OVO ORUŽJE NIKO DRUGI NE POSEDUJE!  Pentagon zbunjen kineskom supersoničnom tehnologijom
Printscreen

Hipersonično klizno vozilo - letelica koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, ispalilo je projektil iznad Južnog kineskog mora.

Zvaničnici u Darpi, Pentagonovoj naprednoj istraživačkoj agenciji, i dalje su zbunjeni kako je Kina uspela da prkosi zakonima fizike i ispali oružje iz vozila koje se kretalo hipersoničnom brzinom, preneo je Fajnenšl tajms.

Analitičari takođe pokušavaju da procene svrhu ispaljenog projektila koji je završio u moru i koji nije imao očiglednu metu.

I Rusija i Sjedinjene Države su proteklih godina ispitivali tehnologiju hipersoničnog oružja, ali eksperti kažu da je kineski test dokaz da je tehnologija Pekinga naprednija i od ruske i od američke.

Bela kuća je i dalje zabrinuta zbog testiranja izvedenog 27. jula. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da ih razvoj situacije "brine" i da bi trebalo da brine "sve ostale koji žele mir i bezbednost u regionu i šire".

"Takođe nas brinu vojne sposobnosti koje vojska Kine nastavlja da usavršava", dodao je potrparol.

Posle testiranja oružja, analitičari i naučnici su naveli da novi sistem orbitalnog bombardovanja otvara Kini više prostora da pogodi američke ciljeve, navodi Dejli mejl.

Iz Vašingtona je poručeno da će vojska SAD četvorostruko povećati broj svojih nuklearnih bojevih glava u narednih 10 godina. Iz Pekinga navode da Kina nije zainteresovana za trku u naoružanju sa drugim zemljama.

"SAD su poslednjih godina fabrikovale izgovore poput 'kineske pretnje' kako bi opravdali povečanje svog vojnog arsenala i razvoj hipersoničnog oružja", rekao je portparol kineske ambasade u SAD.

General Dejvid Tompson, poptredsednik svemirskih operacija američke svemirske sile rekao je da SAD "nisu toliko napredne" kao Kina ili Rusija, kada je reč o hipersoničnom oružju.

"Moramo brzo da ih sustignemo. Kinezi već nekoliko godina imaju izuzetno agresivan hipersonični program", rekao je on.

Ranije ove sedmice, general Džon Hajten koji se priprema da napusti mesto zamenika načelnika generalštaba, izrazio je zabrinutost zbog testiranja.

"Sputnjik je u Americi izazvao osećaj hitnosti. Testiranje 27. jula nije to uradilo a mislim da bi moralo", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading