VIŠEGRADSKA GRUPA POSLALA NOVI NON-PEJPER Ne traže promenu granica, imaju samo jedan poseban zahtev od EU, a ovakvo rešenje za Balkan nije viđeno do sad
Foto: Alo/ilustracija

Mađarski poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli potvrdio je za Tanjug postojanje novog nezvaničnog dokumenta koji su sačinile zemlje Višegradske grupe i Austrija, a kojim se traži uključivanje zemlja Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti EU.

- Iz ovog non-pejpera i cele inicijative apsolutno je jasno koliko je Mađarskoj, a i ostalim zeljama Višegradske četvorke i Austriji važno proširenje prema Zapadnom Balkanu - kaže Deli za Tanjug.

On navodi da je cilj dokumenta namenjenog EU institucijama strateško uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u procese koji će uticati na budućnost EU, kao što je Konfrencija o budućnosti Evrope i to u svih pet tematskih oblasti.

- Lično mislim da bi to bilo izuzetno važno i to bi bila izuzetno dobra poruka za građane regiona, jer bi nalik građanima zemalja članica EU mogli da kažu svoje mišljenje i bili bi već sada aktivno uključeni u kreiranje pravca razvoja budućnost EU - kaže Deli za Tanjug.

Diplomatski izvori su ranije naveli da je u Brisel, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje EU Olivera Varhejija poslat nezvanični dokument koji su sačini ministri spoljih poslova Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Austrije.

Za razliku od prethodnih non pejpera koji su predlagali izmene granica u regionu i rešavanje otvorenih pitanja, ovaj dokument podržava bržu i veću integraciju regiona u EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Lucky

03.06.2021 09:37

A zasto cg i s.makedonija nisu ofarbane u crno?????

arsa

04.06.2021 07:17

Nema promena granica??? Samo je ''Kosovo'' u Albaniji kao i pola Makedonije.Čudno je i to što je u tome učestvovala i Slovačka koja nije priznala Kosovo.Mislio sam da je ta ''višegradska grupa'' prijateqski raspoložena prema Srbiji