OVA AMEBA JEDE MOZAK Dečak preminuo nakon što se zarazio u reci Elkhorn
Foto: RINA

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio je da je dete iz Nebraske koje je umrlo nakon plivanja u reci bilo zaraženo amebom koja jede mozak (naegleria fowleri), rekao je za CNN epidemiolog dr Metju Donahju.

Ameba se obično nalazi u slatkovodnim jezerima i rekama. Potvrda CDC-a znači da je ovo prva poznata smrt od ove smrtonosne amebe u Nebraski, navodi državno Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga.

Dete, čije godine zdravstveni zvaničnici nisu otkrili, umrlo je ove nedelje nakon plivanja u reci Elkhorn u nedelju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja okruga Daglas u posebnom saopštenju za javnost.

Dete je primljeno u bolnicu u roku od 48 sati od pojave simptoma i umrlo je nekoliko dana kasnije, rekla je dr Kari Niman, pedijatrijski lekar za infektivne bolesti i medicinski savetnik u okrugu Daglas.

Ljudi u panici bežali, strašne scene sa plaže u Alabami (VIDEO) - Alo.rs

Naegleria fowleri je ameba koja se obično nalazi u toplim slatkovodnim jezerima, rekama, kanalima i barama širom Sjedinjenih Država, saopštilo je zdravstveno odeljenje Nebraske.

-Može da izazove primarni amebni meningoencefalitis (PAM), infekciju mozga koja može da nastane kada voda koja sadrži amebu uđe u nos i stigne do mozga, saopštilo je odeljenje.

-Infekcija je izuzetno retka, ali skoro uvek fatalna, dodaje se.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading