LAVOVSKA HRABROST VATROGASACA IZ KIKINDE Zoltan i Milan o požarima na Eviji i četvorodnevnoj borbi (FOTO/VIDEO)
Alo

- Imali smo jako veliki problem sa zadimljenošću i vetrom. Plamen je bio preko 30 metara visine. Helikopteri nisu mogli na tom mestu da gase, jer zbog velikog dima, vidljivost je bila na 30 metara, tako da ni avioni tu nisu mogli da pomognu. Lavovski smo se borili 4 dana, dok požar nismo stavili pod kontrolu, a zadanja dva bilo je mnogo lakše, kada smo radili dogašivanje. U pitanju je planinski kraj, gore su brda, planine i neprohodne šume - pričaju vatrogasci iz Kikinde, Milan Adamović i Zoltan Bereng.

U velikoj akciji pomoći u gašenju vatrene stihije koja je zahvatila grčko ostrvo Evija učestvovala su i dvojica Kikinđana, Milan Adamović i Zoltan Bereng, vatrogasci spasioci Vatrogasnog bataljona Kikinda, koji se sa puno pozitivnih emocija prisećaju žarišta u čijem gašenju su 6 dana uspešno učestvovali.

LAVOVSKA HRABROST VATROGASACA IZ KIKINDE Zoltan i Milan o požarima na Eviji i četvorodnevnoj borbi (FOTO/VIDEO)

Alo

 

- Morala je da se angažuje mehanizacija-bageri koji su raščišćavali puteve kroz šumu, a do tada je bilo potrebno obezbediti vodu u cisternama koju su Grci organizovali. Imali smo njihovu punu podršku i oni su osetili da smo došli da im pomognemo. Podelili smo se. Radili smo u dve smene, dnevnu i noćnu. Konstantno smo bili na terenu, u šumi. Gasili smo liniju požara dugu 5 kilometara i nije nam se nikako proširila, ni na jednom mesto. Požar smo sve vreme držali pod kontrolom - priča vatorgasac-heroj Milan Adamović.

Iz Srbije ih je bilo 32 i medicinski tim od tri člana, dve doktorke i fizioterapeut. U Grčku je u nedelju krenulo 13 vozila - tri kamiona i 10 džipova. Adamovićev vršnjak i kolega, 42-godišnji Zoltan Bereng, sa podjednako jakim emocijama priča o užasnom žarištu koje su zatekli po dolasku.

- Zadimljenost je bila ogromna. Grad koji je udaljen oko 30 kilometara od mesta žarišta bio je potpuno prekriven dimom, garom, peplom. Bio je u potpunoj blokadi, nije mogao da funkcioniše. Najveć borba vodila se tri dana, avijacija je bila na terenu i ništa nije pomoglo, dok gašenje nije počelo "sa zemlje". Do vrhova planina nema puta, nije bilo moguće do tamo stići. Kako se vatra širi ka gore, tad je brža, jača i opasnija i uvek su nas stavljalli na vrhove da čekamo, gde smo dobijali pomoć. Posle nas su stigli Poljaci i Slovaci koji su gasili 15 kilometara pod požarimai. Srbi su prvi stigli i pritekli u pomoć u selu Agios - priča Breng.

Nakon besanih noći i dana, ovi heroji se raduju što niko od vatrogasaca, u gašenju površine od 50 hiljada hektara, nije povređen. Fotografija na kojoj su predahnuli i malo se odmorili posle borbe sa vatrenom stihijom u kojoj su odbranili kuće, spasavali živote i imovinu, iscrpljeni, umorni i hrabri, šalje snažnu poruku. Polegali su po travi i zemlji , je su pali s nogu nakon šest dana nadljudskih napora u kojima su dali sve od sebe, u zaštitnoj opremi teškoj 20 kilograma, dok samo čizme teže 8 kila. Trebalo je sve izdržati na preko 40 stepeni, ali ovi heroji su uspeli. U subotu u ponoć vratili su se svojim kućama. Skromni nakon podviga, izgovaraju svoja imena i predstavljaju se, jer za njih se čuje tek kada nas snađe nevolja ili se dogodi tragedija i kada im se umesto benzina u kanistere sipa voda. U tome je i njihova veličina.

"Srbi, Srbi, braća!"

- Grci su nam mnogo zahvalni, imali smo veliku podršku od naroda. Donosili su nam hranu, vodu, sokove, kafu, sve što nam je trebalo, pa smo kontigent pomoći koji smo dobili od MUP-a ostavili tamošnjoj crkvi za Grke kojima je potrbna. Vikali su samo nama: "Srbi, Srbi, braća!" Kad smo polazili, zaustavili su nas da se slikamo. Svi su nam svirali u kolima, javljali se na granici. Jednostavno, videli smo da znaju da cene našu pomoć - pričaju Adamović i Bereng i dodaju da su zahvalni našem Ministarstvu unutrašnjih poslova, kolegama, porodici i prijateljima na podršci koja ima je mnogo značila.

Bogorodica za zahvalnost

Od meštana u selu Agios, vatrogasci su dobili poklon- ikonu Bogorodice iz tamošnje crkve, na čijoj poleđini je ćirilicom napisano: „Mnogo vam hvala na pomoći. Neka Devica Marija bude sa vama u svakom trenutku“, sa potpisom Monokarija Evije.

- Ikonu smo poklonili kolegi Plemiću za uspomenu, koji je bio komandant akcije - kažu vatrogasci.

Strašnije nego u Kalamati

Zoltan Bereng učetvovao je u gašenju požara u grčkom gradu Kalamata 2007., ali navodi da je ovogodišnji bio mnogo strašniji i katastrofalniji.

LAVOVSKA HRABROST VATROGASACA IZ KIKINDE Zoltan i Milan o požarima na Eviji i četvorodnevnoj borbi (FOTO/VIDEO)

Alo

 

- Velika su to prostranstva pod šumom i livadama. U Kalamati nije bilo toliko naseljenih mesta sa kućama, dok su na Eviji sela jedna pored drugog, veoma blizu - navodi Bereng koji je sa Adamovićem gasio požare i na Staroj planini i Mokroj gori.

Heroji Kikinde

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, ugostio je danas u svom kabinetu zaslužne vatrogasce kojima se zahvalio na požrtvovanosti i herojskom činu. U ime Grada Kikinde uručio im je poklone satove i majice sa natpisom - Heroj Kikinde.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading