MILANOVIĆ PRIZNAO NEMOĆ HRVATSKE Ni Srbi ne bi oborili dron, ali bar imaju čime pokušati
Foto: Youtube/Printscreen/PIXSELL

Milanović je komentarisao izjavu predsednika Vučića, da veruje da bi Protivvazdušna odbrana Vojske Srbije uspela da obori dron koji je pao na Zagreb.

MILANOVIĆ PRIZNAO NEMOĆ HRVATSKE Ni Srbi ne bi oborili dron, ali bar imaju čime pokušati

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

 

 

"Vučić se hvali da oni imaju neku opremu. Ali ne bi uspeli da ga obore. Ali dobro je imati, da znaš da možeš pokušati", rekao je Milanović u obraćanju iz Zemunika u Zadru.

Milanović je ponovio da se o padu drona na Zagreb ne govori dok nisi siguran šta se dogodilo i da je sreća da niko nije stradao.

"Teško je kontrolisati nebo sedam dana u sedmici. To verovatno ne radi niko. To je, kao što je slučaj s ovom besposadnom letilicom, pitanje ko bi to u realnom vremenu uspeo da obori", kazao je Milanović novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je letelica u Zagrebu koja se srušila bila politička provokacija i nema veze sa ugrožavanjem ljudi.

MILANOVIĆ PRIZNAO NEMOĆ HRVATSKE Ni Srbi ne bi oborili dron, ali bar imaju čime pokušati

TV Pink/Printscreen

 

 

Aleksandar Vučić je rekao da bi Srbija takvu letelicu od 6 tona oborila.

- Neki nemaju čime da je obore, mi imamo čime. Imamo vazduh-vazduh rakete, ali i vazduh-zemlja rakete za migove 24 - rekao je on.

Vučić je objasnio i proceduru u slučaju ulaska nepoznate strane letelice u vazdušni prostor Srbije.

- Letelicu prvo primete na radaru, zatim se utvrdi da li je naoružana, a potom se kontaktira posada za zahtevom za hitno sletanje. Ukoliko nema posadu, odnosno ako je bespilotna letelica, kontaktira se vrhovna komanda i traži se odobrenje za obaranje. Prvo se traži dozovola od mene kao predsednika, a ukoliko ne dobiju mene, onda od načelnika Generalštaba. Mi bismo takvu letelicu odmah upucali i oborili - kazao je Vučić.

Govoreći o tome da je u Srbiju već ušao neprijavljen dron na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, Vučić je rekao da je to drugačiji dron.

- Kakve veze imaju drončići koji mogu da ponesu samo papir, a ubitačnim letelicama koje mogu da nose 6 tona. To vam govori kakav je stepen neozbiljnosti u našem diskursu.

Vučić je pojasnio da nad nebom Srbije postoji stalni nadzor, te da je za svaku bespilotnu letelicu potreban poseban dopis i odobrenje.

Očigledno, Hrvatska je još u šoku, od onoga što je snašlo.

Iz čista mira, bespilotna letilica, za koju se ispostavilo da je nosila eksploziv, sručila se posred Zagreba ali nije eksplodirala.

Pošto je izvučena i analizirana zaključeno je d aje bila ubojita, da je stigla iz Ukrajine te da je sovjetske proizvodnje.

Hrvatski zvaničnici, pre svih predsednik Milanović, danima su zbog ovog velikog incidenta bili uznemireni i ljuti što nijedna evropska zemlja nije na putu do Zagreba uočila i uništila dron, pa su najavili i nabavku specijalne opreme da zaštite svoje nebo.

Oni su uvereni da se ovaj incident nije slučajno dogodio.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading