PENTAGON OBJAVIO UZNEMIRUJUĆI SNIMAK, VIDI SE DETE! Zabeležen stravičan trenutak kada je dron gađao civile u Kabulu, a opravdanje? GREŠKA!
Youtube Printscreen/Global News

O tome je prvi izvestio "Njujork Tajms", koji je snimke dobio zahvaljujući Aktu o slobodi informacija i tužbi protiv Američke centralne komande, koja je onda snimak objavila na svojoj stranici.

Iako je Pentagon prvo opravdavao ciljeve napada, kasnije je priznao da je reč o tragičnoj grešci.

Sve zajedno, objavljeno je 25 minuta video materijala, kako izveštava "Tajms", dve bespilotne letelice "MQ-9 Riper", na kojima je prikazano mesto napada pre, tokom i pošto je projektil pogodio privatni automobil u vlasništvu civila u dvorištu stambenog bloka. Mutne slike prikazuju pojedince koji se kreću u zoni napada ili u blizini nje.

Istraga Pentagona o napadu u Kabulu pokazala je da je reč o "iskrenoj grešci", pa su preporučili da se ne pokreće nikakav pravni ili disciplinski postupak, ali takav zaključak je navodno razbesneo američki Kongres i organizacije za ljudska prava.

Kritičari smatraju da je takav izveštaj doprineo kulturi "nekažnjivosti" i da je propušten trenutak za suočavanje sa sistemskim problemima u američkim napadima dronovima.

Među žrtvama napada bili su Zemari Ahmadi, koji je radio za humanitarnu organizaciju sa sedištem u SAD-u i devet članova njegove porodice, uključujući sedmoro djece.

Istraga glavnog inspektora američkih vazduhoplovnih snaga general-pukovnika Samija Saida zaključila je da su operateri dronova zamenili belu "tojotu korolu" sa automobilom povezanim sa ranijim terorističkim napadom.

Takođe su propustili da uoče dete koje se jasno vidi na snimcima nadzornih kamera dva minuta pre napada, ali nisu pronašli dokaze o protivzakonitim radnjama.

Kada je pregledao podatke i video-snimke, Said je pronašao dokaze da je u blizini bilo dete otprilike dva minuta pre nego što je povučen okidač za napad dronom. Ali, dodao je da je primetio prisutnost deteta dok je pregledao snimke nakon incidenta i da bi ga u trenutku napada bilo lako propustiti.

"Istraga nije utvrdila kršenje zakona ili ratnog prava. To nije kriminalno ponašanje, reč je o nehatu", stajalo je u izveštaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading