustu 1945, dok je američka vojska bacala atomske bombe na Japan, Sovjetski Savez je odvojeno napao područje Kine pod kontrolom Japana i zauzeo Kurilska ostrva, koja su od tada ostala sporna. U avgustu 2021, FSB je skinuo tajnost sa informacija o brutalnom mučenju sovjetskih građana od strane japanskih specijalnih službi tokom Drugog svetskog rata.

Uzbunjivač iz FSB-a je sugerisao da je ovo deo "informativne kampanje protiv Japana“ koja bi mogla da se iskoristi da se obuče Rusi za planirani napad 2021.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading